Queen’s Blade Rebellion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Queen’s Blade Rebellion
クイーンズブレイド リベリオン
Kuínzu Bureido Riberion
Műfajszeinen, akció, fantasy, kaland, eccsi
Játékkönyv: Queen’s Blade Rebellion
Rajzoló
OrszágJapán Japán
KiadóHobby Japan
Megjelenés2008. november 29. –
2011. december 16.
Kötetek12
Light novel
ÍróKodacsi Ukjó
KiadóHobby Japan
Ország Japán
Megjelenés2009. május 30.
Manga: Queen's Blade Rebellion: Aoarasi no himekisi
RajzolóNanzaki Iku
OrszágJapán Japán
KiadóKadokawa Shoten
AntológiaComp Ace
Megjelenés2011. október 26. –
2012. november 26.
Kötetek2
OVA
RendezőMorino Jószei
Író
  • Sirane Hideki
  • Itó Micsiko
ZeneJokojama Maszaru
StúdióArms
OrszágJapán Japán
Megjelenés2011. október 29. –
2012. január 28.
Epizódok2 OVA + 2 különkiadás (epizódlista)
Játékidő40 perc
Manga: Queen's Blade Rebellion: Zero
RajzolóSzagara Riri
OrszágJapán Japán
KiadóHobby Japan
AntológiaComic Dangan
Megjelenés2011. december 2. –
2013. március 29.
Kötetek3
Televíziós anime
RendezőMorino Jószei
ÍróSirane Hideki
Producer
  • Dobasi Tecuja
  • Jokota Maszaaki
  • Moridzsiri Kazuaki
  • Tanaka Sinszaku
ZeneJokojama Maszaru
StúdióArms
OrszágJapán Japán
CsatornaAT-X, Tokyo MX, Chiba TV, Sun Television, BS11
Első sugárzás2012. április 3. –
2012. június 19.
Nemzetközi sugárzások
 Egyesült ÁllamokAnime Network
 KanadaAnime Network
KiadóMedia Factory
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokSentai Filmworks, Section23 Films
 AusztráliaSiren Visual
 KanadaSentai Filmworks, Section23 Films
 TajvanProware Multimedia International
 Új-ZélandSiren Visual
Epizódok12 (epizódlista)

A Queen’s Blade Rebellion (クイーンズブレイド リベリオン; Kuínzu Bureido Riberion; Hepburn: Kuīnzu Bureido Riberion?) játékkönyvsorozat (visual combat book), melyet a Hobby Japan adott ki. A Queen’s Blade alapsorozat folytatása számos új szereplővel és az eredeti sorozat szereplőinek újragondolt változataival. Az alapsorozathoz hasonlóan a Rebellion is összeegyeztethető a Flying Buffalo Lost Worlds játékkönyvsorozatával. Az első könyv a főszereplő Annelotte-tel 2008. november 29-én jelent meg, és 2011. december 16-áig egy összesen tizenkét könyvből álló sorozatot jelentettek meg Japánban.

A könyvsorozat alapján egy kétrészes, összeállításonként 40 perces OVA animefeldolgozás készült az Arms stúdió gyártásában. Az első összeállítás 2011. október 29-én, a második 2012. január 28-án jelent meg DVD-n a Queen’s Blade-kézikönyvekhez csatolva. Két, Rebellion-univerzumon alapuló mangasorozat is megjelent, az egyiket Queen's Blade Rebellion: Aoarasi no himekisi címmel Nanzaki Iku rajzolta és a Comp Ace-ben publikálták 2011 és 2012-ben, míg a másik, a Queen's Blade Rebellion: Zero rajzolója Szagara Riri és a Hobby Japan online mangamagazinjában, a Comic Danganban publikálták 2011-től 2013-ig. Egy televíziós animesorozat az Arms gyártásában 2012. április 3-án indult az AT-X-en, és tizenkét epizódon át futott 2012. június 19-éig. A premiervetítés után néhány nap eltéréssel a Tokyo MX, a Chiba TV, a Sun Television és a BS11 is bemutatta, azonban míg az AT-X cenzúrázatlanul, addig a többi televízióadó erősen cenzúrázva vetítette. Az animét Észak-Amerikában a Sentai Filmworks licencelte.

Cselekmény[szerkesztés]

A Queen’s Blade eseményei után Gainos és az egész kontinens Claudette, a viharkirálynő és az utolsó Queen’s Blade-bajnokság győztese (Leina lemondott javára a címről) zsarnoki uralma alá került. Annelotte, egy bátor, fiatal lovag és száműzött hercegnő a Lázadó Hadsereg (Rebel Army) nevű lázadókból álló bandát vezetve meg akarja dönteni Claudette hatalmát és helyreállítani a rendet és a békét a kontinensen.

Új szereplők[szerkesztés]

Lázadó Hadsereg[szerkesztés]

Annelotte Kreutz[szerkesztés]

Szinkronhangja: Endó Aja (japán), Vibe Jones[1] (angol)
Annelotte Kreutz, a felkelés hercegnő lovagja (叛乱の騎士姫 アンネロッテ・クロイツ; Hanran no kisihime Annelotte Kreutz / Hanran no kisihime Annerotte Kuroicu; Hepburn: Hanran no kishihime Annelotte Kreutz / Hanran no kishihime Annerotte Kuroitsu?) a Lázadó Hadsereg karizmatikus vezetője. Korábban apja, Kreutz őrgróf (クロイツ辺境伯; Kreutz henkjóhaku / Kuroicu henkjóhaku; Hepburn: Kreutz henkyōhaku / Kuroitsu henkyōhaku?) lovagjainak tagja volt és Alphonse Kreutz (アルフォンス・クロイツ; Arufonszu Kuroicu; Hepburn: Arufonsu Kuroitsu?) néven fiúként nevelték a család örökösének. A tragédia azonban bekövetkezett, amikor Claudette királynő erői lerombolták kastélyát. A királynő bérgyilkosai elől menekülve, a sebesült Annelottét a Tündék Erdejében Alleyne befogadta és ápolta. Később a tünde tanítványa lett, aki megtanította a valódi kardforgatásra. Annelottét fűtötte a bosszúvágy elesett bajtársaiért, ezért hasonló sorsú női harcosok csoportjával megalakította a Lázadók Hadseregét, hogy megkísérelje megdönteni a királynő hatalmát.
A Bitósi szenki képeskönyvből és magából a játékkönyvből kiderül, hogy félig démon, és amikor a határait feszegeti, átalakul démoni formájába, ami annyiban különbözik, hogy ekkor fekete haja, hegyes füle, sápadt bőre és vörös szemei vannak. Ezüst páncélja is aranyszínűvé válik, hogy tükrözze ezt a változást, és ebben az állapotban elég erős ahhoz, hogy eltiporja Elinát, Ymirt és Mirimet, de elveszti minden józan érzékét, és őrjöngeni kezd, s nem tudja megkülönböztetni a barátot az ellenségtől. Démoni ereje lehetővé teszi, hogy megidézze az alvilágból Ambrosius (アンブロウシス; Anburósiszu; Hepburn: Anburōshisu?) nevű spektrális paripáját. Harc közben Grim Venus (グリム・ヴィナス; Hepburn: Gurimu Vinasu?) nevű pallosát forgatja, ami varázserejének köszönhetően, tetszés szerint lándzsává alakítható. Annelottét démoni állapotában a „Megszállott lovag”-ként (狂騎士; Kjó kisi; Hepburn: Kyō kishi?) ismerik.
A Queen's Blade Rebellion anime-adaptáció visszaemlékezéseiből sejthető, hogy Annelotte Aldra rég elveszett nővére, hiszen egy rá hasonlító fehér hajú alakot láthatunk az utóbbival sétálni, továbbá Annelotte ugyanúgy féldémon, mint Aldra. Ezt végül a Bitósi szenki képeskönyv harmadik kötete erősíti meg, amiben újra találkoznak és emlékeznek múltjukra. Annelotte hivatalos angol neve Princess Knight Annelotte, és szójáték a démon Astaroth nevéből.[2]
Annelottét Eiva alkotta meg.[3]

Yuit és Vante[szerkesztés]

Szinkronhangja: Csihara Minori (Yuit) és Takagucsi Jukiko (Vante) (japán), Zoe Martin[1] (Yuit) és Jessica Paquet[1] (Vante) (angol)
Yuit, az alkímiai stratéga (錬金軍師 ユイット; Renkin gunsi Yuit / Renkin gunsi Juitto; Hepburn: Renkin gunshi Yuit / Renkin gunshi Yuitto?) egy fiatal lány a kis tündék törzséből és a Lázadó Hadsereg taktikusa. Annelotte gyerekkori barátja, akit „nagy testvérként” emleget. Yuit Cyan, a legendás alkimista lánya, és jó barátja a fegyverkovács Cattleyának. Zseniális IQ-ja ellenére gyakran úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett gyerek. Vante, az alkímiai acélnő (錬金鋼人 ヴァンテ; Renkin kódzsin Vante; Hepburn: Renkin kōjin Vante?) egy tündeszerű felhúzható automata, amelyet Yuit anyja, Cyan épített, és Yuit egy folyamatosan magánál tartott távirányítóval irányít. A parancsokat rúnák formájában írja a távirányítóra és Vante azok szerint cselekszik, emiatt Vante könnyen rossz kezekbe kerülhet, ha ellopják a távirányítóját. Kettejük hivatalos angol elnevezése Alchemy Miracle (錬金の奇跡; Renkin no kiszeki; Hepburn: Renkin no kiseki?).[2]
Yuitet és Vantét az Ókami to kósinrjó mangakája, Koume Keito illusztrálta.[4][5]

Tarnyang és Sainyang[szerkesztés]

Szinkronhangja: Tomacu Haruka (Tarnyang) és Sindó Kei (Sainyang) (japán), Eva Christensen (Tarnyang) és Jaime Maelor (Sainyang) (angol)
Tarnyang és Sainyang, a mágia ikermesterei (対魔師 ターニャン と サイニャン; Taimasi Tarnyang to Sainyang / Taimasi Tánjan to Szainjan; Hepburn: Taimashi Tarnyang to Sainyang / Taimashi Tānyan to Sainyan?) ikertestvérek a Mandzsúria-szerű Shai-Fang (シャイファン; Saifan; Hepburn: Shaifan?) országából, a kontinens meredek és felhős hegyekkel körülvett, elszigetelt régiójából. Ők olyan ördögűzők vérvonalából származnak, akik generációk óta viselik a falujuk védelmének felelősségét, és a Ryu-Rin-Ren (龍麟連; Rjúrinren; Hepburn: Ryūrinren?) nevű elszakíthatatlan zsinór köti össze őket, amelyet a nyakuk köré tekernek. Tarnyang és Sainyang elindultak egy külvilági utazásra, hogy visszahozzák a Gosintait (ご神体; Hepburn: Goshintai?, ’Isten szent teste’), egy titokzatos isteni védelmet, amely egykoron meleg és békés országgá tette Shai-Fangot. Később kiderül, hogy ez a Gosintai valójában egy ember, egy lány, akit a „Sárkány gyermekének” (龍の子; Rjú no ko; Hepburn: Ryū no ko?) hívnak, és Shai-Fangban istenszerű erővel rendelkező lénynek tartják.
Tarnyang, az idősebb nővér, egy szent kard-használó, és egy csiant forgat. Erős akaratú, de vidám személyiség. Sainyang, a fiatalabb nővér, kettejük közül a hallgatagabb (csak a nővére fülébe suttog), aki a mágiához hasonló, titokzatos erővel rendelkező művészeteket tud használni, de azok gyakran szertefoszlanak, és nagyon gyengék, ezért nem túl hasznosak a csatában. Bár Tarnyang mindig panaszkodik Sainyangnak, testvérek, akiket mély kötelék köt össze. Kombinált támadásuk a Dupla sárkány formáció (双龍陣; Szórjúdzsin; Hepburn: Sōryūjin?). Kombinált technikáik a mitikus sárkányok neveit viselik. A Szellemsárkány (Sinrjú) üvöltése egy erős hang, amelyet Sainyang kiereszt, amikor Tarnyang energiát önt belé; a Repülő sárkány (Hirjú) örvénye egy forgó mozdulat, ahol Tarnyang meglendíti Sainyangot, a Folyami sárkány (Kórjú) mennydörgő ágyúja pedig egy energiakisülés, Tarnyang képességeit használva médiumként. Hivatalos angol nevük Twin Taimashi Tarnyang and Sainyang.[2]
Tarnyang és Sainyang megalkotója Nakano Tomokazu.[6]

Mirim[szerkesztés]

Szinkronhangja: Tojoszaki Aki (japán), Brittany Lauda[1] (angol)
Mirim, a hipervibrációs valkűr (超振動戦乙女 ミリム; Csósindó ikusza otome Mirim / Csósindó ikusza otome Mirimu; Hepburn: Chōshindō ikusa otome Mirim / Chōshindō ikusa otome Mirimu?) szegény parasztlány Wasilica (ワシリカ; Vasirika; Hepburn: Washirika?) falujából, aki a Fővárosban próbál pénzt keresni. Ymir a „legerősebb projektjéhez” magával viszi, mint tesztalanyt és magas fizetés ígéretével a Királynő Hadseregének tagja lesz. Ymir az újonnan kifejlesztett hipervibrációs páncéllal, az Infinite Slasher (インフィニット・スラッシャー; Infinitto Szurassá; Hepburn: Infinitto Surasshā?) nevű, láncfűrész-szerű pengével ellátott hipervibrációs karddal és a hipervibrációs pajzzsal szereli fel, mindegyiket a hipervibrációs kristály erejével működtetve. Annak ellenére, hogy megkapta a páncélt és a fegyvereket, s ezáltal hatalmas erőre tett szert, Mirim gyenge akaratú és könnyen befolyásolható. Végül elhagyja a Királynő Hadseregét és csatlakozik a Lázadó Hadsereghez, miután Ymir megpróbálja elpusztítani szülőfaluját, hogy megbüntesse a falu lakóit, amiért Annelotténak menedéket nyújtottak. Ő is nővérének (お姉様; Hepburn: Onee-sama?) szólítja Annelottét.
Mirim neve Mimir skandináv mitológiai alak nevéből származik, továbbá páncélja valkűr motívumokat hordoz. Curugi Hagane alkotta meg.[7]

Lunaluna[szerkesztés]

Szinkronhangja: Szakurai Harumi (japán), Evelyn Lantto[1] (angol)
Lunaluna, a holdfénytáncos (月影の踊り手 ルナルナ; Gecuei no odorite Lunaluna / Gecuei no odorite Runaruna; Hepburn: Getsuei no odorite Lunaluna / Getsuei no odorite Runaruna?) a déli dzsungelekben élő Calibara (カリバラ; Karibara?) törzs tagja. A Calibara törzs egykor a vad tündék riválisa volt, de az ellenségeskedés mára többnyire alábbhagyott. Lunaluna törzsének a legerősebb harcosa, és őrzője a falu szent helyének, a történelmi romoknak, ahol a „Nagy erőt” (大いなる力; Óinaru csikara; Hepburn: Ōinaru chikara?) tartják elzárva. Lunaluna a betolakodókat néha lenyűgöző tánccal vagy haláltánccal köszönti. Később kiderül, hogy ez a „Nagy erő” a Bligh Mennyei Géperőd (神機要塞ブライ; Sinki Jószai Burai; Hepburn: Shinki Yōsai Burai?), egy hatalmas mobil erőd, amelyet Yuit anyja, Cyan is keresett egykor.[8] Lunaluna egyszerre rendelkezik harcos bátorsággal és ártatlan, kislányos jellemmel, és harci tánca a kettő keveréke. Négy, a hajából kinyúló csáp segítségével küzd, bőre és szeme színe a személyiségével és harci stílusával együtt változik. Amikor világos bőrű, ártatlan alakjában van, a Napfénytáncos (太陽の踊り手; Taijó no odorite; Hepburn: Taiyō no odorite?) néven ismert, és ekkor jön elő romantikus oldala. Sötét bőrű Holdfénytáncos (月影の踊り手; Gecuei no odorite; Hepburn: Getsuei no odorite?) alakja erőszakosabb és gátlástalanabb, de egyben érettebb is. Lunaluna képes megfiatalítani a kopár földet, öngyógyító képességgel és magas szintű gyógynövényismerettel rendelkezik. Yuithez hasonlóan, de gúnyból, ő is nagy testvérnek (おにいさん; onii-szan; Hepburn: onii-san?) szólítja Annelottét. Az animében Lunaluna egy látomás miatt Annelottét hitte jövendőbelijének és csalódik, amikor megtudja, hogy Annelotte valójában nő, de végül elfogadja választottjának és követi őt.[9]
Lunalunát F.S. alkotta meg.[10]

Sigui[szerkesztés]

Szinkronhangja: Kobajasi Jú (japán), Rebecca Kim (angol)
Sigui, az inkvizítor (異端審問官 シギィ; Itansinmonkan Sigui; Hepburn: Itanshinmonkan Sigui?)

Királynő Hadserege[szerkesztés]

Branwen[szerkesztés]

Szinkronhangja: Inoue Kikuko (japán), DD Montgomery[1] (angol)
Branwen, a fogoly sárkányharcos (囚われの竜戦士 ブランウェン; Tovare no rjúszensi Branwen / Tovare no rjúszensi Buranven; Hepburn: Toware no ryūsenshi Branwen / Toware no ryūsenshi Buranwen?)

Laila[szerkesztés]

Szinkronhangja: Szató Szatomi (japán), Rebecca Kim (angol)
Laila, az isteni büntetés végrehajtója (神罰の執行者 ライラ; Sinbacu no sikkósa Laila / Sinbacu no sikkósa Raira; Hepburn: Shinbatsu no shikkōsha Laila / Shinbatsu no shikkōsha Raira?)

Semleges szereplők[szerkesztés]

Eilin[szerkesztés]

Szinkronhangja: Mimori Szuzuko (japán), Veronica Meunch (angol)
Eilin, az ékkőhercegnő (宝石姫 エイリン; Hószekihime Eilin / Hószekihime Eirin; Hepburn: Hōsekihime Eilin / Hōsekihime Eirin?)

Izumi[szerkesztés]

Szinkronhangja: Kotobuki Minako (japán), Jessi Nowack (angol)
Izumi, a háború istenének szamurája (戦神の侍 イズミ; Szensin no szamurai Izumi; Hepburn: Senshin no samurai Izumi?)

Liliana[szerkesztés]

Szinkronhangja: Itó Sizuka (japán), Marta Vital[1] (angol)
Liliana, a nagy kalózkapitány (大海賊 キャプテン・リリアナ; Daikaizoku Captain Liliana / Daikaizoku Kjaputen Ririana; Hepburn: Daikaizoku Kyaputen Ririana?)

Werbellia[szerkesztés]

Szinkronhangja: Minagava Junko (japán)
Werbellia, a lápi boszorkány (沼地の魔女 ウェルベリア; Numacsi no madzso Werbellia / Numacsi no madzso Veruberia; Hepburn: Numachi no majo Werbellia / Numachi no Majo Weruberia?)

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Játékkönyvek[szerkesztés]

A Queen’s Blade Rebellion sorozat a következő 12 játékkönyvet tartalmazza, amelyeket olyan ismert művészek illusztráltak, mint Koume Keito és Eiva.

Cím Kiadás dátuma Oldalszám ISBN Illusztrátor
1 Hanran no kisihime Annelotte
(叛乱の騎士姫 アンネロッテ; Hanran no kishihime Annelotte?)[11]
2008. november 29. 64 978-4-89425-792-4 Eiva
(えぃわ)
2 Csósindó ikusza otome Mirim
(超振動戦乙女 ミリム; Chōshindō ikusa otome Mirim?)[12]
2009. április 18. 978-4-89425-856-3 Curugi Hagane
(蔓木 鋼音)
3 Renkin no kiszeki Yuit & Vante
(錬金の奇跡 ユイット&ヴァンテ; Renkin no kiseki Yuit & Vante?)[13]
2009. augusztus 31. 978-4-89425-895-2
978-4-89425-896-9 (limitált)[14][mj 1]
Koume Keito
(小梅 けいと)
4 Taimasi Tarnyang to Sainyang
(対魔師 ターニャンとサイニャン; Taimashi Tarnyang to Sainyang?)[15]
2009. szeptember 26. 978-4-89425-937-9 Nakano Tomokazu
(中野 友和)
5 Itansinmonkan Sigui
(異端審問官 シギィ; Itanshinmonkan Sigui?)[16]
2009. november 28. 978-4-89425-951-5 Odanon
(織田non)
6 Gecuei no odorite Lunaluna
(月影の踊り手 ルナルナ; Getsuei no odorite Lunaluna?)[17]
2010. január 16. 978-4-89425-977-5 F.S
7 Hószekihime Eilin to kótecu szanbó Ymir
(宝石姫エイリンと鋼鉄参謀ユーミル; Hōsekihime Eilin to kōtetsu sanbō Ymir?)[18]
2010. április 30. 978-4-7986-0037-6 Hiiro Juki
(緋色 雪)
8 Sókansi Aldra
(召喚士 アルドラ; Shōkanshi Aldra?)[19]
2010. július 31. 978-4-7986-0051-2
978-4-7986-0039-0 (limitált)[20][mj 2]
Kantaka
(かんたか)
9 Daikaizoku Captain Liliana
(大海賊 キャプテン・リリアナ?)[21]
2011. február 10. 978-4-7986-0177-9 Moriszava Harujuki
(森沢 晴行)
10 Tovare no rjúszensi Branwen
(囚われの竜戦士 ブランウェン; Toware no ryūsenshi Branwen?)[22]
978-4-7986-0176-2 Odanon
(織田non)
11 Sinbacu no sikkósa Laila
(神罰の執行者 ライラ; Shinbatsu no shikkōsha Laila?)[23]
2011. július 29. 978-4-7986-0258-5 Akaga Hirotaka
(赤賀 博隆)
12 Szensin no szamurai Izumi
(戦神の侍 イズミ; Senshin no samurai Izumi?)[24]
2011. december 16. 978-4-7986-0330-8 Kúcsú Jószai
(空中 幼彩)

Anime[szerkesztés]

OVA[szerkesztés]

A Rebellion első anime-feldolgozása egy kétrészes OVA, ami a Queen’s Blade Premium Visual Book és a Queen’s Blade Rebellion Premium Visual Book kézikönyvekhez csatolva jelent meg DVD-n.[25] Az OVA-k a Rebellion előzményeként szolgálnak és a Queen’s Blade: Ucukusiki tósitacsi eseményei után játszódnak. Az OVA-k az Arms gyártásában készültek, rendezőjük Morino Jószei, írójuk Sirane Hideki és Itó Micsiko volt, zenéjüket Jokojama Maszaru szerezte. A szereplőket Rin-Sin, Nogucsi Takajuki és Isibasi Jukiko alkotta meg.[25] Az első OVA-összeállítás 2011. október 29-én,[26] a második 2012. január 28-án jelent meg.[27] Mindkét összeállítás 40 perc hosszúságú és két részre bonthatók: 20 perc a Rebellion azon szereplőinek történeteit mutatja be, akik az alapsorozatban nem jelentek meg, újabb 20 percben pedig Alleyne és Sigui ad magánórákat.[25]

Televíziós anime[szerkesztés]

A Rebellion televíziós animesorozatát 2011. október 22-én jelentették be,[28] és 2012. április 3-án indult az AT-X-en, és tizenkét epizódon át futott 2012. június 19-éig.[29] A premiervetítés után néhány nap eltéréssel a Tokyo MX, a Chiba TV, a Sun Television és a BS11 is bemutatta, azonban míg az AT-X cenzúrázatlanul, addig a többi televízióadó erősen cenzúrázva vetítette. Az animesorozat is az Arms gyártásában készült, rendezője szintén Morino Jószei, írója Sirane Hideki volt, zenéjét pedig ismét Jokojama Maszaru szerezte. A szereplők megalkotásában ismét Rin-Sin, Nogucsi Takajuki és Isibasi Jukiko működött közre. Japánban hat DVD- és Blu-ray-kötetben adta ki a Media Factory 2012. június 27. és 2012. november 28. között.[30][31][32][33] Mindegyik DVD/BD-kötet tartalmaz egy-egy rövid OVA-epizódot, melyek a Genkai toppa de miecsau no!? (限界突破で見えちゃうの; Hepburn: Genkai toppa de miechau no!??; angol: What Will It Look Like If It Smashes Through Restrictions!?) címet viselik. A kötetekhez járt egy különleges CD audiodrámákkal, filmzenékkel és más ráadás tartalmakkal.[34]

Angol nyelvterületen a Crunchyroll 2012. április 12-étől a japánnal egyidejű vetítést biztosított.[35] Az animét Észak-Amerikában a Sentai Filmworks licencelte 2012-ben.[36] Az anime a Crunchyroll mellett az Anime Network streamingjén is bemutatásra került. A Section23 Films eredetileg 2013. június 9-én kívánta megjelentetni a sorozatot Észak-Amerikában DVD-n és BD-n egyaránt (mindkettő esetében 2 zenei CD-vel), a kiadást azonban 2013. szeptember 24-re kellett halasztani.[37]

A sorozat nyitótémája az Inocsi no uta ga kikoeru (命のうたが聞こえる; Hepburn: Inochi no uta ga kikoeru?) Tamura Naomitól, míg a zárótéma a future is serious Kobajasi Aikától. Mindkét dal kislemeze 2012. április 25-én jelent meg a Media Factory kiadásában.[38]

Manga[szerkesztés]

Két, Rebellion-univerzumon alapuló mangasorozat is megjelent. A Queen's Blade Rebellion: Aoarasi no himekisi (クイーンズブレイド リベリオン ~青嵐の姫騎士~; Kuínzu Bureido Riberion: Aoarasi no hime kisi; Hepburn: Queen's Blade Rebellion: Aoarashi no hime kishi / Kuīnzu Bureido Riberion: Aoarashi no hime kishi?; angol címén Queen's Blade Rebellion: Princess Knight of the Blue Storm) című sorozatot Nanzaki Iku (a Queen’s Blade: Hide & Seek szerzője) rajzolta és a Kadokawa Shoten Comp Ace mangamagazinjában publikálták. Az első fejezet a 2011 decemberi számban jelent meg, amelyet 2011. október 26-tól értékesítettek,[39][40] míg a záró, 12. fejezet a 2013 januári számban, amely 2012. november 26-tól volt kapható. Az első tankóbon kötet 2012. március 21-én,[41] a második 2013. január 23-án jelent meg.[42]

Egy másik mangaadaptáció, a Queen’s Blade Rebellion: Zero (クイーンズブレイド リベリオン:ZERO; Kuínzu Bureido Riberion: ZERO; Hepburn: Kuīnzu Bureido Riberion: ZERO?) rajzolója Szagara Riri és a Hobby Japan heti megjelenésű online mangamagazinjában, a Comic Danganban publikálták 2011. december 2-ától.[43] A Zero a Rebellion előtörténete és Annelotte életére fókuszál, mielőtt Claudette elfoglalta volna a trónt, de eredeti Queen’s Blade-szereplők is megjelennek benne. Az utolsó, 13. fejezet 2013. március 29-én jelent meg. Az egyes fejezeteket három tankóbon kötetbe gyűjtve adta ki a Hobby Japan Dangan Comics márkája alatt 2012. április 2-án,[44] 2012. október 27-én[45] és 2013. április 27-én.[46]

Egyéb[szerkesztés]

A Queen’s Blade Rebellion egy light novel-adaptációja Kodacsi Ukjó tollából 2009. június 30-án jelent meg a Hobby Japan HJ Bunko márkája alatt.[47][48]

Egy képeskönyv-sorozatot (visual book) Queen’s Blade Rebellion: Bitósi szenki (クイーンズブレイド リベリオン 美闘士戦記; Kuínzu Bureido Riberion: Bitósi szenki; Hepburn: Queen’s Blade Rebellion: Bitōshi senki / Kuīnzu Bureido Riberion: Bitōshi senki?) címmel adott ki a Hobby Japan. A könyvek a Hobby Japan médiaoldalán, a Hobby Channelen megjelent illusztrált történetek gyűjteményei, kiegészítve új anyagokkal. Az első könyv, amelyet Macu Tomohiro írt és Curugi Hagane és Eiva illusztrált, 2009. szeptember 26-án jelent meg.[49] A könyv limitált kiadásához egy dráma CD-t is mellékeltek. A második könyv Queen’s Blade Rebellion: Bitósi szenki gekidóhen (クイーンズブレイド リベリオン 美闘士戦記 激動編; Kuínzu Bureido Riberion: Bitósi szenki gekidóhen; Hepburn: Queen’s Blade Rebellion: Bitōshi senki gekidōhen / Kuīnzu Bureido Riberion: Bitōshi senki gekidōhen?) címmel, Macu Tomohiro írásában és Eiva illusztrálásában, 2010. október 5-én jelent meg.[50] A harmadik könyvet Queen’s Blade Rebellion: Bitósi szenki kesszenhen (クイーンズブレイド リベリオン 美闘士戦記 決戦編; Kuínzu Bureido Riberion: Bitósi szenki Bitósi szenki kesszenhen; Hepburn: Queen’s Blade Rebellion: Bitōshi senki kessenhen / Kuīnzu Bureido Riberion: Bitōshi senki kessenhen?) címmel Okita Eidzsi írta, illetve Odanon és Eiva illusztrálta, és 2012. július 28-án adták ki.[51]

Egy művészeti könyv (artbook) Queen’s Blade: Vanquished Queens (クイーンズブレイド ヴァンキッシュド・クイーンズ; Kuínzu Bureido: Vankissudo Kuínzu; Hepburn: Kuīnzu Bureido: Vankisshudo Kuīnzu?) címmel, az eredeti művészek különböző illusztrációival, 2011. augusztus 31-én jelent meg a Hobby Japan kiadásában.[52] A könyv bemutatja a harcosok valószínűleg elvetett forgatókönyveit a Queen’s Blade és a Queen’s Blade Rebellion történetekből. A második művészeti könyvet, a Queen’s Blade: Vanquished Queens 2-t (クイーンズブレイド ヴァンキッシュド・クイーンズ 2; Kuínzu Bureido: Vankissudo Kuínzu 2; Hepburn: Kuīnzu Bureido: Vankisshudo Kuīnzu 2?) 2012. november 30-án adta ki a Hobby Japan.[53]

Az animesorozathoz egy kalauz (guidebook) is megjelent Queen’s Blade Rebellion Complete (クイーンズブレイド リベリオン コンプリート; Kuínzu Bureido Riberion Konpuríto; Hepburn: Kuīnzu Bureido Riberion Konpurīto?) címmel, a Hobby Japan kiadásában 2012. augusztus 22-én.[54]

Fogadtatás[szerkesztés]

Theron Martin, az Anime News Network kritikusa az anime Blu-ray-kiadásának ismertetőjében elmondta, hogy ennél a sorozatnál nem számít a történet és a karakterfejlődés, mivel az emberek nem ezért nézik, hanem azért a „rajzolt fanservice fesztiválért”, amiben a Rebellion még előzményénél (az alap animesorozatnál) is erősebb. A történetet homályosnak nevezte, amelyből sok időt vesz el a főszereplő kóborlása, s bár néhány nagyobb csavar történik az utolsó pár epizódban, ezzel nem indokolható a motiváció és az iránymutatás hiánya a sorozat többi részében. A sorozat befejezését inkább egy évadközi szünetnek érezte, semmint végkifejletnek, miközben kérdéses, hogy kap-e valaha folytatást. Martin dicsérte a szereplők megjelenését és az animációt a fanservice-jeleneteknél, azonban az akciójelenetekből hiányolta az izgalmat és a dinamizmust és a zenei aláfestést sem találta olyan hatásosnak, mint az alap animesorozat esetében.[55]

A T.H.E.M Anime Reviews kritikusa 5-ből 2 csillagot adott adott az animesorozatnak és folytatásként kiábrándítónak találta. A kritikus szerint folytatni kellene az animét, de nem biztos abban, hogy „ebből sok jó kihozható lenne”. Pozitív aspektusként kiemelte, hogy az alapsorozat szereplői időnként felbukkannak, de kritizálta, hogy a jól megrajzolt fanservice-jelenetekkel ellentétben a harcjelenetekről már nem mondható el ugyanez.[56]

A TheCinemaholic kritikusa kedvelte, hogy ezúttal nem egy bajnokság áll a történet középpontjában, hanem egy korrupt uralkodó elleni harc, amiben sokkal több potenciált látott. Hozzátette azonban, hogy a sorozat a túl lassú tempójával és sok helyre kalandozó történetével nem váltotta be várakozásait. Elmondta, hogy ritka az olyan anime – különösen ebben a műfajban – ami ennyire cselekmény-vezérelt lenne, de az ígéretes kezdet után, a szükséges karakterfejlődés hiánya miatt visszatér az alapsorozat első évadának tónusához. Dicsérte az alapsorozatnál komolyabb technikai megvalósítást, a zenei aláfestést és az élvezhetőbb harcjeleneteket. Összességében 10/6,5 pontra értékelte a Rebelliont a benne rejlő potenciál miatt, de hosszabb műsoridő és a történet szempontjából nem jelentős szereplők mellőzése esetén pozitívabban értékelte volna.[57]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A limitált kiadással egy Yuit figura is kapható volt.
  2. A limitált kiadással egy Aldra Revoltech figura is kapható volt.

Források[szerkesztés]

  1. a b c d e f g Loo, Egan: Queen's Blade: Rebellion's English Dub Cast Confirmed (angol nyelven). Anime News Network, 2013. szeptember 23. (Hozzáférés: 2023. augusztus 7.)
  2. a b c Vanquished Queens. Hobby Japan (2011) 
  3. Official Annelotte Bio (japán nyelven). Hobby Japan. (Hozzáférés: 2023. augusztus 7.)
  4. Official Yuit Bio (japán nyelven). Hobby Japan. (Hozzáférés: 2023. augusztus 7.)
  5. Official Vante Bio (japán nyelven). Hobby Japan. (Hozzáférés: 2023. augusztus 7.)
  6. Official Tarnyang & Sainyang Bio (japán nyelven). Hobby Japan. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  7. Official Mirim Bio (japán nyelven). Hobby Japan. (Hozzáférés: 2023. december 16.)
  8. „Hanran no kizuna (叛乱の絆)”. Morino Jószei (rendező), Sirane Hideki (forgatókönyvíró). Queen’s Blade Rebellion. AT-X. 2012. június 19. 12. epizód. (japán nyelven)
  9. „Micurin no cukikage to taijó (密林の月影と太陽)”. Morino Jószei (rendező), Sirane Hideki (forgatókönyvíró). Queen’s Blade Rebellion. AT-X. 2012. április 17. 3. epizód. (japán nyelven)
  10. Official Lunaluna Bio (japán nyelven). Hobby Japan. (Hozzáférés: 2023. augusztus 7.)
  11. クイーンズブレイド リベリオン 叛乱の騎士姫アンネロッテ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  12. クイーンズブレイド リベリオン「超振動戦乙女ミリム」 (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  13. クイーンズブレイド リベリオン 錬金の奇跡 ユイット&ヴァンテ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  14. クイーンズブレイド リベリオン 錬金の奇跡 ユイット&ヴァンテ≪限定版≫ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  15. クイーンズブレイド リベリオン 対魔師ターニャンとサイニャン (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  16. クイーンズブレイド リベリオン 異端審問官シギィ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  17. クイーンズブレイド リベリオン 月影の踊り手ルナルナ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  18. クイーンズブレイドリベリオン 宝石姫エイリンと鋼鉄参謀ユーミル (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  19. クイーンズブレイド リベリオン 召喚士アルドラ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  20. クイーンズブレイド リベリオン 召喚士アルドラ【限定版】 (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  21. クイーンズブレイド リベリオン 大海賊 キャプテン・リリアナ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  22. クイーンズブレイド リベリオン 囚われの竜戦士 ブランウェン (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  23. クイーンズブレイド リベリオン 神罰の執行者ライラ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  24. クイーンズブレイド リベリオン 戦神の侍イズミ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  25. a b c Loo, Egan: Queen's Blade Visual Books to Bundle Original Anime DVDs (angol nyelven). Anime News Network, 2011. július 5. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  26. クイーンズブレイド プレミアムビジュアルブック (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  27. クイーンズブレイド リベリオン プレミアムビジュアルブック (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  28. Loo, Egan: Queen's Blade: Rebellion TV Anime Green-Lit (angol nyelven). Anime News Network, 2011. október 22. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  29. Loo, Egan: Queen's Blade: Rebellion TV Anime Slated for April (angol nyelven). Anime News Network, 2011. december 24. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  30. クイーンズブレイド リベリオン Vol.1 [DVD] (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  31. クイーンズブレイド リベリオン Vol.1 [Blu-ray] (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  32. クイーンズブレイド リベリオン Vol.6 [DVD] (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  33. クイーンズブレイド リベリオン Vol.6 [Blu-ray] (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  34. Loo, Egan: Queen's Blade: Rebellion BDs/DVDs to Add Original Anime (angol nyelven). Anime News Network, 2012. március 12. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  35. Hodgkins, Crystalyn: Crunchyroll Adds Queen's Blade: Rebellion TV Anime (angol nyelven). Anime News Network, 2012. április 9. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  36. Hodgkins, Crystalyn: Sentai Filmworks Adds Queen's Blade: Rebellion Anime (angol nyelven). Anime News Network, 2012. április 17. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  37. Hodgkins, Crystalyn: North American Anime, Manga Releases, September 22-28 (angol nyelven). Anime News Network, 2013. szeptember 24. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  38. Loo, Egan: Naomi Tamura, Aika Kobayashi Sing New Queen's Blade Themes (angol nyelven). Anime News Network, 2012. február 23. (Hozzáférés: 2020. április 9.)
  39. Sherman, Jennifer: Milky Holmes, Queen's Blade Sequel Manga Launch (angol nyelven). Anime News Network, 2011. október 28. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  40. コンプエースで刻田門大「ミルキィホームズ2」など新連載 (japán nyelven). Natalie, 2011. október 26. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  41. クイーンズブレイド リベリオン 青嵐の姫騎士 (1) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  42. クイーンズブレイド リベリオン 青嵐の姫騎士 (2) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  43. Hobby Japan to Launch Comic Dangan Magazine in December (angol nyelven). Anime News Network, 2011. szeptember 21. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  44. クイーンズブレイド リベリオン:ZERO 1 (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  45. クイーンズブレイドリベリオン:ZERO 2 (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  46. クイーンズブレイド リベリオン:ZERO 3 (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  47. クイーンズブレイド リベリオン 1.気高き誓い (japán nyelven). Hobby Japan. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  48. クイーンズブレイド リベリオン1 気高き誓い (HJ文庫 こ 2-1-1) (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  49. クイーンズブレイド リベリオン 美闘士戦記 (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  50. クイーンズブレイド リベリオン 美闘士戦記 激動編 (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  51. クイーンズブレイド リベリオン 美闘士戦記 決戦編 (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  52. クイーンズブレイド ヴァンキッシュド・クイーンズ (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  53. クイーンズブレイド ヴァンキッシュド・クイーンズ 2 (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  54. クイーンズブレイド リベリオン コンプリート (japán nyelven). Amazon.co.jp. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  55. Martin, Theron: Queen's Blade: Rebellion – Blu-Ray - Complete Collection (angol nyelven). Anime News Network, 2013. október 22. (Hozzáférés: 2020. április 11.)
  56. Høgset, Stig: Queen's Blade: Rebellion (angol nyelven). T.H.E.M. Anime Reviews. (Hozzáférés: 2020. április 10.)
  57. Sharma, Dhruv: Queen’s Blade Rebellion: Review, Premiere Date, Recap, English Dub (angol nyelven). TheCinemaholic, 2019. szeptember 23. (Hozzáférés: 2020. augusztus 20.)

További információk[szerkesztés]