Szinkronrendező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szinkronrendező a filmek szinkronizálását irányító rendező.

A hang kiválasztása[szerkesztés]

Egy szinkronrendező megkapja az előre lefordított forgatókönyvet, azt tekercsekre bontja és elkészíti a film-hang-szinkron összefüggését az eredeti és a magyar nyelv szerint is. Ezután következik a szinkronhangok kiválasztása.

„Fontos a színészi habitus, hogy a játék mennyire tud azonosulni a karakterrel, mennyire hasonló hozzá, külsőségeket is nézve, vagy éppen azt leszámítva. Szerintem is ez a normális szinkronizálás lényege.”

Aprics László

A hang kiválasztása sokféleképpen működhet. Vannak megszokott gyerekhangok, vannak új hangok, próba-hangok, felnőtthangok, vagy az éppen megszokott külföldi színészhez, jellemző hangok is, pl.:

A szinkronstúdió[szerkesztés]

A stúdió az a hely, ahol elkészül egy-egy film adott szinkronja. A szinkronrendező, a hangmérnök, a szinkronrendező-asszisztens a "hangmérnöki" szobából figyelik a stúdióban zajló eseményeket. A hangmérnöki szoba egy sima irodához hasonlít, amiben van két nagy hangszóró és keverőpult, számítógépek és egy belső mikrofon, amiről a szinkronrendező értesíti a színészeket, hogy ki vagy mi következik. A stúdió belülről általában sárga, barna vagy piros színező réteggel borított hangszigetelt szoba. Az ajtaja szintén hangszigetelt, valamint beépítve van egy üvegfal, ahol a stábtagok figyelik a eseményt.

A szakma[szerkesztés]

Ilyen szakképzés tulajdonképpen, hogy "szinkronrendező", nem létezik. Nincs szinkronrendezői képzés főiskolákon vagy egyetemeken. A szinkronrendezők általában hangmérnökökből, gyártásvezetőkből vagy vágókból, illetve színházi rendezőkből vagy színészekből lesznek. A szinkronstúdióban tanult tapasztalatok alapján tudják majd kifejleszteni azt, hogy milyen is egy jó szinkron. A szinkronrendezés művészet, mint a színművészet, a zeneművészet vagy a festőművészet. A szinkronrendező nem olyan munkát végez, amely monoton és technikai vívmányok által határolt, hanem művészi, egyéni és tehetség, fül és ambíció valamint rendezői készség is kell hozzá. Annyiban határolódik el a film vagy a színházi rendezőtől, hogy ez a munka stúdió körülmények között zajlik valamint sokkal nagyobb stáb veszi körbe és segíti a rendező munkáját. Nagyon nagy figyelmet, türelmet kíván a szakma.

Magyar szinkronrendezők[szerkesztés]

Híres magyar szinkronstúdiók[szerkesztés]

Díjnyertes magyar szinkronrendezők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  1. Szinkron-info -szinkron-gyártás-rendezés
  2. Az Internetes Szinkron Adatbázis weboldala
  3. A Magyar Szinkron weboldala

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]