Mézga család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Mézga család
Mézga család.png
A Mézga család
Műfaj vígjátéksorozat
szitkom sorozat
szürreális humor
abszurd humor
sci-fi sorozat

Író(k) Romhányi József
Nepp József
Rendező(k) Nepp József
Ternovszky Béla
Zeneszerző(k) Deák Tamás

Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 4
Epizódok 52
Gyártás
Részenkénti játékidő 25 perc
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Sugárzás
Eredeti adó Magyar Televízió
Eredeti sugárzás 1969 – 2005
Korhatár Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető. (M1, M2, Minimax)
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Mézga család az 1960-as, a 70-es és a 80-as évek egyik legnépszerűbb színes, magyar televíziós rajzfilmsorozata. A 2004-es ismétlés alkalmával is mintegy félmillióan nézték.[1] A sorozatot Németországban, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában is nagy sikerrel sugározták (lásd alább).

A gyártás története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első négy részt 1968-ban mutatták be a Magyar Televízióban. Pénzhiány miatt a gyártás félbeszakadt. Az 1968-as annecyi fesztiválon Macskássy György megismerkedett Georges de la Grandière francia producerrel, aki pótolta a hiányzó összeget, így 1969-ben elkészülhetett az első széria. A Pannónia Filmstúdió súlyos anyagi gondokkal küszködött, de érkezett segítség a folytatáshoz: Nepp József az Animációsfilm-készítők Nemzetközi Szervezetének tagja lett. Számos külföldi bemutató következett, és nagyon sok kapcsolat született a külföldi, befolyásos producerekkel és forgalmazókkal, ezzel elkészülhetett a második széria 1972-ben, amit 1974-től vetítettek. 1978-ban a harmadik sorozat is elkészült, amit 1980-ban vetítettek.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alig cseperedő, 12 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: olyan készülékeket bütyköl, amelyekkel akár űrutazásokra viheti a pereputtyát, máskor 30. századi leszármazottjával (köb-ükunokájával, MZ/X-szel, avagy „Öcsivel”) lép kapcsolatba, és különféle modern holmikat kér tőle. Családtagjai azonban csak a legritkább esetben tudnak jól bánni az új eszközökkel és lehetőségekkel, s aztán ismét rajta a sor, hogy kihúzza őket a csávából.

Aladár egyetlen hű szövetségese Blöki kutyája, aki olykor kísérleteiben is segédkezik. A család további tagjai közé tartozik rettenthetetlen szigorra törő, kissé ügyefogyott atyja (Mézga Géza), jóságos, bár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné szül. Rezovits Paula) és enyhén hígagyú nővére (Kriszta) a macskájával (Maffia). Fontos szereplők még az ingerlékeny szomszéd (Máris), valamint a csupán szóban emlegetett Hufnágel Pisti, akihez Paula – amint azt minden egyes rész végén felemlegeti – sajnálja, hogy mégsem ment feleségül.

Négy sorozat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cím valójában négy sorozatot takar. A sorozatok 13–13 epizódból állnak (ezek egyenként 25 percesek).

A Mézga család különös kalandjai
(1969)
Mézga Aladár különös kalandjai
(1972)
Vakáción a Mézga család
(1978)
A Mézga család és a számítógép
(2005)
 1. A táv szerviz
 2. A csodabogyó
 3. Autó-tortúra
 4. Memumo [2]
 5. Akerkiter [3]
 6. Alfa-beat-a
 7. Im-bolygó
 8. Láthatatlanok
 9. Agy-gyanta
 10. Góliát-fólia
 11. Időkibővítő
 12. Robotdirektor
 13. Mag-lak
 1. Második dimenzió
 2. Mesebolygó
 3. Dilibolygó
 4. Masinia
 5. Musicanta
 6. Krimibolygó
 7. Varia
 8. Rapidia
 9. Superbellum
 10. Őskorban
 11. Luxuria
 12. Syrének bolygója
 13. Anti-világ
 1. Vakáció!
 2. Az ígéret földje
 3. A jég hátán
 4. A lakatlan sziget
 5. Cseberből vederbe
 6. Az üvegszemű kapitány
 7. Púpos Bill hálójában
 8. Egymillió dollár
 9. Élve eltemetve
 10. Egy rossz húzás
 11. A fekete arany
 12. Hamis barátok
 13. Végre otthon!
 1. Mézgáék a technikával ismerkednek

Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat első szériája, az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai 1969-ben készült. A 13 epizódot Csehországban Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy, Olaszországban Messaggi dal futuro, Németországban Heißer Draht ins Jenseits – Phantastische Abenteuer der Familie Mézga, Bulgáriában Невероятните приключения на Семейство Мейзга: Послания от Бъдещето, Szlovákiában Miazgovci I címen sugározták.

A történet szerint Mézga Gézának és Aladárnak sikerül felvennie a kapcsolatot 30. századi leszármazottjukkal, MZ/X-szel, akivel újmagyar nyelven lehet szót érteni. MZ/X jövőbéli küldeményei eleinte lenyűgözőnek tűnnek, később azonban visszájukra fordulnak, és csak Aladár hidegvérén és leleményességén múlik, hogy elkerüljék a nagyobb veszedelmet.

Mézga Aladár különös kalandjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Aladár és Blöki a Mézga Aladár különös kalandjaiban

A Mézga Aladár különös kalandjai című sorozat 1972-ben készült. A sorozatot Csehországban Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka, Olaszországban L’astronave, Bulgáriában Семейство Мейзга: Невероятните приключения на Аладар, Szlovákiában Miazgovci II néven ismerik. Kelet-Németországban az Adolars phantastische Abenteuer, míg Nyugat-Németországban azArchibald, der Weltraumtrotter nevet kapta.

A sorozat két epizódját nem engedték vetíteni Csehszlovákiában.[forrás?]

A történet szerint Aladár éjszakánként saját készítésű űrhajójával (és beszélni, olvasni tudó kutyájával) minden részben más-más bolygóra utazik. Űrhajójuk neve Gulliverkli 5. Aladár a névadással Gulliver felfedezőre és az űrhajótárolásra használt hegedűtokra utalt, a sorszám pedig annak eredménye, hogy az első négy modell megalkotása kudarccal végződött (mindez a sorozat főcímében látható: az első űrhajó irányíthatatlan volt, a másodiknak az alapanyaga elfüstölt, a harmadiknak elégtelen volt a hajtóanyaga, a negyedik pedig indításkor felrobbant).

Vakáción a Mézga család[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A harmadik sorozatot Vakáción a Mézga család címmel 1978-ban készítették. A sorozatban a család – Hufnágel Pisti meghívására – Föld körüli útra indul. Az epizódok ebben a sorozatban egymásra épülnek.

A Mézga család és a számítógép[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Terveztek egy negyedik sorozatot is, amelynek munkacíme A Mézga család és az számítógép,[4] ám pénz hiányában csak két epizód készült el belőle 2005-ben.[5]

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarul Angolul Németül[6] Olaszul Szlovákul Csehül
Géza Géza Géza Sandor Mezil Gejza Miazga Pepa Smolík
Paula Paula Paula Paula Mezil Paula Miazgová Gábi Smolíková
Kriszta Kriszta Christa Cristina Mezil Krista (Kristína) Týna
Aladár Aladár Adolar (Archibald) Aladar Mezil Aladár Ládínek
Máris szomszéd Dr. Máris Nachbar Máris (Marisch) Maris Dr. Záviš Dr. Halíř
MZ/X MZ/X MZ/X (MZ-per-X) Em Zi Tren MZ per X Sm-LomOs
Blöki Zorro Schnuffi Fofi Cvoki Zoro
Maffia Maffia Mausi Grinfia Mafia Mafie, Žofie

Mézga Géza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mézga Géza a Mézga család feje, a sorozatok egyik főszereplője. A Mézga Aladár különös kalandjaiban a fia, Aladár a főszereplő. Gézát MZ/X köbükinek hívja, Géza pedig Öcsinek MZ/X-et. Nem érti, hogy mit mond neki MZ/X. A csodabogyó című részben például azért híztak el annyira, hogy a ruhájuk szétszakadt, mert MZ/X egy heti táplálékot küldött neki, de Géza nem értette, hogy mit mondott. Ám a katasztrófák beütéséhez MZ/X küldeményeinél, olykor közrejátszik túlzott elbizakodottsága, tapasztalatlansága vagy köbükunokája figyelmeztetésének hidegen hagyása. Gézát legjobban kemény szigorúságra való törekvése, sorozatos kétbalkezessége és ügyefogyottsága jellemzi, emellett imádja a hasát és a jóféle szivarokat, amivel gyakran fel is ingerli a feleségét. Foglalkozása bérelszámoló, az Akerkiter c. részben láthatjuk a munkahelyét is. Az Im-bolygó-ban megemlíti, hogy a rokonsága nagy része Mogyoródon él. Az Időkibővítőben elmondja, hogy a feleségén kívül senkitől sem fél, s hogy ő volt anyjának 13. gyereke a családban. Hangját Harkányi Endre adta.

Paula[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Géza felesége. Igen jó háziasszony és nevelgeti a csemetéit. Folyton panaszkodik a férjének valami miatt, ezért általában ekkor szabadul el a pokol MZ/X által. Az első széria filmjei végén folyton azt mondja hogy „Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül!” A harmadik szériában kiábrándul Pistiből, és ekkor azt mondja, hogy „Soha nem akarom hallani ezt a nevet”. Gyakran úgy tűnik, hogy a családban ő hordja a nadrágot, mivel általában basáskodik a férje fölött, aki megtörik az ő akaratának (többször titulálja Gézát szerencsétlennek, pipogyának, lelketlennek, brutálisnak, attól függően a férje milyen baklövést követ el), például, Paula kezeli a családi kasszát is. Ennek ellenére azonban a végletekig kitart a családja mellett, ha szükség úgy hozza. Az ő rokonsága valahol a balatoni Kecerakoncán, lakik, ahová Mézgáék egyszer egy esküvőre mennek. Születési neve Rezovits Paula. Hangja Győri Ilona volt, ő azonban 2001-ben meghalt. Az új sorozatban a helyét a hozzá hasonló orgánumú Tóth Judit vette át.

Kriszta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kriszta Mézgáék nagyobbik gyereke. Igen idegesítő tud lenni. Folyton pengeti a gitárját (amit Aladár folyton eltör) és újságpapírral csavarja be a haját. Van egy macskája, a neve Maffia. Az első sorozat egyik részében bekerül egy beatzenekarba. Egyfolytában vihog. Többször megnyilvánul, hogy elég buta, az iskolában szándékosan törekszik a bukásra, még a "hülyét" is j-vel írja le. A második sorozat egyik részében, azonban Aladár felfedezi, hogy Kriszta álmában egész értelmeseket beszél. Egy-egy bizonyos helyzethez gyakran van valamilyen cinikus megjegyzése, melyen általában csak ő nevet. Jellegzetes mondata: „Anya szólj rá”, ha valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné. Aladár csak úgy hívja, hogy „vizes agyú”, vagy „hiszti Kriszti”. Hangja Földessy Margit, majd (a készülő) a 4. sorozatban Haumann Petra.

Aladár[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mézga Aladár Mézga Géza és Paula fia, Kriszta öccse. Külön szobája van, ahol egy régi rádiót adóvevővé alakított. Érti az újmagyar nyelvet. Fizikus és kísérletezik. Kedvenc időtöltése, hogy valamilyen ház-körüli tárgyból állítja elő új találmányait (pl. napenergia erőműt csinál a borotválkozótükörből, gerle-tojáskeltetőt a bőröndből, időjárás-ballont az esőkabátból, teleszkópot a fényképnagyítóból stb.), többek közt így alkotja meg az ultramodern rádiót is. A legtöbbször ezekhez apja holmijait használja fel, akit ezek a dolgok rendszerint kihoznak a sodrából. Kriszta "lüke Aladárnak" becézi őt, annak ellenére, hogy mindig hozzá fordul, ha valamilyen iskolai feladatban segítségre szorul. Folytonos civódásuk a sorozat fő humora. Aladár a második sorozatnak a főszereplője, amelyben egy gumiból készült űrhajójával – Blöki társaságában – járja a világűrt. Űrhajóját, a Gulliverklit hegedűtokban tárolja, szódásszifonnal tölti fel. Hangja az első és a második évadban Némethy Attila, a harmadik sorozatban Geszti Péter, a negyedikben Baradlay Viktor. Egy 90-es évekbeli csokireklámban Simonyi Balázs adta a hangját.

Máris szomszéd[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Máris Ottokár Mézgáék mellett lakik, foglalkozása régész. Tud angolul, franciául, és egy kicsit norvégul. Egyszer Párizsba utazott, s szüksége volt a francia szótárára, amit néhány évvel azelőtt Mézgáék kölcsönkértek tőle. A régi pénzeken is el tudta olvasni, hogy mit jelent a felirat. Gyakran idegesíti, hogy Mézgáék hozzá fordulnak, ha valamiben hiányt szenvednek. Az első szériában olykor ő is áldozatául esik MZ/X küldeményeinek (pl. a robotdirektor áttöri a lakása falát.) Igen zsémbes és goromba, valamint nagyon uzsorás, valahányszor Mézgáékkal üzletel az árba mindig beszámítja Mézgáék korábbi tartozásait is feléje. A Vakáción a Mézga családban Mézgáék vele együtt keltek útra. Az első és a második sorozatban Tomanek Nándor volt a hangja, halála után, a 3. sorozatban Bárdy György adta Máris hangját. A 4. sorozatban Tomanek Nándor fia, Tomanek Gábor lesz Máris hangja. A Mézgamuri című CD-n Vass Gábor adta a hangját.

MZ/X[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

MZ/X Mézga Géza köbükunokája, a 30. században él és újmagyarul beszél. A rajzfilmben Öcsinek hívják. Aladár egy régi rádiót átalakított adó-vevővé, az első sorozatban Mézgáék azzal hívják MZ/X-et. Mz/X időkibővítő készülék segítségével tud Mézgáékkal kapcsolatot teremteni, a 30. századból. A 30. századi tárgyakat Mézgáéknak ajándékba küldi fénypostával, az ablakon keresztül. A család igényeit nem tudja kielégíteni. Egyszer Mézgáéknak memumot küldött. Mézga Géza bekapcsolta a memumot, előbb kánikula volt, s meg lehetett sülni, aztán Géza átkapcsolt, s hirtelen tél lett. Az utolsó részben már Paula is beszél MZ/X-szel, egy házat rendelnek, s Paula MZ/X-et is meghívja a házavatásra. Egy űrhajón személyesen ellátogat a 20. századba, de hamar elmegy, így Mézgáék nem találkoznak vele, s mivel a rádió felrobban, így végleg megszakad vele a kapcsolatuk.

További szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Hufnágel Pisti, Paula régi udvarlója, és férje lehetett volna, ha nem Mézga Gézához megy hozzá. A sorozat rajzfilmjeinek a végén Paula felsóhajt, hogy miért nem őhozzá ment feleségül – kivéve a befejező részt, mert ott ezt mondja: „Hufnágel Pistinek ugyan 12 gazdag nagybácsija volt. De most már kezdem belátni, hogy unatkoztam volna mellette.” A Vakáción a Mézga család című sorozatban meghívja Mézgáékat Ausztráliába. Itt a legtöbbször Steve Hufnagel-ként említik, mivel, mint elszakadt hazafi, a magyarja már törve van. Bár Mézgáék milliomosnak hiszik, később kiderül róla, hogy közönséges csavargó, akit a rendőrség köröz. Ausztráliából Floridába menekül. Ezután Afrikába megy, és a sivatagba hívja Mézgáékat, de repülőgéppel Európába utazik, ahol még Mézgáék utolsó értékeit is elrabolja. A nézők személyesen sosem láthatják Pistit.
 • Blöki a Mézga család kutyája. Amikor Mézga Géza rádión felhívta MZ/X-et, akkor ő volt a földelés. Az Agy gyantá-ban MZ/X csodaszerének hála, Maffiával együtt tudott beszélni, de ez a képessége alábbhagyott, mert Géza túladagolta a szert, és Blöki dührohamot kapott. Blöki fajtája szerint, minden bizonnyal fehér szőrű pásztorkutya, Géza egyszer megemlíti, hogy kecskeméti alomból származik. A Mézga Aladár különös kalandjaiban Blöki volt az egyik főszereplő. Ott Aladárral együtt utazott a Gulliverklivel, és beszélni is tudott (bár ezt már nem indokolták miért). A Vakáción a Mézga családban már nem szerepelt. Hangját Szabó Ottó adta. A 4. sorozatban szintén szerepel majd, és beszélni is fog, hangját pedig Reviczky Gábor kölcsönzi.
 • Maffia a Mézga család macskája. Váradi Hédi volt a hangja az Agy gyanta c. részben. Blökivel ellentétben, ő csak ebben az epizódban szólalt meg. Főleg Kriszta szerette. Blökivel éppen olyan civódó viszonyban áll, mint Kriszta Aladárral, ami szintén Agy gyantában mutatkozik meg. A Mézga Aladár különös kalandjaiban nem szerepelt. A Vakáción a Mézga család című sorozatban a családdal utazik. Tudott magának táplálékot szerezni. Megérezte az egérfogót. Ő miatta váltja ki Mézgáékat a börtönből egy gazdag milliomos, de végül egy keveredés folytán, az igazi "maffia" túszai lesznek.

Stáb[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendezte: Nepp József és Ternovszky Béla, valamint Gémes József, Jankovics Marcell, Koltai Jenő. – Forgatókönyvíró: Romhányi József és Nepp József. – Zeneszerző: Deák Tamás. – Készítette a Pannónia Filmstúdió.

Szereplő Magyar hangja Német hangja[6] Olasz hangja
Géza Harkányi Endre Helmut Müller-Lankow Mimmo Palmara
Paula Győri Ilona Eva-Maria Bath Eva Ricca
Kriszta Földessy Margit Helga Sasse Paola Del Bosco[7],Laura Lenghi[8]
Aladár Némethy Attila[7], Geszti Péter[8] Joachim Siebenschuh Fabio Boccanera[9], Oreste Baldini[10]
Máris szomszéd Tomanek Nándor[7], Bárdy György[8] Wolfgang Lohse Gino Donato[7],Vittorio Battarra[8]
MZ/X Somogyvári Rudolf Klaus Mertens
Blöki Szabó Ottó Holger Mahlich
Maffia Váradi Hédi
Szamek Alfonzó
Fickó Képessy József
Sir Archibard Benkő Gyula
Mesélő Gálvölgyi János
Szereplő Évad Magyar hang
További magyar hangok 1. széria Alfonzó, Bajka Pál (Tejesgazda unokaöccse), Bárdy György (Orvos; Taxis), Deák B. Ferenc, Egressy István (TV-bemondó), Farkas Antal, Fodor Tamás, Gyenge Árpád, Hacser Józsa, Horváth Pál, Kern András (Dugó), Surányi Imre, Szoó György, Tóth Judit
2. széria Alfonzó, Csákányi László (Építőmunkás „Robbantómunkás”), Egressy István (TV-bemondó), Farkas Antal, Fodor Tamás, Gyenge Árpád, Horváth Pál, Képessy József, Kőmíves Sándor, Körmendi János, Magda Gabi, Pálos Zsuzsa, Pártos Erzsi, Pathó István, Raksányi Gellért (Sligovitz), Schubert Éva (Izolária), Somogyvári Rudolf, Suka Sándor, Szuhay Balázs (Huliganthropusok királya), Tyll Attila, Vay Ilus
3. széria Avar István, Bálint György, Benkóczy Zoltán, Bujtor István, Deák B. Ferenc, Dobránszky Zoltán, Farkas Antal, Fodor Tamás, Gelley Kornél, Gyenge Árpád, Horkai János, Horváth Pál, Kállai Ferenc, Konrád Antal, Kökényessy Ági, Körmendi János, Láng József, Maros Gábor, Márton András, Mécs Károly, Miklósy György, Pálos Zsuzsa, Rajhona Ádám, Suka Sándor, Szabó Ottó, Szatmári István, Szoó György, Szuhay Balázs, Tahi-Tóth László, Velenczey István, Verebély Iván

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Az 1. sorozatban az „Im-bolygó” című epizódban Mézgáék fénysebességű űrhajóval utaznak 1 napot, és mire visszaérnek, 50 év telik el a Földön. Ennek az epizódnak a végére Máris szomszéd is 50 évvel öregebb lesz, és nem ismeri meg Mézgáékat. A következő epizódtól újra fiatalabb Máris szomszéd 50 évvel és újra megismeri Mézgáékat. A sorozatból nem derült ki, hogy azt az 50 évet, hogyan pörgették vissza Mézgáék. „Feltételezhető, hogy MZ/X pörgette vissza nekik egyik időbepörgető-gépe segítségével.”
 • A 2. sorozatban az „Őskorban” című epizódban Aladár és Blöki az űrhajójuk meghibásodása miatt a Földön landolnak, de az őskorban. Később a jelenbe az indulásuk idejénél kissé korábban térnek vissza.
 • Az 1. sorozatban Máris szomszéd még Mézgáék mellett lakik, a 2. sorozatban és a 3. sorozatban pedig már alattuk. A sorozatokból nem derült ki, hogy Máris szomszéd miért költözött át.
 • Az 1. sorozatban Blöki még csak az „Agy-gyanta” című epizódban beszél, ahol MZ/X küldött Mézgáéknak egy okosítószert, de Géza véletlenül leejtette, s Blöki és Maffia felnyalták. A 2. sorozatban már végig beszél, a 3. sorozatban már végig nem szerepel, de mégsem pusztult el, mert a készülőfélben levő 4. sorozatból feltüntették, hogy ott újra fog szerepelni.
 • Az 1. sorozatban Maffia is csak ugyan ebben az epizódban beszél, ugyanabban, amelyikben a Blöki, Maffia a többi részben nem beszél és a 2. sorozatban végig nem is szerepel.
 • Az 1. sorozatban az „Időkibővítő” című epizódban Mézgáék a múltban jártak, MZ/X által küldött időkibővítő segítségével. Blöki velük tartott, de Maffia nem. Az időkibővítő 30 perc után lejárt és Mézgáék maguktól visszakerültek a jelenbe. Szerencsére visszakerültek épségben, de csak pont az utolsó pillanatban, már csak egy hajszálon múlott Paula és Géza élete.
 • Az 1. sorozatban, az „Autó-tortura” epizódban, amikor a Mézga család az MZ/X-től kapott szuper autóval belehajt a Balatonba (a 18. perc végétől) a háttérben halkan a No, megállj csak! című szovjet rajzfilmsorozatból ismert főcímzene hallható. Ez azonban valójában Deák Tamás szerzeménye, az előadó a Magyar Rádió Tánczenekara & Harmónia Vokál.[11]
 • Blöki nem megy Aladárral az első űrutazásra, akkor még csak Kompót tart vele, a kísérleti egere, aki csak ebben az egy epizódban szerepel, és Blöki csak a második űrutazástól megy minden alkalommal.
 • Aladár egyszer egy kétdimenziós gyűrűről egy két-dimenziós embert vitt el magával, három-dimenzióssá változtatta, de mégsem vitte el a Földre és nem is nagyította fel, hanem visszaváltoztatta kétdimenzióssá és visszaküldte a gyűrűre, mert ez a kisember mégis jobban szerette a két dimenziót.
 • Sokféle rövidítés található az újmagyar nyelvben; helyenként a rövidítések az ómagyartól eltérően kapnak még szóközbe egy-egy betűt is, másutt pedig a hosszú magánhangzókból rövid magánhangzók lesznek.
 • Hufnágel Pisti csak egyszer, a 3. sorozatban, „A fekete arany” című epizódban egy pillanatnyi jelenetben látható, de akkor is csak bekötött arccal.
 • A 3. sorozat 13. (utolsó) fejezetében, a 14 perc 10 másodpercnél fölbukkanó teherautó cégjelzése "PEPSI" helyett "POPSI".
 • 1. sorozatban, az „Autó-tortura” epizódban hangzik el az elején a Kriszta nem becézett neve.

Megjegyzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Sokan azt hiszik, a „Köbüki” becenév MZ/X-re vonatkozik. Valójában MZ/X hívja Mézga Gézát Köbükinek (vagyis köbükapjának), Géza pedig „Öcsi” néven szólítja távoli leszármazottját.
 • Az első sorozatból kiderül, hogy MZ/X életkora „öt köb, azaz 125 év”. Az érettségi vizsgájára készülve botlik bele az időkibővítő készülék segítségével 20. századi őseibe, akiknek azt is elmondja, hogy náluk 80 általános és 40 gimnázium kötelező.
 • A második sorozatot könyvalakban feldolgozó Mézga Aladár különös kalandjai című kötet bevezetője a „Köbüki” kifejezésnek meg is adja az értelmét: MZ/X ugyanis Mézga Géza ükunokája ükunokájának az ükunokája, azaz Mézga Géza „ükunokája a köbön”, röviden „köb-üki”.
 • A „Távszerviz” című részben kiderül, hogy az MZ/X név ómagyar nyelven (a mai magyar nyelvet hívják így a 30. században) „Mézga törve X-szel”-t jelent.
 • Az 1. sorozatban gyakran hangzanak el ma már kicsinek tűnő forintösszegek. A sorozat készítésének korát (1960-as, 1970-es évek) figyelembe véve, az elhangzott összegeket kb. 300-zal megszorozva (vagy azonos összegű euróként) értelmezhető az összegek valós értéke (2014 közepi állapot szerint).

Emlékezetes idézetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • „Egy forintért megmondom” – Mézga Aladár pénzszerzési kísérlete apjától, cserébe MZ/X újmagyar szövegének tolmácsolásáért.
 • „Valamit elfelejtettem… Ja, igen! Az ablak!!!” – Mézga Géza késői ébredése, hogy az MZ/X-től kapott csecsebecse az ablakba fog érkezni az üvegen át, ami összetörik.
 • „Küld fény post”, azaz „Küldöm fénypostával”; a fényposta az a jövőbeli technológia, amellyel tárgyakat lehet térben és időben mozgatni. MZ/X ezzel a módszerrel küldi csomagjait köbükapja kisegítésére.
 • „Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?” – Paula minden epizód végén elmondja ezt a szöveget, emlékeztetve férjét, hogy nem erről az életről álmodott.
 • „Kapcs ford” – MZ/X szokta volt mondani, mielőtt még fordítóberendezésre (gondolatátvivő kézi készülék) kapcsolna. Jelentése újmagyarul: „Kapcsolok fordításra”.
 • „Anya, szólj rá!” – Kriszta szokta mondani az epizódok közben, ha Aladár felbosszantja.

Könyvek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]