Erdei turbolya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vadturbolya szócikkből átirányítva)
Erdei turbolya
Erdei turbolya (A. sylvestris)
Erdei turbolya (A. sylvestris)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales)
Család: Zellerfélék (Apiaceae)
Nemzetség: Turbolya (Anthriscus)
Faj: A. sylvestris
Tudományos név
Anthriscus sylvestris
(L.) Hoffm.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Erdei turbolya témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei turbolya témájú médiaállományokat és Erdei turbolya témájú kategóriát.

Az erdei turbolya (Anthriscus sylvestris) az zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó turbolya (Anthriscus) nemzetség Magyarországon is őshonos faja.

Előfordulás[szerkesztés]

Egész Európában (1500 méterig), Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában elterjedt, Magyarországon is sokfelé előfordul. A Dunántúli- és az Északi-középhegységben valamint a Dunántúlon gyakoribb, az Alföldön ritkább. Az üdébb élőhelyeket kedveli, nedvesebb erdőkben, ártereken fordul elő. A nyirkos erdei gyomtársulások (Aegopodion podagrariae) jellemző faja. Észak-Amerika egyes vidékein invazív, behurcolt gyomnövény.

Jellemzők[szerkesztés]

A levélnyél kiszélesedő

60– 150 cm magas, olykor csak kétéves, de általában évelő növény. Szétmorzsolva aromás illatú. A virágzat 8-16 sugarú összetett ernyő. A gallérlevelek legtöbbször hiányoznak, a gallérkalevelek pillásak. A szár alsó része szőrös. A levelek háromszorosan szárnyaltak, a levélnyél hüvelyszerűen kiszélesedő. Tőlevelei hosszabbak a szélességüknél, a harmadrendű levélkék is tövig szeldeltek. A legalsó levélke sokkal kisebb, mint a levél többi része. Termése 7–10 mm hosszú ikerkaszat. Áprilistól júniusig virágzik.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A hasonlóan aromás illatú zamatos turbolya (A. cerefolium) egyéves növény, levelei nem hosszabbak a szélességüknél és a legalsó levélke majdnem akkora, mint a levél többi része. A havasi turbolya (A. nitida) virágzatában a szélső szirmok nagyobbak a többieknél.

Könnyen összetéveszthető még a mérgező ádázzal (Aethusa cynapium) és a szintén mérgező foltos bürökkel (Conium maculatum).

Források[szerkesztés]

Simon Tibor. A magyarországi edényes flóra határozója. Nemzeti Tankönyvkiadó. ISBN 9631903494