Ulises Saucedo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ulises Saucedo
Személyes adatok
Teljes név Ulises Saucedo
Születési dátum 1896. március 3.
Születési hely Bolívia
Halálozási dátum 1963. november 21. (67 évesen)
Halálozási hely Bolívia
Egyéb foglalkozás Sportvezető
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
? I. osztály Játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
1930 FIFA-tag Játékvezető

Ulises Saucedo (1896. március 3.1963. november 21.) bolíviai nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása sportvezető.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Stílusa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szabályalkalmazása határozott, ítélkezése következetes. A játék követését sok futással valósította meg, döntéseit esemény közelből hozta. Szabályszerűen büntette a durvaságot, az alattomos játékot, a túlzott erőbevetést illetve a súlyosan sportszerűtlen magatartást. Partjelzőként képességei szerint segítette a játékvezető munkáját.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői vizsga megszerzését követően különböző labdarúgó osztályokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett hazája legmagasabb labdarúgó bajnokságának játékvezetője.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bolíviai Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több nemzetek közötti válogatott- és klubmérkőzést vezetett.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Uruguayban rendezték az I., az 1930-as labdarúgó-világbajnokság-ot, ahol az általa vezetett ArgentínaMexikó (6:3) mérkőzés hevességét jól mutatja, hogy öt 11-est kellett ítélnie, azonban csak egyből esett gól. Ez volt az első büntetőből elért találat a világbajnokságok történetében, amely a mexikói Manuel Rosas nevéhez fűződik. Pályafutása idején a FIFA elvárta, hogy a nem működő játékvezetők partbíróként segédkezzenek az aktív játékvezetőnek. Kettős pozíciójában a többszöri foglalkoztatásra azért kerülhetett sor, mert csapata a csoportmérkőzéseken gyorsan elvérzett.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 1 + 5 (partjelzés)

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Uruguayban rendezett I., az 1930-as labdarúgó-világbajnokságon a bolíviai nemzeti válogatott csapatvezetője, edzője volt, hasonló pozícióban - játékvezető és csapatvezető, edző - volt Constantin Radulescu a román nemzeti labdarúgó válogatott edzője is, aki mérkőzést nem vezetett, kettő mérkőzésen partbíróként szolgálhatta a labdarúgást. A bolíviai csapatot a II. csoportba osztották be, ahol előbb a Jugoszlávoktól (4:0)-ra, majd a Braziloktól hasonló mértékben szenvedett vereséget és utazhatott haza.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]