Szederjesvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szederjesvár
Ország Magyarország
Mai településRecsk
Tszf. magasság660 m

Épült13. század
Elhagyták1300 körül
Állapotaelpusztult
Építőanyagafa, kő (?)
Elhelyezkedése
Szederjesvár (az Észak-Mátra)
Szederjesvár
Szederjesvár
Pozíció az Észak-Mátra térképén
é. sz. 47° 53′ 26″, k. h. 20° 06′ 47″Koordináták: é. sz. 47° 53′ 26″, k. h. 20° 06′ 47″

Szederjesvár egy mára elpusztult Árpád-kori kisvár a Mátra főgerincéhez tartozó Szederjes-tető közelében, Recsk és Kisnána között.

Fekvése[szerkesztés]

A vár nem a Szederjes-tető 676 méter magas csúcsán, hanem annak északkeleti, három oldalról meredek lejtőkkel határolt 660 méter magas nyúlványán található. A hegy délkeleti részén szereplő Sánc-bérc elnevezése is vélhetően a vár erődítéseivel kapcsolatos. Környezete fölé mintegy 100 méterrel emelkedik.

Története[szerkesztés]

A várról a középkori oklevelek nem tesznek említést, történetét régészeti kutatás hiányában nem lehet tisztázni. Feltehetőleg a 13. században épült magánföldesúri kisvárak közé tartozik. Építtetője az Aba nemzetség Borh-Bodon vagy Kompolti ágának valamelyik tagja lehetett. Pusztulása a 13. század végi, 14. század eleji anarchikus időszakra tehető.

Feltárása[szerkesztés]

A várat legkorábban Pesty Frigyes 1864-es helységnévtára említi, majd 1905-ben Könyöki József és Nagy Géza várlistáján elpusztult várként szerepelt. Pásztor József Heves megye várairól írott műveiben 1911-ben és 1933-ban is említést tett a várról. Az 1980-as évek első felében Dénes József és Skerletz Iván mérte fel a várat. Területén kőépületre utaló nyomokat nem találtak, viszont Árpád-kori kerámia töredékei előkerültek. Régészeti feltárás a várban nem történt.

Leírása[szerkesztés]

A vár két részből áll: a 0,05 hektár területű felső vár kiterjedése 15 x 15 méter. Ettől kis árok választja el az alsó várat, mely egy kisebb északnyugati és egy nagyobb délkeleti részből tevődik össze. Ennek méretei: 35 x 15 méter. Az árok több részletben maradt fenn, egyes szakaszai a mai erdészeti út alatt futhatnak. A vár teljes területe 0,55 hektár.

Források[szerkesztés]

  • Dénes József: Árpád-kori várak a Mátra déli oldalán In: Agria XXI Az Egri Dobó István Vármúzeum Évkönyve, Eger, 1985 77-92. o.

További információk[szerkesztés]