A csodabogyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A csodabogyó
Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai
1. évad, 2. epizód
Eredeti címA csodabogyó
Író
RendezőNepp József
Operatőr
VágóCzipauer János
Gyártási szám1969
Első sugárzás1970. március 29.
Játékidő24 perc, 46 másodperc
Kronológia
ElőzőA távszerviz
KövetkezőMemumo
Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai epizódjainak listája

A csodabogyó az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című magyar rajzfilmsorozat második része, a sorozat epizódjaként a Mézga család második része, amelyet 1969-ben készítették.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Paula vendégeket hív, akiknek szálka nélküli halászlét ígér. Halat venni épp nincs elegendő pénzük, ezért Géza elmegy horgászni, hogy legyen miből megfőzni. Sajnos csak egy icike-picike halat tud fogni, amit Kriszta odaad Maffiának, mivel leveshez semmiképp sem elég.

Egy hirtelen ötlettől vezérelve Géza bemegy Aladár szobájába és felhívja MZ/X-et, hátha tud segíteni. Közli vele, nincs elegendő „dohányuk” halat venni. MZ/X először nem érti, hogy mi a gond, mert nem tudja, hogy mi az a pénz, és halpikkelynek (halpénz) gondolja azt. Amikor köbükapja[1] szinonimákat használ a pénzre („guba, dohány, lé”), akkor pedig azt hiszi, hogy dohánylével akar pikkelyes halat permetezni. Gézának végül sikerül elmagyaráznia, hogy az a baj, hogy nincs ennivalójuk. MZ/X ekkor egy jövőbéli „szupertápot”, afféle csodabogyót küld Mézgáéknak. Elmondja Gézának, hogy minden egyes bogyó egy heti táplálékot tartalmaz, de ezt sem Géza, sem Aladár nem hallja, mert begerjed az időkibővítő készülék.

Amikor megjönnek a vendégek (Oszkár bácsi és Józsa néni, akik Paula rokonai, illetve Géza főnöke, és Máris szomszéd), csodabogyó a vacsorájuk. Mivel Géza nem tudja, hogy egy embernek egy bogyó egy hétre elegendő, kiönti egy tálba a vendégeknek, akik afféle cukorka módjára elcsemegézik.

A következmények drámaiak. A vendégek ott az asztalnál pillanatok alatt elhíznak, ruhájuk is lereped róluk, pánikszerűen elmenekülnek, Gézáék pedig a házuk körül kezdenek futni, hogy lefogyjanak. Futás közben Paulának szokás szerint eszébe jut édesanyja intelme, miszerint nem Mézga Gézát, hanem Hufnágel Pistit[2] kellett volna választania.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hangyagy: Mézga család (magyar nyelven). ELTE, 2007. április 27. „„Sokan azt hiszik, a „Köbüki” becenév MZ/X-re vonatkozik. Valójában MZ/X hívja Mézga Gézát Köbükinek, míg Géza „Öcsi” néven szólítja távoli leszármazottját. …””
  2. Hufnágel Pisti az óvodás társam volt. Interjú Nepp Józseffel (magyar nyelven). atv, 2009. július 13. [2015. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014) „… valós személy-e Hufnágel Pisti? – Egy óvodai társam volt, sajnos már nem él.”

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]