Péter Albert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Péter Albert
Született1932. június 26. (91 éves)
Mátisfalva
Állampolgárságaromán
Foglalkozásakoreográfus
SablonWikidataSegítség

Péter Albert (Mátisfalva, 1932. június 26. –) erdélyi magyar koreográfus, a néptánc hagyományok kutatója.

Életpályája[szerkesztés]

Székelykeresztúron elvégezte a tanítóképzőt (1951), a Bolyai Tudományegyetemen orosz szakos diplomát szerzett (1955). Tanított Szamosújváron, Sepsiszentgyörgyön, ugyanott a tanügyi osztály felügyelője, a megyei művelődési bizottság titkára, majd a Székely Mikó Kollégium tanára és táncoktatója.

Munkássága[szerkesztés]

Első írását a Megyei Tükör közölte Sepsiszentgyörgyön (1968). A halálra táncoltatott lány (1979), Májusfaállítás (1981) és Játék a hóban (1982) című táncjátékai a Művelődésben jelentek meg. A Székely Mikó Kollégium népi együttesével mintegy 500 előadáson lépett fel Erdély városaiban, Bukarestben, valamint Magyarországon és Csehszlovákiában is.

Mihálycsa Szilveszterrel közösen összeállított táncjáték-gyűjteményét Bokréta címmel 1975-ben adta ki a Kovászna megyei „Alkotások Háza”, Dancs Árpád és Aracsi Géza kottáival.

A népi hagyományok (népdal, néptánc, népi mesterségek) ápolásának iskolába való bevitelét és hagyományőrző táborok létesítését szorgalmazta.[1]

A Kardalus János által szerkesztett Bögöz falu monográfiája című kötet egyik szerzője (2002).[2]

Források[szerkesztés]

  1. Péter Albert tanár, a Székely Mikó Kollégium néptánc csoportjának vezetője, Sepsiszentgyörgy: Reflektálás az „Insuficient"-ra. = Romániai Magyar Szó (Bukarest), 2004. július 9. (Udvardy Frigyes adatbankja nyomán.)
  2. Kristó Tibor: Bögöz falu monográfiája. Hargita Népe (Csíkszereda), 2002. május 14. (Udvardy i.m. nyomán.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]