Domenico Fontana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Domenico Fontana
Federico Zuccari festménye
Federico Zuccari festménye
Született1543[1][2][3][4][5]
Melide
Elhunyt1607 (63-64 évesen)[1][2][4][5][6]
Nápoly
Foglalkozása
KitüntetéseiAranysarkantyú-rend
A Wikimédia Commons tartalmaz Domenico Fontana témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Domenico Fontana (Melide, Ticino kanton, 1543Nápoly, 1607) itáliai építész, aki főként Rómában és Nápolyban dolgozott. Római tevékenysége során sorsa nagymértékben összekapcsolódott az őt pártoló Felice Peretti bíboros életútjával, aki 1585-ben V. Sixtus néven pápa lett. A pápa részére építette fel a „Villa Montaltó”-t és sok más építmény között a Fontana dell’Acqua Felice római szökőkutat is. Peretti 1590-ben bekövetkezett halála után Fontana nehezen tudott újabb megbízásokhoz jutni Rómában, ezért Nápolyba ment, hogy az alkirály számára dolgozzék.

Peretti segítségével három pápai palota építésében is vezető szerephez jutott. A Vatikánban ő építette meg az új szárnyat (ma ez a pápai lakosztály) és az új könyvtárat a Cortile del Belvederé-ben; dolgozott a Quirinale-palotán is, felügyelt a Lateráni palota építésére, amely Sixtus nyári rezidenciája lett. A pápa városmegújító programjának keretében új utakat és vízműveket tervezett.

Hírnevét mégis leginkább a két egyiptomi obeliszknek a felállítása alapozta meg, amelyek Róma városképének ma is meghatározói; az egyik a Santa Maria Maggiore-templom kórusa előtt áll, a másik a Szent Péter-téren. A felállítási műveletet „Della Trasportazione dell'Obelisco Vaticano” (A vatikáni obeliszk átszállításáról, 1590) című munkájában írta le. (Az obeliszk helye néhány fokkal eltér a San Pietro-székesegyház főtengelyének irányától). A szó szoros értelmében az utolsó pillanatig szolgálta V. Sixtust – még a pápa mauzóleumát is ő építette meg a Santa Maria Maggiore-templom¬ban. Nápolyi főműve a Palazzo Reale (1600-1602), amely elősegítette a római klasszicizmus elterjedését a városban. Stílusát sok bírálat érte monotonsága, egyhangúsága és szigora miatt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 14.)
  2. a b Union List of Artist Names (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Nationalencyklopedin (svéd nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Irodalom[szerkesztés]