Rossz társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rossz társaság
(Bad Company)
2002-es amerikai film
RendezőJoel Schumacher
ProducerJerry Bruckheimer
Műfaj
Főszerepben
ZeneTrevor Rabin
OperatőrDariusz Wolski
VágóMark Goldblatt
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő112 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Walt Disney Studios Motion Pictures
  • Netflix
Bemutató
  • 2002
  • 2002. augusztus 22. (Németország)[1]
Korhatár16 III. kategória (F/7223/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rossz társaság (eredeti cím: Bad Company) 2002-ben bemutatott cseh–amerikai akcióvígjáték, melynek rendezője Joel Schumacher, producere Jerry Bruckheimer. A főbb szerepekben Chris Rock és Anthony Hopkins látható.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokhoz való kapcsolódása miatt vált híressé. Többek között ez volt az utolsó nagyszabású produkció, amelyet az egykori Világkereskedelmi Központban forgattak. Cselekménye, amely évekkel a támadások előtt íródott, különböző szerb–balkáni szélsőségesekről szól, akik – köztük egy afganisztáni férfivel – New Yorkban terveznek egy nagyszabású merényletet.

Megjelenési dátumát a 2001 végi időpontról 2002 nyarára tették át, hasonlóan több más, terrorizmushoz vagy erőszakos bűncselekményekhez kapcsolódó projekthez, köztük Az igazság nevében című filmhez. Az Amerikai Egyesült Államokban 2002. június 7-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Gaylord Oakes (Hopkins) és Kevin Pope (Rock) CIA-ügynökök egy fegyverkereskedő lebuktatásán dolgoznak. Amikor megpróbálják csapdába csalni Kevint, ő megmenekül, azonban rövid időn belül meghal, Oakes életét megmentve. Oakes a küldetés sikeres befejezésére törekszik, ám hirtelen érdekes információra bukkan. Kevinnek van egy ikertestvére, Jake Hayes, akiről ő maga nem tudott, de mindketten más-más családban nőttek fel. A CIA azonnal elindul a másik testvér felkutatására. Jake Hayes azonban teljesen más, mint néhai ikertestvére. Jake (Rock) szélhámos és nem igazán él példás életet.

A derbijegyeket áruló Jake megtudja, hogy barátnője (Washington) Seattle-be készül, volt barátjához megy dolgozni. A férfi megpróbálja ezt megakadályozni, de nem jár sikerrel. Oakes odamegy és elmagyarázza Jake-nek, mi történt. Jake-et megpróbálják Kevinhez hasonlatossá formálni, elsajátíttatva vele egy új idegen nyelvet, egy új beszédstílust, valamint egy számára idegen kultúrát. Amikor a dolgok balul sülnek el, Jake barátnőjét elrabolják, így Jake-re és Oakes-re vár egy nagy közös balhé.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Anthony Hopkins Gaylord Oakes CIA ügynök Reviczky Gábor
Chris Rock Jake Hayes / Kevin Pope CIA ügynök / Michael Turner Görög László
Peter Stormare Adrik Vas Vass Gábor
Gabriel Macht Seale CIA ügynök Dózsa Zoltán
Kerry Washington Julie Benson Gubás Gabi
Garcelle Beauvais Nicole Bognár Gyöngyvér
Matthew Marsh Dragan Ađanić Koncz István
Dragan Micanovic Michelle `A Kalapács` Petrov Tóth Roland
John Slattery Roland Yates László Zsolt
Michael Ealy G-Mo
Shea Whigham Wells CIA ügynök (stáblistán nem szerepel)
Charlie Day drogos (stáblistán nem szerepel)

A film készítése[szerkesztés]

A Rossz társaságot részben Prágában forgatták. A jelenetet, amelyben a bőröndbomba átadására került sor, a Chotěšovi apátságban vették fel.[3]

Bemutató és bevételi adatok[szerkesztés]

Eredetileg 2001. december 25-én került volna a mozikba, de a 2001. szeptember 11-i támadások miatt a film bemutatását elhalasztották, tekintettel arra, hogy a film egy New York-i terrortámadásról szólt.[4][5]

A film nem tudta visszahozni költségvetését a mozikasszáknál, mindössze 30 160 161 dollárt gyűjtött az Egyesült Államokban és 35 817 134 dollárt más területeken, így világszerte összesen 65 977 295 dollárt termelt.[6][7]

Filmzene[szerkesztés]

A hip-hop, alternatív és R&B számokat tartalmazó filmzene 2002. június 4-én jelent meg a Hollywood Records kiadásában. A Billboard 200-as listán a 98., a Top R&B/Hip-Hop Albums listán pedig a 11. helyen végzett.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film3246_bad-company.html, 2017. december 28.
  2. Rossz társaság - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. június 10.)
  3. Bad Company (Filming Locations). Movieloci . (Hozzáférés: 2012. június 24.)
  4. 'Bad' timing means pic shuffle (2001. szeptember 19.) 
  5. Gowsell, Bill: Touchstone and Beyond: A History of Disney's "Bad Company" (amerikai angol nyelven). LaughingPlace.com , 2021. június 13. (Hozzáférés: 2023. február 19.)
  6. Bad Company (2002). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2009. augusztus 29.)
  7. Bad Company. Bomb Report . (Hozzáférés: 2023. február 19.)
  8. [[[:Sablon:AllMusic]] Bad Company (Original Soundtrack) – Charts & Awards]. Allmusic . (Hozzáférés: 2009. augusztus 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bad Company (2002 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]