Tessedik Sámuel Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tessedik Sámuel Múzeum
A Szárazmalom, a Tessedik Sámuel Múzeum egyik kiállítóhelye
A Szárazmalom, a Tessedik Sámuel Múzeum egyik kiállítóhelye
Korábbi nevek: Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom
A múzeum adatai
Teljes neveTessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár
ElhelyezkedésSzarvas,
 Magyarország
Cím5540 Szarvas, Vajda Péter utca 1.
Alapítva1952.
Megnyílt1954.
IgazgatóRoszik Zoltán
TulajdonosSzarvas Város Önkormányzata
Építési adatok
Építés éve1791.
Építési stílusbarokk
Építész(ek)Kimnach Lajos
Elhelyezkedése
Tessedik Sámuel Múzeum (Szarvas)
Tessedik Sámuel Múzeum
Tessedik Sámuel Múzeum
Pozíció Szarvas térképén
é. sz. 46° 51′ 52″, k. h. 20° 32′ 32″Koordináták: é. sz. 46° 51′ 52″, k. h. 20° 32′ 32″
A Tessedik Sámuel Múzeum weboldala

A Tessedik Sámuel Múzeum 1952 óta működik Szarvason. Jelenlegi épületébe (Tessedik Sámuel volt mezőgazdasági iskolájába) 1973-ban költözött be.

Megközelítése[szerkesztés]

Autóval a 44-es főútról a Vajda Péter utcára történő kanyarodással érhető el. Vonattal a Budapest–Békéscsaba–Gyula vonal felől mezőtúri átszállással vagy Szeged felől orosházi átszállással közelíthető meg. Autóbusszal a Budapest–Kecskemét–Békéscsaba–Gyula vonalon vagy a környező településekről egyenes járattal érhető el. Az autóbusz- és a vasútállomástól is könnyedén elérhető gyologosan.

Története[szerkesztés]

A Tessedik Sámuel Múzeum alapításának célja a helyi történelmi és kulturális örökség bemutatása, Szarvas és környéke régészeti, történeti, néprajzi, helytörténeti értékeinek megtartása, ápolása, ezen értékek minél szélesebb körben való bemutatása.
Tessedik Sámuel Múzeum

Az épület[szerkesztés]

Az eredetileg iskolának szánt épületet 1791-ben barokk stílusban építette Tessedik Sámuel evangélikus lelkész Kimnach Lajos tervei szerint.[1] Ez volt az ország első mezőgazdasági iskolája. Az iskola megszűnése után középiskola, tanítóképző, majd óvodai főiskola volt.

A múzeum[2][szerkesztés]

A múzeumot 1952-ben alapította Palov József. Több mint húsz éven keresztül ideiglenesen több épületben helyezkedett el, végül 1973-tól található mai helyén, Tessedik volt iskolájában. Főbejárata felett a következő latin felirat található: Ez az intézet tétlenkedik a hazai iskolákból. Ezt az emléket, amely az utódok ellátására szolgál, a szarvasiak állították 1791-ben.

Palov József töltötte be a múzeum igazgatói pozícióját elsőként 19521994 között. A múzeum gyűjteménye a helyi iskolákból vett régészeti leleteken, valamint a helyi és néprajzi gyűjteményeken alapult. Az első állandó kiállítás Tessedik emlékére 1954-ben nyílt meg.

Az épület felújítását követően 1979-ben megalakult a Tessedik városa akkor és most kiállítás, amely a Szarvas környékén élők történetét mutatta be a kőkortól napjainkig. Domán Imre néprajzi gyűjteményét bemutató kiállítás 1981-ben nyílt meg.

2019-től kezdődtek az újabb komoly felújítások, majd 2020-ban teljesen újjászületett, korszerű kiállításokkal nyitott újra a Tessedik Sámuel Múzeum.[3]

Kiállítások[szerkesztés]

Társintézmények[szerkesztés]

  • Szárazmalom (5540 Szarvas, Ady Endre utca 1/1.)
  • Ruzicskay Alkotóház (5540 Szarvas, Erzsébet-liget, első körönd)
  • Városi Könyvtár

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. oroksegnapok.gov.hu
  2. szarvasimuzeum.hu
  3. beol.hu. [2021. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 25.)

Források[szerkesztés]