Puchner-kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Puchner Kastélyszálló
Ország Magyarország
TelepülésBikal
Épült1849
CsaládPuchner család

Jelenlegi funkcióhotel
Elhelyezkedése
Puchner Kastélyszálló (Magyarország)
Puchner Kastélyszálló
Puchner Kastélyszálló
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 19′ 55″, k. h. 18° 17′ 05″Koordináták: é. sz. 46° 19′ 55″, k. h. 18° 17′ 05″
A Wikimédia Commons tartalmaz Puchner Kastélyszálló témájú médiaállományokat.

A Puchner-kastély a Mecsek lábainál elterülő Hegyhát völgyében, a Tolna-Baranya megyehatár mentén, Bikal alig ezer lakosú faluban található.

A kastély története[szerkesztés]

A bikali kastély névadója, a császárhoz hű, Selmecbányáról származó Puchner Antal Szaniszló, aki a napóleoni háború után Itáliában szolgált majd, 1846-ban erdélyi főparancsnokká nevezték ki és az 1849-es erdélyi hadjáratban többször is összecsapott a honvédekkel, később politikai megbízatást kapott és Velence kormányzója lett.

A három falut magába foglaló bikali uradalmat az uralkodó 1841-ben adományozta Puchner Antalnak a császári tábornokként elért katonai sikerei elismeréseként. A báró ekkor látogatott először birtokára, ahol az 1840-es évek végén kastély építésébe kezdett és amikor 1849-ben a tábornok fia, Hannibál ellátogatott a birtokra, a kastély épülete már állt, csak az emeleti részen folytak még belső munkálatok. Puchner tábornok halála után Hannibál vette át a birtokot és a park telepítése mellett a kastélyt is átépítette. Az ő idősebbik fiának, Károlynak nagy tervei voltak a kastély bővítésével kapcsolatban ám korai halála miatt ennek megvalósítása fiatal özvegyére maradt. Az épület 1889-re nyerte el a ma is látható, romantikában gyökerező historizáló formáját, addigra fejeződtek be a megkezdett átalakítási munkálatok. A kastélyt 1993-1996 között felújították, majd egy évre rá műemlékké nyilvánították.

Puchner kastély előtere
Puchner kastély előtere
Puchner kastély belső udvara
Puchner kastély belső udvara

A kastély(szálló)[szerkesztés]

Jelenleg kastélyszállóként üzemel a korabeli, XIX. századi újklasszicista (igazán különleges) hangulatot termtve a belső terek, a csillárok és a patinás, ám de kényelmes bútorok, egyedi tervezésű szőnyegei, márványlépcsőjének összhangja révén.

A háromszintes, egyemeletes, tetőtér beépítésű épület, U alakú és aszimmetrikus is egyben. A főútról díszes kapun (csak gyalogosan) érhető el az épületet és az egykori főbejárat mellett a szépen felújított belső udvar található. A kastély legdíszesebb – főúthoz közel eső - szárnya historizáló hatású, a stílust meghatározó oszlopokon nyugvó díszes erkélyével, pompás ablakaival. Ebben a szárnyban, az irodák mellett korhűen kialakított kettő és négy ágyas szobák és egy – kívülről is jól elkülönítetten látszó - (királyi)lakosztály található. A hatalmas díszfákkal övezett utcai oldalt a Puchner család egykori címere díszíti. A társalgón és a szivar szobán keresztül közelíthető meg a monarchia stílusú étterem a Habsburg-terem, a Katalin-terem (ehhez csatlakozik az ún. Romker a Roza-teremmel).

A négyhektáros parkban további szálláshelyeknek otthont adó udvarház, palota, vendégházak és az élménybirtok épületei, valamint egy konferenciaközpont, sportközpont és a fürdőház, kültéri medence és gyerekjátszótér is található.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]