Szerkesztő:Cslexi/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


San Andrés Cholula
[[Fájl:
San Andrés Cholula nyilvános sportpályáján található emlékmű a város logójával
|250px]]
Közigazgatás
Ország Mexikó
ÁllamPuebla
Alapítás évekre.500-200
Községi elnökDavid Cuautli Jimenez
Népesség
Teljes népesség Az értéket a szócikknévtérbe mozgatás után adhatod meg.
Földrajzi adatok
Tszf. magasság2150 méter m
Terület61 km2 km²

A városról[szerkesztés]

San Andrés Cholula egy önkormányzattal bíró község a Mexikói Puebla állam Közép-Nyugat területén. Mexikóvárostól 122 km-re keletre, míg Puebla állam fővárosától, Pueblától mindössze 8 km-re fekszik. A valóságban az évek során a két város összeépült, azonban külön közigazgatási egységet képeznek. San Andrés Cholula és San Pedro Cholula önkormányzatai együtt alkotják Cholula de Rivadavia modern városát. A várost a Spanyol hódítások előtti időszakban különválasztották, amikor is a Toltec Chichimeca indián közösség meghódította a területet és a város keleti részére szorították az addig domináns Olmék indiánokat. A várost azóta is külön két külön egységként kezelik, bár a lakosok közös vallása és hagyományai összekötik a két helyiséget. San Andrés Cholula a nagyrészt indián lakosságát történelmi okoknak köszönheti.

San Andrés Cholula, mint a közigazgatási egység része[szerkesztés]

San Andrés Cholula egyike azon két községnek, amit hivatalosan Distrito Cholula de Rivadavia-nak (Cholula de Rivadavia Közigazgatási Egység) neveznek. Szociálisan és kulturálisan is egységet képeznek, azonban politikailag különbözőként kezelik őket. Az egység központja San Pedro, ahol a főtér és a San Gabriel kolostor is található. San Andrés öleli fel a város Nagy Piramistól nyugatra fekvő részét. A két rész a szociális és kulturális azonosságokon kívül egyéb szempontok szerint is hasonlóvá tehető. Mindkettő Puebla városának nyugati részén található Puebla völgyének síkságán. A két város hagyományos Mexikói piacain minden tradicionális mexikói étel megtalálható, a legtöbb helyen nők árulnak magvakat, füveket, virágokat és sok minden mást óriási kosarakból. Mexikói ételekből szinte akármit megtalálunk, azonban a helyi jellegzetességek leginkább az 'elefántfül' ami egy hatalmas tortilla a közepén babbal salsa szósszal és sajttal a tetején még több sajttal megszórva. Híres továbbá a Cholulai leves (sopa Cholulteca), illetve a Cecina chilipaprikával és sajttal.

A Cholulai Piramis[szerkesztés]

Az évente 200.000 ember által látogatott műemlék[1]San Andrés a város legfontosabb turisztikai látványossága. Az összesen 154 hektárnyi történelmi lelőhelynek nyilvánított területből csupán 6 hektárnyit tártak fel napjainkig. Ennek oka, hogy a lelőhelynek nyilvánított föld nagy része magánkézben van, és a tulajdonosok nem támogatják a további ásatásokat.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ramírez, Clara. „Es Cholula zona viva”, Reforma , 2003. június 29., 11. oldal (spanyol nyelvű) 
  2. Rivas, Francisco. „Impiden rescatar vestigios”, Reforma , 2007. április 10., 10. oldal (spanyol nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

Az oldal leginkább a Wikipedián található angol szócik alapján készült.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Puebla
A Wikimédia Commons tartalmaz Cslexi/próbalap témájú médiaállományokat.