Szőgyény család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A magyarszőgyéni Szőgyény, illetve a magyarszőgyéni és szolgaegyházi Szőgyény-Marich család egy XVI. századból eredő magyar nemesi család.

Története[szerkesztés]

A család az Esztergom vármegyei Magyarszőgyén településről származik, első ismert felmenőjük a XVI. században élt Máté, aki Esztergom várának kapitánya volt. A család később több vármegyébe is elágazott, Pozsony, Nyitra, Gömör, Zemplén és Szabolcs vármegye területére is. Az első három ág hamarosan ki is halt, de a többi ágazat 1466-ban Mátyástól kaptak királyi adománylevelet. A szabolcsi ágból származott Ferenc pozsonyi kanonok, és János Máté (1702–1757) tartományi biztos, akit III. Károly helytartótanácsossá nevezett ki. Az ő fia volt Imre (1752–1806) szabolcsi alispán, akinek a Krucsay család utolsó tagja, Mária volt a felesége. E házasságból született Zsigmond későbbi alkancellár.

A család egyik tagja, László, a szolgaegyházi Marich család utolsó tagját, Máriát vette feleségül. Marich Máriát fiúsították, így László a Szőgyény-Marich kettős nevet vette fel. Fia, László grófi címet kapott Ferenc Józseftől.

Jelentősebb családtagok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Révai nagy lexikona (III. /BEKE-BRUTTÓ/ és XVII. /SODOMA-TARJÁN/ kötet)
  • Pallas nagy lexikona online hozzáférés