Pick me lány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pick me (válassz engem) effektus egy frappáns kifejezés a Z generáció által használt szlengben, ami a TikTok videómegosztó platformról terjedt el. A kifejezést olyan emberekre mondják, akik a domináns rétegek érdekeit kiszolgálva igyekeznek saját magukat kivonni az elnyomott társadalmi csoportjukat sújtó negatív sztereotípiák alól. Legismertebb jelenség a "pick me girl", aki hajlandó bármit megtenni a férfiak figyelméért cserében. Eltökélt célja, hogy a figyelem középpontjába helyezkedve minden róla szóljon. Gyakran kínos és kellemetlen viselkedésnek tartják.

A szó eredete[szerkesztés]

Körülbelül 2016 óta használatos a fiatalok szóhasználatában, többnyire negatív jelentésben. Később a TikTok, az Instagram és a Twitter közösségi oldalaknak köszönhetően szélesebb közben elterjedt. Főként olyan nőkre használatos, akik jogtalanul és alaptalanul kritizálnak más nőket.

Kik a pick me lányok[szerkesztés]

Azokat a lányokat nevezik pick me-nek, akik más nőket szándékosan kritizálnak és néznek le pusztán azért, hogy szexista férfiaknak imponáljanak. Ezzel a rivalizáló ellenségeskedéssel olyan negatív sztereotípiákat erősítenek meg, amik a saját csoportjukon belül rájuk nézve is ártalmas. Számukra fontosabb a férfiaktól kapott figyelem, mint nők felé tanúsított alapvető tisztelet, szolidaritás és empátia. Ilyen mondatok hangozhatnak el a szájukból:

„Sosem voltam annyira oda ezekért a csajos dolgokért, mint a smink vagy a divat. Igazából teljesen más vagyok, mint az átlag nő.”

Egy pick me lány rendszeresen csúfolkodik és bántja nőtársait. A célja ezzel az, hogy más férfiak szemében jobban nézzen ki, szimpatikusabb benyomást keltsen előttük. Bármire képes azért, hogy a férfitársai figyelmének felkeltse. Képes érte a saját morális elveit is feladni. Nőtársait degradálja, kritizálja és kellemetlen helyzetbe hozza. A célja az, hogy mások kevesebbnek vagy felszínesnek találják nőtársát:

„Úristen, mennyi sminket hordasz. Én sosem tudnék ennyit viselni.”

A férfiak előtt csábítóbbnak és szimpatikusabbnak mutatják magukat. Mindezt úgy érik el, hogy érdeklődési körüket a kulturálisan maszkulinnak tekintett kedvtelések és szórakozási tevékenységek szerint igazítják. Ezzel egyébként önmagában nincs semmi baj, de egy pick me karakter ezt tudatosan a női nem és identitás lebecsülésére használja. Jellemző közhelyes indokaik:

„A nők annyira pletykásak és drámaiak, ezért nem tudok velük egy légtérben lenni, csak fiúbarátaim vannak”, „Szinte egy vagyok a fiúk közül”, „Miért nem tud a többi lány is olyan lenni, mint én, laza és sportos, ezért szeretnek engem a fiúk és nem őket.”

Fontos kiemelni, hogy azzal sincsen probléma, ha egy nő nem kedveli a társadalom által femininek titulált dolgokat és ha a hobbiai is férfiak által domináltak, egészen addig, amíg azokat nem arra használja fel, hogy más embertársakban rossz érzéseket keltsenek.

Ezeket a nőket általában azok a férfiak kedvelik, akik rosszul, szexista módon bánnak a nőkkel, és állandó megerősítést és csodálatot várnak el partnerüktől. Pontosan ezt tudja biztosítani egy pick me lány.

Más kontextusban[szerkesztés]

Napjainkra a pick me effektus annyira kinőtte magát, hogy már olyan fogalmak is megjelennek, mint a pick me anyuka, a pick me fiú, a pick me meleg, transznemű és roma vagy akár a pick me pedagógus is. A viselkedésükben megfigyelhető fő hasonlóság, hogy mind a saját csoportjuk megvetésével akarnak az előnyösebb egyéni pozíciójuk elérésének reményében a figyelem középpontjába kerülni és ezért képesek bármit megtenni.

Források[szerkesztés]