Szibüllák temploma (Puławy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szibüllák temploma
TelepülésPuławy
Építési adatok
Építés éve1801
Rekonstrukciók évei1938
Építész(ek)Chrystian Piotr Aigner
Hasznosítása
Felhasználási terület
Egyéb jellemzők
Emeletek száma2
NevezetességeiCzartoryski Múzeum
Elhelyezkedése
Szibüllák temploma (Lengyelország)
Szibüllák temploma
Szibüllák temploma
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 51° 24′ 38″, k. h. 21° 57′ 46″Koordináták: é. sz. 51° 24′ 38″, k. h. 21° 57′ 46″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szibüllák temploma témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Szibüllák temploma
19. századi ábrázolás

A Szibüllák temploma (lengyelül: Świątynia Sybilli w Puławach) egy rotunda jellegű építmény Lengyelországban, Puławyban. A 18-19. század fordulóján épült a Czartoryski hercegi udvar részeként, tervezésekor antik mintákat követtek. Benne kapott helyet az első lengyel múzeum, ami a napjainkban Krakkóban található Czartoryski Múzeum elődje volt.

A múzeumban volt kiállítva a királyi ékszerdoboz (Szkatuła Królewska), amelyben a lengyel királyok emléktárgyait gyűjtötte a hercegnő.

Története[szerkesztés]

Az emléktemplomot 1798 és 1801 között építették Izabela Czartoryska hercegnő megbízásából. A Visztula meredek partján áll a Czartoryski Palota parkjában. Tervezője Piotr Aigner lengyel építész volt, aki a Róma közeli Tivoliban álló Vesta templomáról mintázta.

A Szibüllák templomában Izabela Czartoryska hercegnő a Sieniawski, a Lubomirski és a Czartoryski családok, valamint a lengyel történelem jeles alakjainak az emléktárgyait gyűjtötte össze. Célja a dicsőséges nemzeti múltra való emlékeztetés volt Lengyelország három felosztása után.

1830-ban, közvetlenül a novemberi felkelés előtt, a gyűjteményt Párizsba, a Hôtel Lambertbe menekítették a harcok elől. Csak az 1870-es években vált lehetségessé visszaszállítani Krakkóba, ahol a Czartoryski Múzeum magjává vált. Az épületet 1938-ban újjáépítették és ma is látogatható.

Leírás[szerkesztés]

A rotundában két szint található. A reprezentatív felső szintet széles lépcsőn lehet megközelíteni a park felől. A bejárathoz vezető lépcsőt porfirkőből készült oroszlánszobrok őrzik, melyek az 1808-ban idelátogató I. Sándor orosz cár ajándékai.

A bejárat fölött a „Przeszłość – Przyszłości” („Múlt a jövőnek”) felirat olvasható. Azt fejezi ki, hogy Lengyelország ugyan nem szabad, de egyszer újra az lesz, és akkor a nemzet emlékei ismét fontosak lesznek.[1]

A bejárat szintjén veranda fut körbe, melyet 18 db korinthoszi oszlop szegélyez. Az oszlopok tartják az architrávot és a frízt, illetve az enyhén domború tetőt. A fríz Fryderyk Baumann munkája. A verandáról kilátás nyílik a Visztulára és a környező hegyekre.

Az épületbe kétszárnyú faajtón lehet belépni a verandáról. A kapuhoz tartozó aranyozott bronzkulcsot maga a hercegnő tervezte. A kulcsra feliratot véstek: „MNEMEZ ANOIGO HIERON IC MLCCCI” („Megnyitom az Emlékezet Templomát. Izabela Czartoryska, 1801.”). A terem magassága 11 m 57 cm.[1]

Az alsó, titkos épületszint csak a folyó felől látszódik. A hercegnőnek és a tervezőnek kifejezett szándéka volt a megtévesztés, és csak kevés embernek volt bejárása ide. Szabadkőműves találkozókat tartottak benne, illetve itt volt egy obeliszk, ami az 1813-ban elhunyt hősre, Józef Antoni Poniatowskira emlékeztetett. Itt őrizték Báthory István lengyel király személyes tárgyait is.[1]

Az épület a kultúrában[szerkesztés]

  • Az épület inspirálta Jan Paweł Woronicz lengyel költőt a Szibüllák temploma című versének megírásában.
  • 1884-ben a lengyel író, Bolesław Prus itteni élményei alapján írta meg Pleśń świata című történetét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Anna Cirocka: Świątynia Sybilli. (Hozzáférés: 2019. február 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Świątynia Sybilli w Puławach című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]