Robotdirektor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robotdirektor
Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai
1. évad, 5. epizód
Eredeti címRobotdirektor
Író
RendezőNepp József
OperatőrBacsó Zoltán
VágóCzipauer János
Gyártási szám1969
Első sugárzás1970. január 25.
Játékidő24 perc, 31 másodperc
Kronológia
ElőzőAutó-tortúra
KövetkezőIm-bolygó
Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai epizódjainak listája

A Robotdirektor az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című magyar rajzfilmsorozat ötödik része, a sorozat epizódjaként a Mézga család ötödik része. Nepp József és Romhányi József forgatókönyvéből Nepp József rendezte.

Elsőként 1970. január 25-én sugározta a Magyar Televízió.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Mézgáékhoz kéményseprő érkezik, aki annyira szakszerűtlenül végzi a munkáját, hogy mindent beterít a lakásban a korom. Paula ezen felháborodik, és közli, hogy csak akkor hajlandó visszajönni a lakásba, ha minden fel van takarítva. Géza úgy gondolja, hogy e téren is segítséget lehetne kérni MZ/X-től, akit fel is hívnak. MZ/X egy takarítórobotot küld, amely azonban fonodirekciós, és csak újmagyar nyelven ért. Miközben Géza elküldi Krisztát Pauláért, nekilátnak Aladárral a takarításnak. A tolmácsolásért Aladár minden alkalommal pénzt kér, amit aztán Géza elun, és inkább ő utasítja a robotot, hogy törölje le a falat - de az helyette áttöri azt. Csak Aladár segítségével tudják mindezt visszaépíteni és feltakarítani.

Paula hazaérkezésekor elámul a tisztaságon, Géza pedig bemutatja neki a robotot. Paula ragaszkodik hozzá, hogy nevezzék el, méghozzá a régi bejárónőjük után Bertusnak. A robot először nem érti, mit mond neki, de amikor meghallja, hogy "Bertuska", egy kalapács segítségével nekilát szétverni a bútorokat ("berendezést tuskóvá (kalapálni)"). Leállítják, Paula pedig követeli, hogy tüntesse el a házból. Géza úgy véli, hogy egyszerűbb dolguk lenne, ha nem egy fonodirekciós robottal dolgoznának, ezért megkéri MZ/X-et, hogy küldjön egy másikat. Az elküld nekik egy szekrény méretű gépszörnyet, a Robotdirektort, ami nem takarít, hanem erőszakkal kényszeríti a családot arra, hogy igenis végezzék el ők maguk a házimunkát.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]