Szerkesztővita:MarcusAurel

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 14 évvel ezelőtt a(z) Rotary Irodalmi Díj témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves MarcusAurel!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Vallettai ħelyőrség 2008. augusztus 17., 23:39 (CEST)Válasz

If you don't speak Hungarian, please click here.

Padlizsán[szerkesztés]

Szia, Cassandro nyaral, ezért én bátorkodom neked válaszolni. Tehát a szerkesztőablakban látszódó felsorolás szintén megjelenik a valódi nézetben is, csak nem a szócikk alján, hanem a képernyő bal oldalán a "més nyelveken" bekezdés alatt. Azok az úgy nevezett interwikik, amelyek azt mutatják, hogy az adott szócikk még mely wikipédiákban található meg. Ha bármelyiket meg akarod nézni, akkor csak simán rákattintasz a nyelvet jelző hivatkozásra, és az adott oldal megfelelő nyelvű változatára jutsz.

És egy kérés: A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz a harmadik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Változtatások közzététele, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (Windows-alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (Windows-alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.
Burumbátor zöldposztós csatatér 2008. augusztus 23., 07:33 (CEST)Válasz

Vitalapom[szerkesztés]

Szia! Lehet, hogy nem láttad, de a vitalapomon válaszoltam. :-) Cassandro Ħelyőrség 2008. augusztus 26., 12:24 (CEST)Válasz

Rotary Irodalmi Díj[szerkesztés]

Szia!

Nem nagy hiányosságról van szó. A többi hasonló szócikkben benne szokott lenni a díj fényképe és rövid leírása (mit ábrázol, méretei, anyaga, alkotója). Amíg nincs fotó, egy rövid leírás is jó lenne a díjról. misibacsi*üzenet 2010. február 20., 08:54 (CET)Válasz

Ez: "átdolgozandó a wiki jelölőnyelv szabályainak figyelembevételével", a formai szabályokat jelenti. Egyébként, ha a linkre kattintasz, elolvashatod részletesen, hogyan néz ez ki, de elmondom nagy vonalakban.

Mivel még kezdő vagy, a felszólítás nem neked szól, hanem más szerkesztőknek!

A cikkekben vannak úgynevezett "belső linkek", amik más szócikkekre hivatkoznak. Ilyen például ebben a cikkben a Rotary Klub, ami kék színű, mivel a cikk már létezik. Ha nem lenne még megírva, a link piros lenne. Ehhez hasonló linkeket olyan szavakra, kifejezésekre helyezünk el, amik a szócikk témája szempontjából fontosak lehetnek, vagy legalábbis jelentőségük van.

Ebben a cikkben ilyen lehet: "A díj odaítéléséről kuratórium dönt" - mi az a kuratórium? kérdezheti egy olvasó, ezért ezt írjuk: [[kuratórium]], ami így jelenik meg a cikkben: kuratórium.

Hasonlóan: "a zsürorok sem tudnak egymásról" - mi az a zsüror? - kérdezem én. Bár a Wikipédia nem szótár, tehát nem is idegen szavak szótára, de el lehet magyarázni egy cikkben: zsüror. Ennek persze csak akkor van értelme, ha a szó kialakulásának, használatának van valami története, jelentősége, és ezt egy cikkben forrásokkal alátámasztva le tudod írni. Egyébként lehetne írni helyette: "zsűritag", ezt többen megértik.

Szerepel a cikkben továbbá: "magyar P.E.N. Klub" - ez trükkös, mert már létezik hasonló nevű szócikk: Magyar PEN Club, láthatóan más írásmóddal írva. Ha van jelentősége, hogy te külön írtad, pontokkal elválasztva (P.E.N.), és a "Club"-ot "K" betűvel, akkor lehet az egészről átirányítást csinálni a már megírt szócikkre. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a "Rotary Irodalmi Díj" szócikkben rákattint erre a zöld linkre, amit mindjárt ideírok, akkor is a már létező "Magyar PEN Club" szócikkre jut el.

Ha tehát ragaszkodsz ehhez az írásmódhoz, ugyanúgy dupla szögletes zárójelek közé kell zárnod: magyar P.E.N. Klub, ekkor értelemszerűen a link piros lesz, mivel még nincs ilyen nevű szócikk. Rákattintva a piros linkre egy üres oldal jön be. Fontos! A kattintást úgy csináld, hogy a link új lapon nyíljon meg, vagy a már meglévő szócikk címe legyen elmentve! Az üres oldalon nyomd meg az "Alap" mellett lévő lenyíló nyilat és válaszd ki ezt: "Wikikód". A szerkesztőablak alatti ikonok meg fognak változni. Lesz köztük egy ilyen: "ÁTIRÁNYÍTÁS", válaszd ki. Amikor ez megvan, szúrd be a szögletes zárójelek közé a meglévő szócikk címét, majd mentsd el az új lapot!

Ekkor a Rotary Irodalmi Díj szócikkben a link zöld színű lesz, ez jelzi az átirányítást (hogy láthasd, frissítened kell a böngészőben az oldalt).

Más szóról ebben a szócikkben nem kell linket csinálni szerintem, tehát innentől kezdve a lap rendben van, le lehet venni róla az átdolgozásra felszólító sablont.

Azt is megtehetted volna, hogy megkeresed azt a szerkesztőt, aki kirakta rá a "forma" sablont (ezt a Laptörténet segítségével, a változatok összehasonlításával találod meg), és tőle kérdezed meg, hogy mi hiányzik a cikk formázásából. Ha ez a szerkesztő nem található meg (nem válaszol mondjuk egy héten belül), akkor fel lehet tenni ugyanezt a kérdést itt: Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

Még egy fontos dolog, ami nem a szócikkel kapcsolatos: a Szerkesztői vitalapom tetején ott van ez a szöveg:
"Kérlek, ha új szakaszt hozol létre a vitalapon, ne a legutolsó szakasz megnyitásával, hanem a lap tetején lévő „+” füllel tedd. Ezzel elkerülheted, hogy megtévesztő szerkesztési összefoglalók jelenjenek meg a laptörténetben és a friss változtatások közt: rögtön látható lesz, miről szól valójában a szerkesztésed."

Ez nem jól olvasható, vagy nem is vetted észre? A hozzászólásodat ugyanis rossz helyre, másvalaki témája után írtad. misibacsi*üzenet 2010. február 20., 20:59 (CET)Válasz


megtettem a tőlem telhetőket a Rotary Irodalmi Díj szócikken, megfogadtam a tanácsaidat. Az átdolgozásra utaló címke azonban azóta is ott van.

Ez nem automatikusan tűnik el, hanem úgy, hogy valaki leveszi. Most én levettem róla, mivel én raktam ki a sablont és látom, hogy ott van a díj fényképe, és van már néhány belső link is.

Hkoala felvetette, hogy "Rotary Irodalmi Díj" helyett a "Rotary irodalmi díj" lenne a helyes írásmód. Hogyan tudom neki elmondani, hogy ez egy név, amit a névadók így választottak, ezért az írásmód nem helyesírási kérdés?

Úgy, hogy ezt megírod az ő vitalapjára. Vagy felvetheted a kérdést ("így vagy úgy írva a helyes?") a helyesírási Kocsmafalon (Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás)).

Van egy "Rotary Klub" szócikk. Nagyon rossz a minősége, hiányos, a lényeg hiányzik belőle, félinformációkat tartalmaz. Át tudom írni ezt a szócikket teljesen? Beleértve a címét is?

Ha forrásokkal alátámasztva bővíteni tudod a szócikket, miért ne írhatnád át?

Ha a címét nem tartod helyesnek, az "átnevezés" füllel lehet átnevezni más névre, de az új név mindenképpen legyen jól írva! A régi név megmarad "átirányításként", ami azt jelenti, hogy aki azon a néven keresi, az is erre az új írásmóddal írt cikkhez jut el.

Valójában egy Rotary kifejezés több dolgot jelent, ezért egy egyértelműsítő lapra lenne szükség,

Úgy látom, ezt már létrehozta valaki, de megnézheted, miből áll a cikk: Rotary, nincs benne semmi különleges, csak az "egyértelműsítő" sablon.

Újból elkövetted ugyanazt a hibát a vitalapomon, mint már előzőleg: egy teljesen más témához biggyesztetted a hozzászólásodat.

"Kérlek, ha új szakaszt hozol létre a vitalapon, ne a legutolsó szakasz megnyitásával, hanem a lap tetején lévő „új szakasz +” füllel tedd. Ezzel elkerülheted, hogy megtévesztő szerkesztési összefoglalók jelenjenek meg a laptörténetben és a friss változtatások közt rögtön látható lesz, miről szól valójában a szerkesztésed."

misibacsi*üzenet 2010. április 2., 16:25 (CEST)Válasz

Rotary[szerkesztés]

Ez a lap egy egyértelműsítő lap. Úgy kell létrehozni, hogy az {{egyért}} sablont elhelyezed benne és az azonos nevű szócikkeket felsorolod hivatkozásként. Az egyes cikkekhez tehetsz megjegyzéseket is (pl.: hogy miről szól a cikk) Mint láthatod a Rotary Klub-ot átneveztem Rotary Club-nak. Ilyen átnevezéskor az előző néven egy átirányítás jön létre, ezt némely esetben törölni/töröltetni szoktuk, de jelen esetben jó ha megmarad, mert ilyen néven is kereshetik. A cikkben is változtattam keveset, a többit rád bízom. Ha segítség kell szólj! - Üdv. » KeFe « 2010. április 2., 06:57 (CEST)Válasz