Tarsem Singh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tarsem Singh
A WonderConon, 2011-ben
A WonderConon, 2011-ben
SzületettTarsem Dhandwar Singh
1961. május 26. (62 éves)
Pandzsáb, India
BeceneveTarsem
Állampolgárságaindiai
Foglalkozása
Iskolái
  • Bishop Cotton School
  • Hansraj College
KitüntetéseiMTV Video Music Awards (1991)

A Wikimédia Commons tartalmaz Tarsem Singh témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tarsem Dhandwar Singh (Pandzsáb, India, 1961. május 26. –) indiai filmrendező. Mozifilmes munkái mellett videóklipek és reklámfilmek rendezéséről is ismert.

Élete[szerkesztés]

Apja repülőgépes mérnök.[1]

A Himalájában nőtt fel. Előtte Iránban élt, de apja oda küldte, mert látható volt, hogy Iránban a mullahok fognak hatalomra jutni, és úgy ítélte meg, hogy ez negatív következményekkel járna a gyermek neveltetésében.

Simla indiai városban a Bishop Cotton Schoolba járt, majd 1985-ben az Egyesült Államokba ment, és elvégezte az Art Center College of Designt (Pasadena, Kalifornia).

Zenés videóklipek rendezésével kezdte karrierjén, ezek között volt többek között a Hold On az En Vogue-tól, a Sweet Lullaby a Deep Foresttől és az R.E.M. slágere, a Losing My Religion. Ez utóbbi 1991-ben elnyerte „Az év legjobb videója” címet az MTV Video Music Awardson.

Több tucat reklámfilmet forgatott olyan márkáknak, mint a Nike, a Levi's és a Coca-Cola.[2]

Első mozifilmje A sejt (The Cell) (2000) volt, aminek Jennifer Lopez a főszereplője. A második, A zuhanás („The Fall”), egy fantasy-film,[3][4] amely a 2006-os Torontói nemzetközi filmfesztiválon mutatkozott be, az észak-amerikai mozikba 2008-ban került.

2011-es, harmadik filmje az Immortals címet viseli (más címe: War of the Gods).[5] Tervei között szerepel a Grimm-testvérek Hófehérke meséjének feldolgozása.[6][7]

2020-ban 26 év után visszatért a videóklip-készítéshez, miután ő rendezte Lady Gaga 911 című kislemezének klipjét.[8]

Londonban és Los Angelesben is van lakása.[9]

Filmográfia[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

A Pepsi „We Will Rock You” reklámja[szerkesztés]

A spot, amit a Pepsinek rendezett, az egyik legjobban kidolgozott reklámnak számít.

A történetben római gladiátorok láthatók, a zene a Queen együttes We Will Rock You című száma.

A szereplőket olyanok alkotják, mint Enrique Iglesias (az európai/amerikai verzióban) és Amr Dijáb (a közel-keleti verzióban). Ők a császár figuráját játsszák, aki Pepsiket halmozott fel maga körül. Britney Spears, Pink és Beyoncé Knowles gladiátorokat alakítanak.

Eleinte a gladiátorok egymás ellen küzdenek, majd a császár ellen fordulnak.

A közel-keleti változatban, amikor megtámadják a császárt, az oroszlánt küld ellenük.

A film készítése után Beyoncé Knowles, Enrique Iglesias, Amr Dijáb és Pink is több nyilatkozatban dicsérték Tarsem rendezését.[10]

További irodalom[szerkesztés]

  • Henry Keazor/Thorsten Wuebbena: Video thrills the Radio Star – Musikvideos: Geschichte, Themen, Analysen, Bielefeld, 2005 (lásd), 256-260. o.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Tarsem Singh című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]