Solenodon marcanoi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Solenodon marcanoi
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1500-as évek
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Eulipotyphla
Család: Patkányvakondfélék (Solenodontidae)
Nem: Solenodon
Brandt, 1833
Faj: S. marcanoi
Tudományos név
Solenodon marcanoi
(Patterson, 1962)
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Solenodon marcanoi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Solenodon marcanoi témájú kategóriát.

A Solenodon marcanoi az emlősök (Mammalia) osztályának Eulipotyphla rendjébe, ezen belül a patkányvakondfélék (Solenodontidae) családjába tartozó kihalt faj.[1]

Tudnivalók[szerkesztés]

A Solenodon marcanoi egykoron a Hispaniola nevű szigeten fordult elő. Manapság csak csontvázak alapján ismerjük, azonban az ideérkező első európaiak valószínűleg élve is láthatták. Az állat valószínűleg a vadászat miatt, a kutyák áldozataként és/vagy a szigetre behurcolt patkányokkal (Rattus) való versengés következtében pusztulhatott ki; körülbelül az 1500-as években.

Ez a patkányvakondfaj kisebb méretű volt, mint a ma még létező két rokona, azaz a haiti patkányvakond (Solenodon paradoxus) és a kubai patkányvakond (Solenodon cubanus). Megjelenésben és életmódban a mai fajokra hasonlíthatott, vagyis a hosszúkás, vékony orrával éjszaka az avarban kereshette táplálékát, a rovarokat és egyéb gerincteleneket. Feltételezhetően a Solenodon marcanoinak is mérgező nyála volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Turvey, S. (2008. május 1.). „Solenodon marcanoi”. The IUCN Red List of Threatened Species 2008, e.T20322A9186562. o, Kiadó: IUCN. DOI:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T20322A9186562.en. (Hozzáférés: 2018. január 12.)  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Marcano's solenodon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.