Túl a valláson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Túl a valláson
SzerzőTendzin Gyaco, a 14. dalai láma
FőszerkesztőAlexander Norman, George Fitz Herbert
Eredeti címBeyond Religion: Ethics for a Whole World
Nyelvmagyar
Témabuddhizmus
Műfajesszé
Kiadás
KiadóRider Books
Kiadás dátuma2012, 2014
Magyar kiadóNoran Libro Kft
Magyar kiadás dátuma2013
FordítóDudik Annamária Éva
Média típusakönyv
Oldalak száma244
ISBN978-6155274121
SablonWikidataSegítség

A Túl a valláson (eredeti címe: Beyond Religion: Ethics for a Whole World) a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco világi erkölcstanról szóló üzenete. A könyv alapvető üzenete nem vallási, bár spirituális témájú. Felhívja a figyelmet, hogy „minden területen túlságosan nagy figyelmet szentelünk a külsőségeknek, az anyagiaknak, és túlságosan keveset az erkölcsnek és a belső értékeknek” (11. oldal). A könyv alapvető üzenete, hogy vallás nélkül is lehetséges boldog és erkölcsös életet élni. Mégsem tekinthető a tibeti láma üzenete vallásellenesnek, hiszen elismeri, hogy az imádkozásnak például rendkívüli pszichológiai ereje van, illetve minden nagy világvallás közvetíti ugyanazokat az alapvető emberi belső értékeket, mint a szeretet, a megbocsátás, az őszinteség, a türelem stb.[1][2]

Tartalma[szerkesztés]

Más világi vezetők korábban nem tettek olyan kijelentést, mint a tibeti buddhista tanító, hogy a világ jelenlegi alakulása sürgetővé tette egy egyházak fölé helyezett, szekuláris etika kidolgozását, amely az egyetemes belső értékekre épül. A dalai láma felhívja a figyelmet, hogy a „szekuláris” szót az ókori Indiában használt értelemben használja, amelyben a kifejezés nem az vallásokkal való tiszteletlenséget jelenti, hanem az összes vallás tiszteletét. Tíz évvel korábban az Ősi bölcsesség, modern világ – Erkölcsi gondolatok az új évezredre című könyvében a dalai láma először beszélt a vallási elvek helyett az egyetemes értékeken alapuló, világi erkölcsről. A Túl a valláson ezt a gondolatmenetet viszi tovább kifinomultabb és részletesebb formában. Az általa vizionált világi erkölcsöt szorgalmazó, új rendszerben a vallások teljes tiszteletet érdemelnek, miközben a globális emberi közösség boldog léte a kölcsönös tiszteleten és a megértésen alapul. A dalai láma védő szárnyai alá veszi a hittel nem rendelkező embereket is, akik szintén jobb világra és boldogságra vágynak, és ehhez minden joguk megvan.[3]

Belső értékek[szerkesztés]

A dalai láma belső értékek alatt a következőket érti:

„Belső értékek alatt azokat értem, amelyeket becsülünk másokban, és amelyek felé mindannyian természetes ösztöneinktől hajtva vonzódunk, ezt örököltük ugyanis abból a korból, amikor állatként biológiai létünk csak olyan környezetben volt képes fennmaradni és gyarapodni, amelyet a törődés, a szerető ragaszkodás és a szívélyesség jellemzett – egy szóval: az együttérzés. (11. oldal)”

Magyarul[szerkesztés]

  • Túl a valláson; ford. Dudik Annamária Éva; Noran Libro, Bp., 2013

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Book review: 'Beyond Religion' by the Dalai Lama. Los Anglese Times, 2011. december 21. (Hozzáférés: 2017. január 10.)
  2. Beyond Religion: Book Review by Frederic and Mary Ann Brussat. spiritualityandpractice.com. (Hozzáférés: 2017. január 10.)
  3. Beyond Religion: Ethics for a Whole World. Goodreads.com. (Hozzáférés: 2016. április 26.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]