A 23-as szám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 23-as szám
(The Number 23)
Rendező Joel Schumacher
Producer Beau Flynn
Fernley Phillips
Tripp Vinson
Műfaj misztikus film
thriller
filmdráma
Forgatókönyvíró Fernley Phillips
Főszerepben Jim Carrey
Virginia Madsen
Logan Lerman
Zene Harry Gregson-Williams
Operatőr Matthew Libatique
Vágó Mark Stevens
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv USA + magyar (szinkron)
Időtartam 98 perc
Költségvetés 30 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA New Line Cinema
magyar InterCom
Bemutató USA 2007. február 27.
magyar 2007. május 17.
Korhatár Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 77 566 815 millió dollár[1]
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A 23-as szám (The Number 23) 2007-es amerikai pszicho-thriller, melyet Fernley Phillips írt és Joel Schumacher rendezett. A film főszerepében Jim Carrey látható. Ez a második közös filmje Schumachernek és Carreynek, a Mindörökké Batman után, Jim Carreynek ez az első thriller műfajú filmje.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Walter Sparrow (Jim Carrey) sintér, feleségével, Agathával (Virginia Madsen) és gyerekükkel, Robinnal (Logan Lerman) él együtt. Egy könyvesboltban Agatha a "A 23-as szám" című könyvet kezdi el nézni, amit Topsy Kretts írt. Később ezt Walternak adja, mint egy születésnapi ajándékot, hogy olvassa el. Walter elkezdi olvasni a könyvet, majd egy furcsa hasonlóságot vesz észre közte és a főszereplő közt, egy nyomozó, akit Pingipangnak hívnak. Waltert majd furcsa álmok gyötrik, hogy megöli Agathát. Miután ezek az álmok nem hagyják őt nyugodni, elmegy egy szállodába, ahol egész éjjel a könyvet olvassa, hogy befejezze, csak majd észreveszi hogy a 22-dik fejezetnél véget ér Pingipang története, annál a momentumnál, hogy a szerelmét megölte.

A következő napon, Walter látja azt a kutyát (Ned), akit korábban próbált elkapni munkája során. A kutya elvezeti őt a temetőbe, Laura Tollins (Rhona Mitra) sírjához. Laura főiskolai tanuló volt, akit meggyilkolt a professzora, Kyle Flinch (Mark Pellegrino), akivel viszonya volt. A körülmények Laura meggyilkolását feltételezik, mint Pingipang szeretőjét a könyvben. Walter szerint a professzor írta a könyvet, mint egy titkos vallomást, így elmegy hozzá a börtönbe. A férfi ártatlannak vallja magát, állítja, hogy semmilyen gyilkosságot nem követett el. Walter érdeklődik, hogy ő írta-e a könyvet, azonban Flinch tagadja, mert ha ő könyvet írna, akkor nem bújna a Topsy Kretts név mögé.

Amikor felfedeznek egy lakcímet a könyv végén, a család tagjai összehoznak Topsy Kretts-szel (Bud Cort) egy találkozót, majd Walter szembesül vele, pánikba esik, és azt állítja, Walter már halott, majd elvágja saját torkát. A férfi zsebében Agatha talál egy igazolványt, amely egy elmegyógyintézethez tartozik, ahol felkeresi Dr. Sirius Leary irodáját. Itt talál egy dobozt, amelyre Walter neve van ráírva. Eközben Robin és Walter rájönnek, hogy minden 23. szó, a 23. oldalon egy üzenetet takar, amely elvezeti őket a Casanova Parkba.

Amikor megérkeznek a parkba késő este, látják hogy a lépcső 23 lépcsőfokból áll. Kisvártatva felfedeznek egy emberi csontvázat, feltehetően Laura Tollins testét, majd kihívnak egy rendőrt, de amikor a rendőr odaér, a csontok eltűnnek. Walter észreveszi Agathá-n, hogy piszkos a keze, ekkor őt vádolja, hogy ő vitte el a csontokat és ő írta a könyvet. A nő elismeri hogy ő vitte el a csontvázat, majd Walter talál egy kést Agatha táskájában, de a feleség azt mondja, azért van nála, hogy megvédjék magukat. Ekkor felfedi előtte neki a valódi könyv íróját, Walter Sparrowt, majd bebizonyítja neki, hogy ő volt, erre utaló bizonyítékokat is mutat a dobozból. A dobozban van a 23-as szám kézirata, és a boka karkötő, ami Laura Tollinsé volt.

Walter elmegy a szálloda 23-as szobájába, ahol a falról letépi a tapétát, ekkor megtalálja a hiányzó 23. fejezetet, amely kifejti, hogy az egész történt Walter vallomása, és emlékszik, miért tette mind ezt: anyja halála után apja is megölte magát. Nem hagyott búcsúlevelet, csak a 23-as számot. Walter szerette Laura Tollinst és azt hitte, a lány viszontszereti, de egy éjszaka Laura szeretkezik a professzorral Walter szeme láttára. Walter megpróbálja figyelmeztetni Laurát a veszélyes 23-as számról, hogy mire képes, de a fiatal nő őrültnek tartja. Amikor apja levelének minden 23. szavát összeolvassa, Walter rájön, hogy mit kell tennie. Dühösen hazaér, leszúrja Laurát, és eltemeti a parkban, amit Ned megfigyelt. A professzor követi, a bizonyítékul szolgáló kést megfogja, így a rákerült ujjlenyomat miatt elítélik. Walter elmegy a szállodába és megírja a A 23-as számot, amelyben a saját vallomását írja meg, majd a soron következő 23. fejezetet a falakra, a padlóra és a szoba más részére írja, majd leugrik az erkélyről, hogy megölje magát. Súlyos sérülésekkel túléli és intézetbe kerül, ahol Dr. Leary kezeli. Dr. Leary a kéziratot közzéteszi, Ősszel Walter gyógyultan elhagyja az intézetet és megismeri későbbi feleségét, Agathát.

Agatha a szállodában találja Waltert, és megpróbálja elmondani neki, hogy már nem az a személy, aki volt, amikor megírta a könyvet. Walter ragaszkodik hozzá, hogy ő csak egy gyilkos. Az eseménydús éjjel után Laura Tollins holtestét eltemetik újra. Walter feladja magát a rendőrségen.

A film végén a nézők láthatják a Biblia egyik idézetét: 32:23 "Be sure your sin will find you out."

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Box office[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nyitóhétvégén (2007. február 23-25.) A 23-as szám 14,6 millió dolláros bevételt szerzett, második helyet szerezve A szellemlovas című film után, melynek a bruttósított bevétele 20 millió dollár volt.[2] Összességében a film bruttósított bevétele az Államokban 35,2 millió dollár, világszerte pedig összesen 77,6 millió dollár lett.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b c The Number 23 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. július 15.)
  2. Weekend Box Office February 23-25, 2007 (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. július 15.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]