Én és én meg az Irén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Én és én meg az Irén
(Me, Myself & Irene)
Rendező Bobby Farrelly
Peter Farrelly
Producer Bradley Thomas
Peter Farrelly
Bobby Farrelly
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Peter Farrelly
Mike Cerrone
Bobby Farrelly
Főszerepben Jim Carrey
Renée Zellweger
Chris Cooper
Anthony Anderson
Jerod Mixon
Mongo Brownlee
Robert Förster
Zene Lee Scott
Operatőr Mark Irwin
Vágó Christopher Greenbury
Jelmeztervező Pamela Withers
Gyártás
Ország USA
Nyelv német
angol
Időtartam 116 perc
Költségvetés 51 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
magyar InterCom
Bemutató magyar 2000. október 4.
USA 2000. június 23.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 149 270 999 $
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Én és én meg az Irén (Me, Myself & Irene) 2000-ben bemutatott amerikai vígjáték, melyet a Farrelly testvérek rendeztek, főszereplői Jim Carrey és Renée Zellweger.

A film egy Charlie nevű Rhode Island-i rendőrről szól, aki éveken át elnyomta a dühét és érzéseit, majd megalomániás skizofrénia a nárcisztikus neurózis alaptünetei betegségben fog szenvedni, ezáltal lesz egy második személyisége, Hank.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Charlie Baileygates (Jim Carrey) egy 18 éves(?) veterán Rhode Island állami rendőr, akit élete nagy részében az emberek csak kihasználtak. Rögtön az esküvője után a felesége, Layla (Traylor Howard) megcsalja őt egy törpe afroamerikai limuzin sofőrrel, akit Shonténak (Tony Cox) hívnak, és aki, mint Layla, tagja a Mensa nevezetű magas IQ csoportnak. Habár Charlie barátai próbálják őt meggyőzni felesége hűtlenségéről, nem fogadja el a tényt. Egy évvel később Layla elhagyja őt, és elszökik Shontéval; hátrahagyva három fiút, akik felnevelésre várnak, és akik a limuzin sofőrrel folytatott kapcsolat termékei (és akik közül az egyiket Shonté Junior-nak hívnak). Charlie soha többé nem látja a feleségét. Felneveli törvénytelen fiait vulgáris nyelvet használva, és elkényeztetve őket édességgel és egészségtelen étrenddel. A három fiú közül kettő elhízik; és mindannyian fiatal felnőttek, de ugyanakkor nagyon intelligensek is (mint a biológiai édesapjuk), és jobban bánnak Charlie-val, mint bárki más. A felesége viszonya másik férfival és az, hogy elhagyta őt, annyira lestrapálja érzelmileg, hogy hagyja magát megsérteni és kihasználni mások által. Annak ellenére, hogy barátságos és egy rendőrtiszt, a városlakók elutasítják, és nyíltan megvetik.

A hosszú éveken át folytatódó sértegetések miatt felgyülemlik benne a düh, és így Charlie-ban létrejön egy durva és erőszakos kettős személyiség (akit Hanknek hívnak), amit "megalomániás skizofrénia a nárcisztikus neurózis alaptünet" betegséget hozott létre. Hankként megtorol mindent, ami valaha megbántotta, és még azokat is bántja, akik nem követtek el ellene semmit. Egy pszichiáter felír neki egy gyógyszert, ami elfojtja másik énjét.

A főnöke (Robert Förster) úgy véli, hogy Charlie-nak szüksége van egy kis szabadságra, ezért megbízza a feladattal, hogy kísérjen el egy nőt, Irene Waters-t (Renée Zellweger) Rhode Island-ből Massenába (New York), aki ismételten cserbenhagyásos gázolást követett el. Irene ragaszkodik ahhoz, hogy a cserbenhagyásos gázolás vádját Dickie, a gengszter ex-barátja, és az alatta álló korrupt rendőrtisztek hozták létre. Amikor néhány bérgyilkos megérkezik, hogy megölje Irene-t, Charlie segít neki elmenekülni, amíg egy EPA ügynök életét veszti. Charlie hátrahagyja a gyógyszerét, így a másik énje, Hank bármelyik pillanatban felszínre törhet.

Az FBI Charlie-t gyanúsítja az EPA ügynök haláláért, ezután üldözni kezdi őt és Irene-t. Charlie fiai tettetik, hogy segítenek a rendőröknek megtalálni őt, de rossz útra terelik őket, és még egy rendőr helikoptert is ellopnak, hogy hamarabb érjenek oda hozzá.

Útközben Charlie és Irene közel kerülnek egymáshoz, viszont Hank véletlen megjelenései elborzasztják és megrémítik Irene-t. Hank agressziója és leleményessége jó szerepet játszik túlélésükben, de Irene Charlie-t találja vonzónak. Hank elmondja Irene-nak az igazat Charlie életéről, hogy az éveken át tartó megalázás hogyan rombolta le Charlie bizalmát, mint egy férfit és rendőrtisztet. Hank plasztikai sebészeti eljárást hajt végre Charlie arcán, és hosszú órákon át úgy viselkedik, mint a jó természetű Charlie, hogy ágyba csalja Irene-t. Találkoznak egy enyhe modorú, de titokzatos fiatal férfival, akit Caspernak hívnak (és albínó). Hárman folytatják útjukat, amíg Casper nyugodtan elmondja a történetet, hogyan ölte meg brutális módon az egész családját. Megrémülve ettől, Charlie és Irene az éjszaka közepén elosonnak.

Mindeközben, Dickie korrupt ügynököket arra utasít, hogy öljék meg Charlie-t és Irene-t is. Miután kudarcot vallanak, Dickie saját kézbe veszi az ügyet. Miközben találkozik Dickie-vel, Charlie végre legyőzi a másik személyiségét, és visszanyeri bátorságát, hogy megmentse Irene-t. Végül sikerül megállítania Dickie-t, de csak miután az szétlőtte az egyik hüvelykujját. Charlie-t segíti a harcban Casper is, aki megjelenik és belehajít egy darts-ot Dickie hátába; így megölve őt. Charlie megköszöni Caspernek, hogy megmentette az életét, és bocsánatot kér, amiért miatta megint ölnie kellett, de Casper elmagyarázza, hogy csak azért találta ki azt a sztorit, hogy lazának tűnjön; és hogy a családja Arizonában él. Hank eltűnésével és Dickie csapatának rács mögötti létével vagy halálával, Irene végre szabaddá válik, és visszatérhet a régi életéhez. Azonban, ahogy elmegy Charlie házától, a Rhode Island-i állami rendőrség hamisan letartóztatja őt, és lehetőséget ad Charlie-nak, hogy megkérje a kezét.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész Szerep Magyar szinkron
Jim Carrey Charlie Baileygates / Hank Evans Kerekes József
Renée Zellweger Irene P. Waters Orosz Anna
Chris Cooper Gerke hadnagy Rosta Sándor
Robert Förster Partington ezredes Varga T. József
Daniel Grene Dickie Thurman Barabás Kiss Zoltán
Michael Bowman Casper / Hypo / Rémusz bácsi Breyer Zoltán
Zen Gesner Peterson ügynök Honti Molnár Gábor
Richard Jenkins Boshane ügynök Kristóf Tibor
Anthony Anderson Jamal Baileygates F. Nagy Zoltán
Jerod Mixon Shonté Jr. Baileygates Minárovits Péter
Mongo Brownlee Lee Harvey Baileygates Schnell Ádám
Tony Cox Shonté Jackson Szokol Péter
Traylor Howard Layla Baileygates Gubás Gabi
Rob Moran Finneran rendőr Sörös Sándor
Mike Cerrone Stubie rendőr Szűcs Sándor
Herbie Flynn Herb, a fodrász Kenderesi Tibor
Kevin J. Flynn Nagyokos a fodrásznál Kardos Gábor
Richard Pryor Önmaga (archív felvétel) Juhász György
Chris Rock Önmaga (archív felvétel) Csuja Imre
Rex Allen, Jr. Mesélő (hangja) Orosz István

Számlista[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Foo Fighters –– Breakout
 • Smash Mouth –– Do It Again
 • Third Eye Blind –– Deep Inside of You
 • The Offspring –– Totalimmortal
 • Ellis Paul Torrance –– The World Ain't Slowin' Down
 • Wilco –– Any Major Dude Will Tell You
 • Ivy –– Only A Fool Would Say That
 • Hootie & The Blowfish –– Can't Find The Time To Tell You
 • Brian Setzer Orchestra –– Bodhisattva
 • The Push Stars –– Bad Sneakers
 • Marvelous 3 –– Reelin' In The Years
 • Pete Yorn –– Strange Condition
 • Ben Folds Five –– Barrytown
 • Billy Goodrum –– Razor Boy
 • Tom Wolfe –– Where He Can Hide

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bevételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film 90 570 999 dollárt szerzett az Egyesült Államokban, és további 58 700 000 dollárt nemzetközileg, így világszerte összesen 149 270 999 dollárt termelt. A filmnek a legtöbb bevétele a bemutató hétvégéjén volt 2000. június 20-án 24,2 millió dolláros bevétellel.

Kritikai reagálás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film általánosságban vegyes kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes 97 értékelés alapján 48%-os pontszámot adott, és az átlagos értékelése 5,4 / 10. Azzal egyetértettek, hogy: Farrellyéknak sikerült pár nevetést produkálnia Irénnel, de a viccek már nem sikerültek olyan jól.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]