Szerkesztő:Houtdijken/próbalap/Gordon Ramsay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

---

Gordon Ramsay
SzületettGordon James Ramsay
1966november 8. (57 éves)
Johnstone, Renfrewshire, Skócia, Egyesült Királyság
Nemzetiségeskót
Foglalkozásaséf
SablonWikidataSegítség

Gordon James Ramsay (1966. november 8.–) skót nemzetiségű szakács, médiaszemélyiség, A Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetettje. Világszerte több Michelin-csillagos étteremmel rendelkezik, Gordon Ramsay nevű, London Chelsea negyedében nyitott és hamar népszerűvé vált étterme 2001 óta három Michelin-csillagot visel. Főzéssel kapcsolatos televíziós műsorai, mint például A fickó F-fel (The F-Word), Gordon Ramsay - A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) és Gordon Ramsay – A pokol konyhája (Hell's Kitchen) hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. 2015-ben a Forbes 60 millió dollárra becsülte az éves bevételeit, és a 21. legjobban kereső hírességként rangsorolta. [1]

Életpályája[szerkesztés]

Röviden[szerkesztés]

Skóciában született, ötéves korában került Angliába. Eleinte futballistának készült, a Glasgow Rangersben játszott. Egy sérülés következtében azonban sportpályafutása megszakadt és érdeklődése a szállodaipar és a szakácstudományok felé fordult. Egy átlagosnak mondható vendéglátóipari iskola után Marco Pierre White és Albert Roux mellett tanulta a szakmát. Három évet töltött Franciaországban, ahol Guy Savoy és Joël Robuchon konyháján tanulta tovább a mesterséget. 1993-ban a londoni Aubergine étterem konyhafőnökeként csillogtatta tehetségét és az étterem három év alatt két Michelin-csillagot is szerzett. 2001-ben a harmadik csillagot is megkapta, de ezt már Chelseaben nyílt saját éttermével, a Gordon Ramsay-vel.

Korai évei[szerkesztés]

Ramsay apja sok mindennel foglalkozott: volt úszómester, hegesztő, bolti eladó. Nővére és édesanyja ápolónőként dolgoztak. Korai életét a "reménytelenül kóborló" jelzővel illette, utalva apja nagyra törő terveire és azok bukásaira, melyek állandó költözködésre kényszerítették a családot. 5 éves korában végleg letelepedtek Stratford-upon-Avon városában.[2] Későbbi nyilatkozatokban Ramsay tagadta, hogy apját alkoholistának nevezte volna, holott önéletrajzában, a Nem Piskótában sanyarú éveknek írja le ezt az időszakot, melyet egy „részeges nőcsábász” erőszakossága és gondatlansága keserített meg. 16 éves korában otthagyta a szülői házat, és Banburybe költözött egy kis lakásba.

Futballkarrierje[szerkesztés]

Ramsay futballozott. Először 12 éves korában figyeltek fel rá, amikor a Warvickshire 14 éves kor alatti csapatába választották be. Karrierjét sérüléseinek nagy száma határozta meg, amiről később úgy nyilatkozott: „Talán eleve kudarcra voltam ítélve, amikor a foci jött.”[3]

1984 közepén Ramsay részt vett egy próbajátékon a Rangers FC csapatánál, amelynek gyerekként szurkolt. Súlyosan megsérült, amikor egy edzés során zúzódott egy porc a térdében.[4] Folytatta az edzéseket és a játékot a sérült térdével, majd egy squash-játék során elszakadt egy ínszalagja is. Soha nem tudott teljesen felépülni a kettős sérülésből. A Rangers FC-nél azt mondták, talán igazolják, igaz, a személyi edzője nem igazán békélt meg a csapat hierarchiájával és azt ajánlotta Ramsaynek, hogy igazoljon egy másik csapatba valamelyik alsóbb osztályból.

Szakácskarrierje[szerkesztés]

Ám ekkoriban Ramsay érdeklődését már felkeltette a főzés, jobban, mint hogy ő legyen "a focista azzal a béna lábával", így hát 19 évesen elkezdett több időt szentelni kulináris oktatására. Lehetőségei rövid felmérése után, miszerint pontjai nem voltak elegek az általános szint (O-Level, angol) eléréséhez, ami a tengerészethez vagy rendőrséghez való felvételi követelménye volt, Ramsay beiratkozott egy helyi egyetemre, amit a rotarysták fizettek neki, hogy szállodaigazgatónak tanulhasson. Erre így emlékszik vissza: "egy baleset, egy totális baleset".

Az 1980-as évek késői szakaszában szakács-segédként dolgozott a Wroxton House Hotelben, majd üzemeltette a konyhát 60 személyre a Wickham Armsban, ahonnan távoznia kellett, mert összeszűrte a levet a tulajdonos feleségével. Ekkor Londonba költözött, ahol egy sor különböző konyhán dolgozott, míg össze nem hozta a sors a temperamentumos Marco Pierre White-tal, aki a Harveysba hozta.

Miután a Harveysban két évet és tíz hónapot dolgozott, Ramsay, belefáradva az "őrjöngésbe, zsarnokoskodásba és erőszakoskodásba", megállapította, hogy karrierje fejlődésének egyetlen módja a francia konyha tudományának elsajátítása. White lebeszélte arról, hogy Párizsban vállaljon munkát, helyette inkább elküldte Albert Rouxhoz a Le Gavrocheba, Mayfairbe (ahol egyébként találkozott Jean-Claude Bretonnal, aki most maître d' a Royal Hospital Roadnál). A Le Gavrocheban eltöltött egy év után Albert Roux a francia alpok-beli Hotel Divába hívta Ramsayt, hogy legyen a jobbkeze. Innen Párizsba ment, hogy együtt dolgozzon Guy Savoy-jal és Joël Robuchonnal, akik mindketten Michelin-csillagos séfek. Folytatta képzését Franciaországban, majd a konyha fizikailag és mentálisan is kimerítette, ezért egy évig személyi szakácsként dolgozott a Bermudákon, az Idlewind magánjachton.

Főszakácsként[szerkesztés]

A Claridge's portálja

Miután 1993-ban visszatért Londonba, Ramsay elfogadta a La Tante Claire főszakácsi posztját Chelseaben. Nem sokkal ezután Marco White ismét belépett az életébe: felajánlotta neki, hogy legyen a Rossmore főszakácsa, és 10% részesedést is ígért. Az éttermet átkeresztelték Aubergine-re, és 14 hónap múlva meg is hozta Ramsaynek az első Michelin-csillagot, majd 1997-ben a másodikat. A siker ellenére ugyanezen évben kiszállt az üzletből. Ennek oka egy, a tulajdonostársakkal történt vita volt, valamint Ramsay azon vágya, hogy elindíthassa saját éttermét. Ez 1998-ban be is következett, amikor is Chelseaben megnyílt a Gordon Ramsay at Royal Hospital Road, apósa, Chris Hutchenson segítségével. Az étterem 2001-ben hozta meg a harmadik csillagot, ezáltal téve Ramsayt ez egyetlen skóttá, aki ezt az eredményt elérte.

Az első étterem után birodalma villámsebesen gyarapodott, elsőként megnyitva a Pétrust (ahol 2001-ben hat bankár egy egyszerű étkezés során elköltött 44.000 angol fontot borokra!), majd az Amaryllist Glasgowban (melyet később bezárni kényszerült), valamint a Gordon Ramsay at Claridge's nevű éttermet. Ezt követte a Connaught Hotel Mayfairben, egy nagy támogatottja, Angela Hartnett nevével fémjelezve. Ramsay mostanában Nagy-Britannián kívüli éttermeket kezdett megnyitni, kezdve a Verre-rel Dubaiban. A Gordon Ramsay at Conrad Tokyo és a Cerise by Gordon Ramsay egyaránt Tokióban nyitottak 2005-ben, majd 2006 novemberében a Gordon Ramsay at the London New Yorkban, elnyerve a legjobb jövevény címet a Zagat-kalauztól, a kritikusok eltérő értékelései ellenére.

2007-ben megnyitotta első ír vendéglőjét; a Gordon Ramsay at Powerscourt a Ritz-Carlton Hotelben nyílt meg, Powerscourtben, Írországban.

2008 májusában az első nyugati parti hely is befutott a kaliforniai Los Angelesben. A hollywoodi Sunset Stripen található korábbi Bel-Age Hotelt nemrégiben felújították és átnevezték London West-Hollywoodnak. Akárcsak New York-i vállalkozásánál, a helyet elnevezte Gordon Ramsay at the London West Hollywoodnak. A Konyha Ördöge (egyes forgalmazóknál: Ördögi konyha) Egyesült Államokbeli szériájának sok része Dél-Kaliforniában lett rögzítve, remek reklámot csinálva ezzel Gordon Ramsaynek.

Díjai[szerkesztés]

Ramsay egyike azon három séfnek az Egyesült Királyságban, akik három Michelin-csillagot birtokolnak éttermeikért (a másik kettő Heston Blumenthal és Alain Roux). Jelölt volt a Brit Birodalom Érdemkeresztje listáján 2006-ban, a „vendéglátásért végzett áldozatos munkájáért”, melyet aztán meg is kapott (ezt jelzi a neve előtt szereplő OBE előtag is).

2006 júliusában elnyerte a Catey-díjat az „Év Független Vendéglátója” kategóriában, így a harmadik emberré válva aki három Catey-díjat is elhódított, mely az Egyesült Királyság legnagyobb vendéglátói elismerése. A két korábbi kitüntetése: „Az év felfedezettje” 1995-ben valamint „Az év szakácsa” 2000-ben (a két másik háromszoros győztes Michel Roux, illetve Andrew és Jacquin Pern).

2006 szeptemberében a Caterer and Hotelkeeper magazin Caterersearch 100. évfordulós listáján a vendéglátó-ipar legnagyobb hatású személyiségének nevezték. Megelőzte Jamie Olivert, aki 2005-ben listavezető volt. Ugyanebben az évben jelölték a St. Andrews Egyetem rektori posztjára, ahol Simon Peppers ellen-szavazatával vesztett. Egy sajtó-kampány ellenére Ramsay sose látogatta meg az egyetemet, és nem is nyilatkozott az esetről.

Flottavezető étterme, a Restaurant Gordon Ramsay nyolc évig London legjobb éttermének lett megválasztva az „étel-biblia” Harden's felmérése alapján, de 2008-ban megelőzte a Pétrus, melyet mára már egy korábbi pártfogoltja, Marcus Wareing vezet.

Éttermei[szerkesztés]

Az Egyesült Királyságban[szerkesztés]

Étterem Helyszín Michelin-csillagok Nyitás
Gordon Ramsay Anglia, London, Chelsea 1998
Pétrus Anglia, London 1999
Maze Anglia, London 2005
The Narrow Anglia, London 2007
Foxtrot Oscar Anglia, London, Chelsea 2008
Maze Grill Anglia, London 2008
Gordon Ramsay's Plane Food Anglia, London, Heathrow Repülőtér 2008
York and Albany Anglia, London, Regent's Park 2008
Savoy Grill Anglia, London, Savoy Hotel 2010
Bread Street Kitchen Anglia, London 2011
Union Street Café Anglia, London 2013

Európában[szerkesztés]

Étterem Helyszín Michelin-csillagok Nyitás
Gordon Ramsay au Trianon Franciaország, Versailles 2008
La Veranda Franciaország, Versailles 2008
Gordon Ramsay at Fortevillage Olaszország, Szardínia 2009
Gordon Ramsay at Castel Monastero Olaszország, Toszkána 2009
Le Pressoir d'Argent Franciaország, Bordeaux 2015

Észak-Amerikában[szerkesztés]

Étterem Helyszín Michelin-csillagok Nyitás
The Boxwood Café Egyesült Államok, California, Hollywood 2009
Gordon Ramsay BurGR Egyesült Államok, Nevada, Las Vegas 2012
Gordon Ramsay Steak Egyesült Államok, Nevada, Las Vegas 2012
Gordon Ramsay Pub & Grill Egyesült Államok, Nevada, Las Vegas 2012

Egyéb helyszíneken[szerkesztés]

Étterem Helyszín Michelin-csillagok Nyitás
Bread Street Kitchen & Bar Hongkong, Lan Kwai Fong 2014
Bread Street Kitchen Szingapúr, Marina Bay 2015
Bread Street Kitchen & Bar Egyesült Arab Emírségek, Dubai 2015

Tévésorozatai[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

Gordon Ramsay Healthy Appetite című könyvét dedikálja Torontoban, 2009 februárjában.

Magyarul megjelent könyvei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Gordon Ramsay Home Page
  • Nem piskóta: Ramsay, Gordon. Nem piskóta – A legvagányabb séf élete. Alexandra. 978-963-370-856-9 (2008) 
  1. The World's Highest-Paid Celebrities”, 2016. március 12. 
  2. Gordon Ramsay – The man – Biography. Gordonramsay.com. [2011. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 22.)
  3. Gordon Ramsay. Humble Pie. UK: HarperCollins (2006). ISBN 0-00-722967-4 
  4. Ramsay, a konyha ördöge 1. évad 1. epizód - "Bonapartes Restaurant"

További információk[szerkesztés]