Szerkesztő:Kovacska99/David hurrikán (1979)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A David hurrikán egy erős, és pusztító 5-ös kategóriájú hurrikán 1979 augusztusában az Atlanti-óceánon, és a Karib-térségben pusztított leginkább, sok emberéletet követelve a Dominikai Köztársaságban. David volt a legintenzívebb hurrikán az állam történetében, amely partot ért. Ez volt az első hurrikán, amely nagy mértékben pusztított a Kis-Antillákon az 1966-os Inez hurrikán óta. David volt az egyetlen hurrikán, amely 5-ös erősségű ciklonként ért partot a Dominikai Köztársaságban a 20. században, és ez is volt a leghalálosabb az 1930-as "Dominikai" hurrikán óta, amely 2000 embert ölt meg pusztítása során. Továbba David volt az első jelentősebb ("major") hurrikán, illetve az első 5-ös kategóriájú hurrikán is a világon, amelyet nem női névvel illettek.


David hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
David Hispaniolánál csúcsintenzitása idején, augusztus 31-én.
David Hispaniolánál csúcsintenzitása idején, augusztus 31-én.

Keletkezett1979. augusztus 25.
Szétoszlott1978. szeptember 8.
Legerősebb szélsebesség280 km/h,
175 mph
Legalacsonyabb nyomás924 mbar,
27.29 Hgmm
Áldozatok~2069
Károk$1.54 milliár (1979 USD)
Érintett területekMartinique, Guadeloupe, Dominikai Közösség, Montserrat, Virgin-szigetek, Puerto Rico, Nagy-Antillák, Hispaniola (Dominikai Köztársaság), Kuba, Turks- és Caicos-szigetek, Bahama-szigetek, Bermuda-háromszög, Florida, Georgia, Egyesült Államok keleti államai, Atlanti Kanada
Az 1979-es Atlanti-óceáni hurrikánszezon része

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

David útja.

Károk és áldozatok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hurricane David című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.