Vicente Gómez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vicente Gómez
Fotó: William P. Gottlieb
Fotó: William P. Gottlieb
Életrajzi adatok
Született1911. július 8.[1][2]
Madrid
Származásspanyol
Elhunyt2001. december 23. (90 évesen)[1][2][3]
Pályafutás
Hangszergitár
Tevékenység

Vicente Gómez weboldala
SablonWikidataSegítség

Vicente Gómez (Madrid, 1911. július 8. – ?, 2001. december 23.) spanyol gitáros, zeneszerző, hangszerelő és zenepedagógus.

Pályakép[szerkesztés]

Nyolcévesen apja kocsmájában tanult gitározni. Tizenkétévesen Quintín Esquembre Sáeznél tanult, aki Francesc d'Assís Tàrrega i Eixea tanítványa volt a madridi Real Conservatorioban.

1924-ben volt első koncertje. 1932-33 között számos országban koncertezett: szrte Afrikában, Olaszországban és Oroszországban. 1936-ban meghívták Leningrádba, de a spanyol polgárháború ugyanazon a napon kezdődött el, amikor fellépett volna. Gómez a polgárháború alatt rokonszenvezett a köztársaságiakkal, és mivel egyre több köztársársasági került börtönbe, Franciaországba ment; Kubában és Mexikóban koncertezett.

1937-ben egy amerikai ügynök egy rádióadás hallgatása közben rátalált Gómezra, és rávette, hogy jöjjön New Yorkba. Gómeznek hamarosan saját rádióműsora lett volt az Egyesült Államokban. A Decca Records 1939-ben adta ki első albumát.

1941-ben Alfred Newman felkérte Gómezt, hogy a 20th Century Studios számára komponálja meg a Blood and Sand hzenéjét flamencoval és klasszikus gitárzenével.

Gomez 1943-ban amerikai állampolgárságot kapott. Szolgált az amerikai hadseregben, majd 1946-ban népszerű éjszakai klubot nyitott a La Zambra néven New Yorkban. A The Classical Guitar Society of New York elnöke lett.

1953-ban Los Angelesbe költözött, ahol megnyitotta az Academy of Spanish Arts-ot, ahol a klasszikus- és flamenco gitárt, -táncot, a balettet és spanyol nyelvet tanítottak.

A következő néhány évben filmzenéket írt, kisérőzenét Federico García Lorca darabjához, a Blood Wedding-hez. Zenét szerzett egy Francisco Goyáról szóló dokumentumfilmhez, és komponált egy versenyművet gitárra és zenekarra.

Beszélt angolul, spanyolul, katalánul, oroszul, németül, franciául.

90 évesen halt meg Burbankban (Kalifornia).

Albumok[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. BnF források (francia nyelven)

Források[szerkesztés]