Szent lépcső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A Róma történelmi központja
világörökségi helyszín része
Szent lépcső
Ország Olaszország
TelepülésRóma
Elhelyezkedése
Szent lépcső (Róma belvárosa)
Szent lépcső
Szent lépcső
Pozíció Róma belvárosa térképén
é. sz. 41° 53′ 14″, k. h. 12° 30′ 25″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 14″, k. h. 12° 30′ 25″
A Szent lépcső weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent lépcső témájú médiaállományokat.

A Szent lépcső (olaszul Scala Santa) Olaszországban, Rómában található. A hagyomány szerint ezen a 28 lépcsőn ment fel Jézus Pilátushoz, mielőtt elítélte volna a nép. Ekkor már megalázták, fejére tették a tövis koszorút és megostorozták amitől vére lecsepegett a lépcsőre, melynek nyomait ma is láthatjuk a lépcsősoron.

Története[szerkesztés]

A hagyomány úgy tartja, hogy a jeruzsálemi Antónia várból származik a márványlépcső. I. Constantinus római császár anyja, Szent Ilona hozatta Rómába 326 körül. A középkorban Pilátus lépcsőnek nevezték. Először a régi lateráni palotában helyezték el, majd 1585-ben került a mostani helyére. 1589-ben készült el az épület fölé, melyet V. Szixtusz pápa, Domenico Fontana barokk építész segítségével emeltette. 1721-ben diófa burkolást kapott a lépcső, hogy megkíméljék a használattól. A fa burkolaton kis kerek ablakocskákat helyeztek el, amely alatt Jézus vérét tisztelhetik a hívők. 2011-től a hívőknek fizetniük kell a lépcső megmászásáért, melynek bevételből felújítják a lépcsőt szegélyező freskókat.

Vallásos tisztelete[szerkesztés]

Már 390-ben a római krónika említést tesz egy Fabiola nevű, rossz életű asszonyról aki ezen a lépcsőn térdelve fejére hamut szórt így vezekelve bűneiért. De nemcsak bűnbánók járultak a lépcsőhöz, hanem több pápa is:

Ma a lépcsősoron csak térdelve lehet feljutni. A hívek vezeklésből, imádságaikat mondva főként böjti időszakban, illetve péntekenként látogatnak el ide zarándokolva. Majd egy másik lépcsőn már szabadon lehet lejönni. Fent található a Szentek szentje kápolna (Sancta sanctorum), egy felirat szerint a legszentebb hely a világon. Itt csak a pápa misézhet. Továbbá itt helyeztek el egy "Acheiropoieta"-t, azaz "nem kézzel festett" ikont is. Évente két millió zarándok keresi fel.

A lépcső másolatai[szerkesztés]

Magyar építésűek[szerkesztés]

A lépcsősor szimbolikus másolatai készültek el Eperjesen, Fertőszéplakon, Kassán, Kismartonban, Malackán (Mária Szeplőtelen Fogantatása ferences templom / Františkánsky kostol Nepoškvrneného Počatia Panny Marie, Malacky), Selmecbányán. Ezeknél a másolatoknál nem tudták betartani az eredeti 28 lépcsőfokot, csak Eperjesen.

Külföldi építésűek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • katolikus.hu
  • Dr. Tóth K. János: Római virágszedés. Kiadó Művészettörténeti Társaság, Bécs 1988. 30-33 oldal.