Jamie Oliver

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jamie Oliver (2008)

James (Jamie) Trevor Oliver (1975. május 27. –) népszerű brit szakács.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy kis essexi faluban, Claveringben nőtt fel. Szüleiknek egy The Cricketters nevű pubjuk volt. 1989-ben Leigh Haggerwooddal együtt megalapította a Scarlet Division nevű együttest. 16 évesen elvégezte a Westminster Catering College-ot. Néhány évet a híres londoni szakács, Gennaro Contaldo mellett töltött, akit egyik kulináris mentorának tekintett. Az első munkája a Antonio Carluccio's Neal's Yard étteremben, ahol a tésztákat készítette. Ezután Oliver a The River Café (Fulham)suséfje lett. Először 1996-ban egy dokumentumműsorban szerepelt, melynek címe Christmas at the River Café volt. Llewellyn televíziós producer ekkor fedezte fel.

2000. június 24-én elvette Juliette Nortont, ismertebb nevén Jools-t. A párnak három lánya és egy fia van, Poppy Honey (2002. március 18.), Daisy Boo (2003. április 10.), Petal Blossom Rainbow (2009. április 3.) és Buddy Bear Maurice (2010. szeptember 15.). A család Clavering-ben (Essex) él.

2003 júniusában a Brit Birodalom rendjének tagjává ütötték. Felállította a Fifteen jótékonysági éttermet, ahol 15 hátrányos helyzetű fiatalnak adott álláslehetőséget a vendéglátóiparban. Szándékai szerint országszerte, valamint Sydney és New York területén is állít fel ilyen helyeket.

Írt már cikkeket a Times-nak.

Televíziós műsorai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első sorozat, amit ő csinált, a BBC Pucér szakács (1998–1999) című műsora volt. A cím az általa elkészített ételek egyszerűségére utal, s semmi köze sincs a meztelenséghez. A műsor sikere miatt a Pucér szakács visszatérése és a Boldog napok a pucér szakáccsal műsorokat is leforgatták. Évadok:

 • 1. évad (6 rész): 1999. április 14. - 1999. június 16.
 • 2. évad (8 rész): 2000. április 12. - 2000. május 31.
 • 3. évad (8 rész): 2001. október 16. -2001. december 4.
 • Különkiadás: "Christmas comes early": 1999. december 21.
 • Különkiadás: "Christmas in New York": 2000. december 20.
 • Különkiadás: "Christmas Party": 2001. december 19.

Pukka Tukka 2000-ben vetítették a Channel 4.-en.

Oliver's Twist 2000-ben vetítették a Channel 4.-en.

Jamie konyhája című sorozatát 5 részben vetítették 2002-ben. Ebben 15 hátrányos helyzetű fiatalt követtek, akik megpróbálták elvégezni a tanfolyamot, hogy munkát kaphassanak Jamie éttermében a "Fifteen"-ben. Ezt követte a Visszatérés Jamie konyhájába című sorozat 2003-ban.

Jamie's Kitchen Australia 10 részes sorozat volt 2006-ban,hasonló a Jamie konyhája sorozatban, csak Ausztráliában forgatták.

Az Egyesült királyságban Oliver vezetett egy kampányt, melynek célja az volt, hogy bemutassa a gyermekek iskolai ebédjének minőségét. Ebből a körútból született a Jamie menzája. A kampányt követően a kormány 20 millió fontot rakott félre a gyermekétkeztetés javítására, melyet három év alatt költöttek el. Műsorait több mint 40 országban sugározták, többek között Magyarországon és az USA-ban is.

Az Olasz meló Jamie módra 2005 októberétől szerepelt a Chanel 4 műsorán.

Jamie at home című sorozata 2007-ben készült. A 26x30 perces sorozatban Jamie bemutatja a vidéki élet szépségeit, hogyan főzzünk gyorsan és egyszerűen otthoni alapanyagokból egészséges és finom ételeket. A sorozatot magyarul a Paprika Tv vetítette.

Jamie's food revolution című sorozatában 2009 telén követhetjük végig Jamie-t, amikor Amerikába utazott, hogy megreformálja az ottani közoktatási rendszert. A britt verzióval ellentétben, az USA-ban nem lelt akkora támogatottságra.

Jamie's Fowl Dinners (2008) was a special with Jamie backing Hugh Fearnley-Whittingstall's "Hugh's Chicken Run" in trying to get the British to eat free range chickens.[36]

Jamie's Ministry of Food (2008) egy 4 részes sorozat volt. Rotherham-ban forgatták (South Yorkshire). Oliver szerette volna a várost "az egyesült királyság kulinális fővárosává" tenni és próbálta megtanítani a lakókat, hogyan főzzenek finom és egészséges ételeket a mindennapjaik során. 'Pass It On' kampány szintén arra szolgál, hogy a városélakókat tanítsa meg különböző receptekre. A kampány követhető a facebookon is.

What's Cooking? with Jamie Oliver (2008) egy videojáték Jamie Oliver narrálásával.

Jamie Saves Our Bacon (2009) egy tematikus adás volt a Chanel 4-en, ahol Jamie Oliver kifejezetten Anglia sertéstenyésztésével foglakozott. Az adás magyarul a Spektrum TV-n volt látható.

A Jamie karácsonya (Jamie's Family Christmas) című 5 részes minisorozat, 2009 telén készült. ebben Jamie bemutatja hogyan készül ő és családja a karácsonyi ünnepekre. A sorozatot magyarul a Spektrum TV vetítette le.

Szintén 2009-ben készült a Jamie's american road trip című sorozat, amiben Jamie bejárja az Amerikai Egyesült államokat New York-tól New Orleans-ig és bemutatja, annak étkezési különlegességeit. A sorozatot magyarul a Spektrum TV vetítette le.

Jamie's dream school (2011) című sorzatának célja, hogy 20 hátrányos helyzetű gyereknek adjon egy második esélyt a képesítés megszerzésére. A sorozatban, maga Jamie tanítja a gyerekeket és betekintést kaphatunk az oktatási és magánéleti problémáikba is. Jamie 30 perces kajái (jamie's 30-minute meals) címmel indult sorozata 2010-ben a Chanel 4 műsorán, amit a magyar TV Paprikán lehet látni. Fél óra nem is gondolná mi mindenre elég, ha sarokba állítjuk félelmeinket, úgymint "leég a vacsora, hanem nézem folyamatosan". Engedje el magát és főzzön úgy, mint még soha, a jelszó: halál a porlevesre!

Jamie's Fish Supper (2011) egy egy órás speciális show, amiben Oliver 10 halreceptet főzött meg a Big Fish Fight kampány részeként. Jamie Cooks Summer (2011) egy egy órás speciális show, amiben Oliver nyári ételeket főzött külső helyszíneken.

Egyéb televíziós szereplések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Oliver kétszer szerepelt a Channel 4' The Friday Night Project című műsorában.

Kétszer szerepelt a BBC Two's Top Gear című műsorában.

Oliver a második brit séf, akit meghívtak (az első Robert Irvine) az Iron Chef America című műsorba, hogy megmérkőzzön Mario Batali séffel 2008-ban.

2008-ban szerepelt Oprah Winfrey műsorában az ABC-n (USA).

Vendégszerepelt a "Meatloaf Surprise" című epizódban a Phineas and Ferb című rajzfilmben.

Élő show-k[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Happy Days Live az első élő show volt 2001-ben és számos alkalommal volt Nagy Brittaniában és Ausztráliában. Ebben a műsorban Jamie Oliver egy színpadon főzött, vizuális effektek és zene kíséretében, csakúgy, mint egy rock-koncerten. Ezekben a műsorokban ő is dobolt és énekelt. Minden évebn szerepelt a BBC Good Food show-ben és 2006-ban részt vett egy Ausztrál túrán, ebben a showban szinten szerepelt régi mentora Gennaro Contaldo, és a diákok a Fifteen London étteremből. A turnéról sikeres TV dokumentum film készült Australian Diary címmel.

Reklámokban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy pénzügyileg sikeres kampányban is részt vett, ami a Sainsbury áruházlánc egészséges ételeit hirdette. A BBC nem örült a hirdetéseknek, és elvetette az OliverArmy című sorozat forgatását. Ebben a műsorban 16 munkanélkülit tanított volna meg főzni. Ettől kezdve sorozatait a Chanel 4 sugározta. Új-Zélandon egy televíziós reklámsorozatban szerepelt, amiben a Foodstuffs Palm's márkáját népszerűsítette.

Könyvei magyarul[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Oliver, Jamie: A pucér szakács, Park Kiadó, 2003.
 • Oliver, Jamie: A pucér szakács visszatér, Park Kiadó, 2004.
 • Oliver, Jamie: ...és egyszerűen csak főzz!, Park Kiadó, 2004.
 • Oliver, Jamie: Jamie konyhája, Park Kiadó, 2007.
 • Oliver, Jamie: Jamie természetesen, 100 recept a kertemből, Park Kiadó, 2009.
 • Oliver, Jamie: Olasz kaják, Park Kiadó, 2010.
 • Oliver, Jamie: Jamie főzőiskolája - Tanulj meg főzni 24 óra alatt, Park Kiadó, 2010.
 • Oliver, Jamie: Jamie vacsorái, Park Kiadó, 2011.
 • Oliver, Jamie: Jamie belevág..., Park Kiadó, 2011.

Könyvei angolul[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
Jamie Oliver témában.