Én és én meg az Irén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Én és én meg az Irén
(Me, Myself & Irene)
Rendező Bobby Farrelly
Peter Farrelly
Producer Bradley Thomas
Peter Farrelly
Bobby Farrelly
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Peter Farrelly
Mike Cerrone
Bobby Farrelly
Főszerepben Jim Carrey
Renée Zellweger
Chris Cooper
Anthony Anderson
Jerod Mixon
Mongo Brownlee
Robert Forster
Zene Lee Scott
Operatőr Mark Irwin
Vágó Christopher Greenbury
Jelmeztervező Pamela Withers
Gyártás
Ország USA
Nyelv német
angol
Időtartam 116 perc
Költségvetés 51 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
magyar InterCom
Bemutató magyar 2000. október 4.
USA 2000. június 23.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 149 270 999 $
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Én és én meg az Irén (Me, Myself & Irene) 2000-ben bemutatott amerikai vígjáték, road movie, melyet a Farrelly testvérek rendeztek, főszereplői Jim Carrey és Renée Zellweger.

Címe a főhös a sok frusztráció miatt kettészakadt, de ugyanabba a nőbe szerelmes személyiségeire utal.

A helyenként durva szóhasználatot és obszcén humort is tartalmazó filmet magyarországi mozikban vetítették, feliratos DVD változatban megjelent.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Charlie előtörténete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Charlie Baileygates (Jim Carrey) egy Rhode Islandi kisváros, Jamestown 18 éves motorosrendőre. Élete a legnagyobb rendben, övé a város legszebb lánya. Mindez azonban egy pillanat alatt omlik össze, amikor az esküvőjükről hazatérve újdonsült felesége, Layla (Traylor Howard) egy pillanat alatt szerelmes lesz az esküvői limuzin törpe, fekete bőrű sofőrjébe, aki valójában egyetemi tanár, hihetetlen intelligenciája miatt Mensa tag, csak azért sofőrködik, hogy szociológiai tanulmányt irhasson az utasokról és a köznépről.

Egy év múlva az anya hármasikreknek ad életet, de a gyerekek bőrszíne gyanúsan sötét. Kollégái is összesúgnak a háta mögött, ő azonban nem vesz tudomást a furcsa jelenségről. Felesége végül őt és a három gyereket otthagyja a törpe professzor kedvéért. Charlie nem tudja feldolgozni a szakítást, egyfajta megfelelési kényszerbe menekül, ezután soha és senkinek nem mond ellent, aminek csak egy eredménye van: gyerekei és kollégái kivételével senki nem tiszteli, rendőri tekintélye pontosan nulla. Telnek az évek, Charlie kiváló apa, de embernek balek, rendőrnek pocsék. A gyerekek felnevelkednek, imádják fehér apjukat. Mindhárman a legközönségesebb gettónyelvezetet használják, de egyúttal valódi apjuknak köszönhetően elitegyetemre készülő zsenik.

Egy napon, mikor szomszédja szó nélkül elviszi a levélszekrényükből a reggeli újságjukat és a kutyáját is a házuk bejáratánál kakiltatja, rendőri szolgálata alatt egy tízéves kislány lehülyézi, egy tilosban parkoló autós ismerőse parkolósfiúként bánik vele, majd egy nőismerőse három telepúpozott bevásárlókocsival a boltban elépofátlankodik, hirtelen átszakad a gát, Charlie személyisége kettészakad, a bolti kasszánál állva előtör belőle új személyisége, a vele pontosan ellentétes Hank, aki azonnal megtorolja Charlie összes aznapi sérelmét. Ettől fogva ha Charlie számára megoldhatatlan probléma adódik, előbújik belőle a kemény, rettenthetetlen, lezser, cinikus, nőcsábász, önimádó, esetenként perverz, mindig fenyegetően suttogva beszélő Hank. Kollégái észreveszik a bajt, orvoshoz küldik. A diagnózis után hat óránként be kell vennie egy tablettát a betegség (és Hank) távoltartására. Charlie tünetmentesé válik, egyelőre folytathatja a munkát, de főnöke már nem bízik benne.

A főtörténet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy járőr a városka szélén leállít egy autót, mert nem ég az egyik lámpája. A kocsit egy fiatal lány vezeti, Irene P. Waters (Renée Zellweger), aki a közeli Block szigetre készül, rokonaihoz. Az adatok lekérdezése során kiderül, hogy körözés van kiadva ellene cserbenhagyásos gázolás miatt. Noha váltig állítja, hogy nem gázolt el senkit, az ügy tisztázása végett rendőri őrizetben be kell kísérni a kanadai határ mellett lévő Massena városba, onnan mintegy 800 kilométerre. Főnöke úgy gondolja, hogy Charlie számára jót tenne egy kis kikapcsolódás, megbízza, hogy motorján vigye el a lányt, de azt nem mondja meg neki, hogy az út eredményességétől teszi függővé, Charlie maradhat-e rendőr.

A motoros utazás New York állam legszebb részein vezet át. Noha egyikük rendőr, másikuk letartóztatott, semmi ellenérzés nincs közöttük, sőt, Charlie az út végére szerelmes is lesz a csinos lányba, persze nem mondja meg neki. Massene városban rögtön a rendőrségre mennek, ahol ahol egy nyomozó, bizonyos Gerke hadnagy fogadja őket. A lányt két szövetségi ügynök egy motelbe viszi, mert rendőrök jelenléte nélkül akarják kikérdezni. Ott derül ki, hogy az ügy sokkal bonyolultabb az amúgy meg sem történt könnyű gázolásnál. Dickie, Irene volt barátja nagyon csúnya ügyekbe keveredett, gyilkosság, vesztegetés, megfélemlítés, adócsalás, a szálak magasra vezetnek, a városban bárki benne lehet az ügyben. Irene behozatalának egyik célja, hogy kifaggassák, a másik, hogy megvédjék, mert szerintük az élete veszélyben van a lebukóban lévő társaság miatt. Nem tudhatják, de még Gerke hadnagy is benne van a bűnbandában, Dickie személyes jóbarátja.

Irene semmit nem tud a sötét ügyekről, de nehezen hisznek neki. A vallatást egy érkező pizzásfiú csengetése zavarja meg, de őt félrelökve a símaszkot viselő Gerke hadnagy rohan be a szobába. Az egyik ügynököt lelövi, a másikat leüti. Irene az igazi célpont, de ő épp a mosdóban van a támadáskor, a lövéseket hallva elrejtőzik. Mivel Irene tudja hol szállt meg Charlie, odarohan érte, majd motoron még éjjel elmenekülnek. A rohanásban azonban a gyógyszer a motelben marad.

Charlie a legjobb szándékkal segíteni akar, felhívja Gerke hadnagyot, akivel egy roncstelepen találkoznak. A nyomozó azonban segítség helyett leüti Charlie-t, így számukra is kiderül, hogy ő is vastagon benne van az ügyben. Az egész gázolásos ügyet csak a körözés kiadása és Irene kézrekerítése, majd eltüntetése végett találták ki. Azért kéne meghalnia, mert tévesen azt feltételezik, hogy tud volt barátja piszkos ügyeiről, nem kell a tanú. Charlie magához tér, de ekkor már mint Hank. Az ezt követő csetepatéban sikerül Gerkét leütni, annak kocsiján menekülnek tovább. A korrupt nyomozó természetesen később mindent Charlie nyakába varr, így saját roncstelepi leütését, kocsija ellopását, Irene elrablását, a szövetségi ügynök lelövését is. Tévéhír lesz a skizofrén gyilkos, emberrabló rendőrből, már a fél ország őket keresi.

Mivel az elvitt kocsit is minden bizonnyal keresik, azt egy bányatóba lökik, de a pénzüket elfelejtik belőle kivenni, csak néhány dollárjuk marad. Charlie elmondja az igazságot betegségéről, de gyógyszer híján személyisége folytonosan oda-vissza változik, a helyzetnek megfelelően. Hol a kedves Charlie, hol a kötekedő és macsó Hank. Hanknak rossz tulajdonságai mellett mély igazságérzete is van, de a helyzeteket sokszor félreérti és rosszul kezeli, a lánnyal vagánynak vélt, de valójában alpári stílusban beszél és viselkedik. Agresszivitása és leleményessége jó szerepet játszik túlélésükben, de Irene a békés Charlie-t találja vonzóbbnak. Az egy testbe zárt két lélek egyre kevésbé viseli egymást.

A menekülő Charlie és Irene tehervonatra próbálnak felkapaszkodni, majd egy kisvárosi gyorsétterembe vetődnek, ahol összeismerkednek egy Casper nevű albinó, kissé szerencsétlen pincér fiatalemberrel. Előbb Hank külsejéért csúnyán megsérti, de miután bocsánatot kér, jóbarátok lesznek, ő is velük tart, sőt, pénzt is kölcsönöz nekik a meneküléshez.

Az éjjelt hárman egy motelben töltik. Mikor Casper megtudja, hogy Charlie elmebeteg és esetleg gyilkos is, előad egy mesét, miszerint gyerekként baltával agyonverte az egész családját, most szabadult a börtönből. Charlie félelmében átkéredzkedik Irene szobájába, majd az éjszakát együtt töltik. Reggel azonban kiderül, Hank éjjel átvette a szerepet, Charlie nem is tud semmiről. Reggelre egy bejelentés alapján Gerke hadnagy, és az előző éjjel a motelban a símaszkos Gerke által leütött ügynök helikopterrel a helyszínre érkeznek, majd a helyi rendőrök körülveszik a motelt. Itt derül ki, hogy az ügynök is benne van az bandában, Gerke bűntársa, a leütés is csak mímelt volt. Most már a cél Irene és Charlie azonnali likvidálása. A terv, hogy ketten fegyveresen rájuk törnek és végeznek velük, majd az őket fedező kinti rendőröknek azt hazudják, hogy rájuk támadtak.

A rendőrök Charlie három fiát is idehozták a helikopterrel, hátha meg tudják fékezni dühöngőnek mondott apjukat, de most Gerke és az ügynök parancsára egy rendőrautóval mégis elküldik őket. Ők gyanúsnak találják a dolgot, pár kanyarral odébb eltérítik a kocsit, a benne ülő rendőrrel bemondatják a rádión, hogy a két személyt elfogták, mindenki odarohan, de a fiúk addigra eltűnnek a helikopterrel. Mivel zsenik, a helikopter német nyelvű kézikönyve elegendő számukra a vezetéséhez.

Mikor Irene és Charlie kilépnek a motelből, észre sem vesznek semmit, a rendőrök már elmentek a megtévesztő riasztásra. Míg alszik, otthagyják az elmebeteg családírtónak vélt Caspert, némi pénzt kölcsönvesznek tőle, majd vonattal utaznak vissza Rhode Island államba, ám most már személyesen Dickie van a nyomukban.

Miközben találkozik Dickie-vel, Charlie végre legyőzi a másik személyiségét, és visszanyeri bátorságát, hogy megmentse Irene-t. Végül sikerül megállítania Dickie-t, de csak miután az szétlőtte az egyik hüvelykujját. Charlie-t segíti a harcban Casper is, aki megjelenik és belehajít egy darts-ot Dickie hátába; így megölve őt. Charlie megköszöni Caspernek, hogy megmentette az életét, és bocsánatot kér, amiért miatta megint ölnie kellett, de Casper elmagyarázza, hogy csak azért találta ki azt a sztorit, hogy lazának tűnjön; és hogy a családja Arizonában él. Hank eltűnésével és Dickie csapatának rács mögötti létével vagy halálával, Irene végre szabaddá válik, és visszatérhet a régi életéhez. Azonban, ahogy elmegy Charlie házától, a Rhode Island-i állami rendőrség hamisan letartóztatja őt, és lehetőséget ad Charlie-nak, hogy megkérje a kezét.

A két főszereplő által használt járművek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • rendőrmotor (Harley-Davidson Electra Glide)
 • a korrupt nyomozótól elvitt 1994-es Chevrolet Caprice 9C1
 • mentőautó
 • tehervonat
 • a Casper (Fehérke) pénzén vett öreg zöld kocsi (1968-as Buick LeSabre Four-Door Sedan)
 • autós komp
 • helikopter
 • Amtrak személyvonat
 • lopott piros 1966-os Ford Mustang cabrio
 • ezüst bérelt 1998-as Ford Taurus a film végén
 • továbbá gyalog az országúton és
 • úszva a folyóban

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész Szerep Magyar szinkron
Jim Carrey Charlie Baileygates / Hank Evans Kerekes József
Renée Zellweger Irene P. Waters Orosz Anna
Chris Cooper Gerke hadnagy Rosta Sándor
Robert Forster Partington ezredes Varga T. József
Daniel Grene Dickie Thurman Barabás Kiss Zoltán
Michael Bowman Casper / Hypo / Rémusz bácsi Breyer Zoltán
Zen Gesner Peterson ügynök Honti Molnár Gábor
Richard Jenkins Boshane ügynök Kristóf Tibor
Anthony Anderson Jamal Baileygates F. Nagy Zoltán
Jerod Mixon Shonté Jr. Baileygates Minárovits Péter
Mongo Brownlee Lee Harvey Baileygates Schnell Ádám
Tony Cox Shonté Jackson Szokol Péter
Traylor Howard Layla Baileygates Gubás Gabi
Rob Moran Finneran rendőr Sörös Sándor
Mike Cerrone Stubie rendőr Szűcs Sándor
Herbie Flynn Herb, a fodrász Kenderesi Tibor
Kevin J. Flynn Nagyokos a fodrásznál Kardos Gábor
Richard Pryor Önmaga (archív felvétel) Juhász György
Chris Rock Önmaga (archív felvétel) Csuja Imre
Rex Allen, Jr. Mesélő (hangja) Orosz István

Filmzenei album[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Me, Myself & Irene (Music From The Motion Picture) - Elektra Records ‎– 7559-62512-2

 • Foo Fighters –– Breakout
 • Smash Mouth –– Do It Again
 • Third Eye Blind –– Deep Inside of You
 • The Offspring –– Totalimmortal
 • Ellis Paul Torrance –– The World Ain't Slowin' Down
 • Wilco –– Any Major Dude Will Tell You
 • Ivy –– Only A Fool Would Say That
 • Hootie & The Blowfish –– Can't Find The Time To Tell You
 • Brian Setzer Orchestra –– Bodhisattva
 • The Push Stars –– Bad Sneakers
 • Marvelous 3 –– Reelin' In The Years
 • Pete Yorn –– Strange Condition
 • Ben Folds Five –– Barrytown
 • Billy Goodrum –– Razor Boy
 • Tom Wolfe –– Where He Can Hide

Helyszínek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet a megszokott helyszínekkel szemben az USA északkeleti, kevésbé közismert területén forgatták, Rhode Island és Vermont államok területén. Noha több település neve is feltűnik, a forgatás többnyire más, de közeli helyeken történt, így a filmbéli helyszínek a valóságnak nem feltétlenül felelnek meg. Példa: Providence állomásra befut az egy sínpáras vonalról a diesel mozdony vontatta vonat, majd a kalauz szól, hogy itt 10 perc várakozás lesz. A valóságban Providence vasútvonala két sínpáras, villamosított, a pályaudvar pedig a vonal végállomása.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A stáblista alatt a szokottól eltérően sok statisztát is megneveznek, a filmből bevágott fotók alapján.
 • A stáblista után még látható egy rövid jelenet, melyben Charlie ellőtt, vízbe esett ujját keresik a folyóban.
 • A DVD változatban a film végén van egy angol nyelvű felhívás, ha bárki a filmben látható tüneteket észleli magán, sürgősen forduljon orvoshoz.
 • A film bevezetéséhez két előzetes és két TV spot készült.
 • A filmben néhány pillanatra Anna Kurnyikova is feltűnik, cameo-szerepben

Logika hibák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Nem derül ki, miért volt Irene annyira gyanús, hogy pont őt akarták megölni.
 • Nem derül ki, hogy a helikopteres fiúk és Casper honnét tudták, pontosan hol kell kettejüket keresni.
 • Nem derül ki, hogy Dickie honnét tudta, hogy ők ketten a vonaton lesznek.


Bevételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film 90 570 999 dollárt szerzett az Egyesült Államokban, és további 58 700 000 dollárt nemzetközileg, így világszerte összesen 149 270 999 dollárt termelt. A filmnek a legtöbb bevétele a bemutató hétvégéjén volt 2000. június 20-án 24,2 millió dolláros bevétellel.

Kritikai reagálás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film általánosságban vegyes kritikákat kapott. A Rotten Tomatoes 97 értékelés alapján 48%-os pontszámot adott, és az átlagos értékelése 5,4 / 10. Azzal egyetértettek, hogy Farrellyéknak sikerült pár nevetést produkálnia Irénnel, de a viccek már nem sikerültek olyan jól.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forgatási helyszínek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mozielőzetes[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]