V. Samsi-Adad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(V. Samsi-Adad asszír király szócikkből átirányítva)
V. Samsi-Adad

Asszír király
Uralkodási ideje
Kr. e. 823 Kr. e. 811
Elődje III. Sulmánu-asarídu
Utódja III. Adad-nirári
Életrajzi adatok
Született i. e. 9. század
Elhunyt Kr. e. 811
Édesapja III. Sulmánu-asarídu
Házastársa Sammuramat
Gyermekei III. Adad-nirári
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Samsi-Adad témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

V. Samsi-Adad (uralkodott Kr. e. 823Kr. e. 811) az Újasszír Birodalom egyik uralkodója volt, aki apját, III. Sulmánu-asarídút követte a trónon.

Amikor Sulmánu-asarídu meghalt, javában dúlt az idősebbik fia, Assur-danin-apla által kirobbantott felkelés, amelyhez a székváros, Kalhu kivételével szinte az összes fontos asszíriai város csatlakozott (köztük Assur és Ninive). Hogy miként lett úrrá Samsi-Adad a katasztrofális helyzeten, arról nincsenek pontos forrásaink, ám nagy valószínűséggel atyja lekötelezett szövetségese, Babilónia királya, I. Marduk-zákir-sumi hadereje biztosította számára a trónt. Azt tudjuk, hogy Samsi-Adad kénytelen is volt alárendeltségét elismerni a déli szomszéddal szemben.

Ezen később sikerült bosszút állnia, amikor fogságba vetette Marduk-zákir-sumi fiát és utódját, Marduk-balátszu-ikbit, akit a Daban-folyó melletti csatában győzött le, majd annak utódját is. Egyúttal atyjához hasonlóan áldozatot mutatott be a három legnagyobb szentélyben, Kúta, Borszippa és Babilon városában Nergalnak, Nabúnak és Marduknak. A méd Hanasziruka felett is sikerült győzelmet aratnia.

Halála után felesége, Sammuramat öt évig uralkodott fiuk, a fiatal III. Adad-nirári helyett. Bár valójában szinte semmit sem tudunk róla, oly nagy hatása volt a korabeli köztudatra, hogy II. Nabú-kudurri-uszur újbabiloni király mintegy kétszáz évvel később élt feleségével összemosódva alapul szolgált a mitikus Szemiramisz történetének kialakulásához.

Samsi-Adad halálát körülbelül hatvan évig tartó hanyatlás követte. A királyok hatalma meggyengült, ugyanis a II. Assur-nászir-apli idején bevezetett örökletes helytartói címek birtokosai gyakorlatilag felsőbb utasítások nélkül tevékenykedtek, felirataikon meg sem említve a királyt. (Jelzésértékű, hogy az önállóan tevékenykedő, Kár-Sulmánu-asaríduban székelő turtánu, Samsi-ilu és Raszappa kormányzója, Nergal-eres is négy királyt „szolgált ki”.) A járványoktól és felkelésektől meggyengült birodalom csak III. Tukulti-apil-ésarra idején lábalt ki a válságból.

Források[szerkesztés]

Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 

  • Dezső Tamás: Az asszír lovasság története (ÓKOR, 2006. V. évfolyam 3-4. szám)


Előző uralkodó:
III. Sulmánu-asarídu
Asszíria királya
i. e. 823 – i. e. 811
Következő uralkodó:
Sammuramat
III. Adad-nirári
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap