Szamária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szamária Heródes korában
Palesztina Jézus korában

Szamária történelmi régió Palesztina területén, Galilea és Júdea között. A tartományt az asszírok szervezték meg, akik a fogságba hurcolt izraelita népesség helyébe telepeseket költöztettek. Ők lettek a maradék izraelitákkal keveredve a szamaritánusok.[1]

A terület nevét Szamária városáról, az ókori Izraeli Királyság fővárosáról kapta, mely pedig az 1 Kir 16:24 szerint a terület eredeti tulajdonosáról, Szemerről kapta nevét.

Földrajz[szerkesztés]

Szamária dombos-hegyes vidék. Északról a Jezreel-völgy, keletről a Jordán völgye, nyugatról a Kármel-hegy és a Sharon-alföld, délről Jeruzsálem hegyei határolják. A bibliai időkben a Földközi-tengertől a Jordán-völgyig terjedt, azaz beleértették a Kármel-hegyet és a Sharon-alföldet is. A szamáriai hegyek nem magasak, ritkán emelkednek 800 m fölé. A régió éghajlata barátságosabb, mint a tőle délre fekvő vidékeké.

"Szamária" ma, Náblusz közelében
"Szamária" ma, Náblusz közelében

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ruzsiczky Éva: Szamaria (magyar nyelven). Magyar katolikus lexikon. (Hozzáférés: 2010. augusztus 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Samaria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Samaria
A Wikimédia Commons tartalmaz Szamária témájú médiaállományokat.