Szerkesztő:Eino81/Renée Zellweger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Renée Kathleen Zellweger
Életrajzi adatok
Születési névRenée Kathleen Zellweger
Pályafutása
Aktív évek1992-tól
Híres szerepeiBridget Jones
Díjai
Oscar-díjHideghegy (2003)
Golden GlobeBetty nővér (1999), Chicago (2002), Hideghegy (2003)
BAFTA-díjHideghegy (2003)
SablonWikidataSegítség


Renée Kathleen Zellweger (1969. április 25.) BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjas amerikai színésznő, énekes, táncművész, az egyik lejobban fizetett hollywoodi színésznő. Korábban Kenny Chesney country-énekes felesége volt. 2005-ben házasodtak össze hirtelen, majd hét hónappal később érvénytelenítették házasságukat.

Élete[szerkesztés]

Korai évei[szerkesztés]

Renée a Texas állambeli Baytownban, Houston keleti elővárosában született 1969. április 25-én. Az óvodai és a gimnáziumi évek között a család a texasi Katy-ban, Houston nyugati elővárosában városában élt. Apja, Emil Erich Zellweger, svájci származású mérnök, aki az olajüzletben dolgozott. Anyja, Kjellfried Irene (szül. Andreassen), számi származású norvég, nővér, aki Texasba utazott, hogy egy norvég családnál dolgozzon. Renée magát úgy jellemezte, hogy laza katolikus és episzkopális családba született. Van egy bátyja, Andrew, aki a borászatban dolgozik menedzserként. Ő adta Renée-nek a Zelly becenevet.

A gimnázium első éveiben Renée aktívan sportolt, focizott, kosarazott, baseballozott és amerikai futballt is játszott. a Katy gimnáziumban szurkolólány volt, valamint drámatagozatos. Több iskolai darabban is játszott. 1987-ben a legjobban kinéző (Best Looking) osztálytársnak jelölték. A gimnázium után az Austini Texasi Egyetemre ment, angol nyelv szakra. Jó tanuló volt. Kezdetben csak azért járt drámaórákra, hogy szüksége volt színművészeti kreditekre a diploma megszerzéséhez, de észrevette magán, hogy szeret játszani. Az egyetem alatt pincérnőként dolgozott Austinban. 1991-ben diplomázott angolból Megfontolta, hogy Hollywoodba megy, de úgy döntött, otthon szeretne maradni, a saját államában, Texasban, hogy még több tapasztalatot szerezzen. A diplomázás utáni elő munkája egy marhahús-reklám volt, és ugyanakkor elkezdett meghallgatásokra járni Houstonba.

Filmes karrierje[szerkesztés]

Még Texasban több filmben is megjelent. Szerepelt a Bachelor-ban, Anne szerepében, 1993-ban. Volt egy rövid jelenete a Dazed and Confused című vígjátékban, majd egy kisebb szerepe az ABC csatornán futó Murder in the Heartland című sorozatban. A következő évben szerepelt a Nyakunkon az élet (Reality bites) című filmben, Ben Stiller eslő rendezői munkájában, és a 8 Seconds című filmben is. Renée első igazi szerepe A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című filmben volt 1994-ben.

2001-ben kapta meg a Bridget Jones naplója című film címszerepét, Hugh Grant és Colin Firth mellett. A film Helen Fielding 1996-os regényén alapult. Se nem volt brit, se nem volt túlsúlyos, mégis ilyen szerepe volt a filmben. 20 fontot szedett fel a film kedvéért. Az elhízása akkor a média egyik kedvenc témája volt. Emellett három héten át próbálta elsajátítani a helyes brit kiejtést. a fáradozás nem volt hiábavaló: jelölték a legjobb női főszereplő kategóriájában az Oscaron és a Golden Globe-on.

2002-ben Michelle Pfeifferrel együtt szerepeltek a Fehér leanderben. Ugyanebben az évben szerepelt a kritukusan fogadott Chicago című filmben, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, Queen Latifah és John C. Reilly oldalán. Roxie Hart szerepét játszotta, egy színpadi lányét, akit a barátja meggyilkolása miatt tartóztatott le a rendőrség, de később Chicago híressége lett. A film elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat 2002-ben, és Renée pozitív kritikákat kapott. A legjobb női főszereplőnek jelölték akkor az Oscaron. És ahogy több más jelölés és díj mellett elnyerte akkor a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjat.

2004-ben elnyerte végre a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Hideghegy című filmben nyújtott alakításáért.

Magánélete[szerkesztés]

Renée Josh Pate-tel randizott, akivel A hazug című film után látták együtt. George Clooney-val is összeboronálták már a pletykalapok. Az első igazi románca Jim Carrey-vel volt, de a kapcsolatuk 2000 decemberében véget ért. Kettejükről már azt rebesgették, hogy eljegyezték egymást, de Renée határozottan cáfolta ezt az értesülést.

Két évig Renée a White Stripes zenekar énekesével, Jack White-tal randizott, aki hat évvel volt fiatalabb nála. A pár a Hideghegy forgatása alatt találkozott, majd később randizni kezdtek. két évvel később szakítottak, mivel mindketten nagyon elfoglaltak voltak és a munkájuk miatt távol voltak egymástól. Békésen váltak el, a barátok szerint.

2005. május 9-én Renée hozzáment Kenny Chesney country-énekeshez, a Virgin-szigeteken. Januárban találkoztak egy adománygyűjtő koncerten. Renée kihagyta az eljegyzést, mivel az esküvő gyorsan meg lett tervezve. 2005. szeptember 15-én, 4 hónapnyi együttélés után érvénytelenítették a házasságukat. Renée úgy érezte, becsapták. 2005 decemberére mondták ki a válást.

A válás óta több hírességgel hozták kapcsolatba, mint pl. Luke Perry-vel, a Beverly Hills 90210 sztárjával.

Miután eladta hollywoodi házát, Bel Air-ben vett egy másikat. A paparazzik elől pedig Connecticutban tud elbújni, ott is van egy háza.

Filmjei, díjai[szerkesztés]

Év Film Szerep Egyéb megjegyzés
1992 A Taste for Killing Mary Lou TV
1993 Murder in the Heartland Barbara (uncredited) TV
My Boyfriend's Back
1994 Nyakunkon az élet Tami
8 Seconds Buckle Bunny
Shake, Rattle and Rock! Susan Doyle
Love and a .45 Starlene Cheatham
A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér Jenny
1995 Empire Records Gina
The Low Life Poet
1996 Egy zseni árnyékában Novalyne Price
Jerry Maguire Dorothy Boyd Jelölés - Screen Actors Guild-díj - Legjobb mellékszereplő nő
1997 A hazug Elizabeth
1998 Drágább a gyönygöknél Sonia Horowitz
Életem értelme Ellen Gulden
1999 Oltári vőlegény Anne Arden
2000 Betty nővér Betty Sizemore Golden Globe-díj a legjobb női főszereplőnek – filmmusical vagy vígjáték
Én és én meg az Irén Irene P. Waters
2001 Bridget Jones naplója Bridget Jones Jelölés - Oscar-díj a legjobb női főszereplőnek
Jelölés - BAFTA-díj Legjobb színésznő
Jelölés - Golden Globe-díj Legjobb színésznő
Jelölés - Screen Actors Guild-díj - Legjobb színésznő
2002 Fehér leander Claire Richards
Chicago Roxie Hart Golden Globe-díj a legjobb női főszereplőnek – filmmusical vagy vígjáték
Screen Actors Guild-díj - Legjobb színésznő
Screen Actors Guild-díj
Jelölés - Oscar-díj a legjobb női főszereplőnek
Jelölés - BAFTA-díj Legjobb színésznő
2003 Pokolba a szerelemmel Barbara Novak
Hideghegy Ruby Thewes Oscar-díj a legjobb női mellékszereplőnek
BAFTA-díj
Golden Globe-díj Legjobb mellékszereplő nő
Screen Actors Guild-díj - Legjobb mellékszereplő nő
2004 Cápamese Angie hang
Bridget Jones: The Edge of Reason Bridget Jones Jelölés - Oscar-díj Legjobb színésznő
2005 A remény bajnoka Mae Braddock
2006 Miss Potter Beatrix Potter Jelölés - Oscar-díj Legjobb színésznő
2007 Mézengúz Vanessa Bloom hang
2008 Leatherheads Lexi Littleton