Nicol Williamson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicol Williamson
Merlin szerepében az Excaliburban
Merlin szerepében az Excaliburban
SzületettThomas Nicol Williamson

Hamilton[5]
Elhunyt2011. december 16. (75 évesen)[4][2]
Amszterdam
Állampolgárságabrit
Nemzetiségeskót
HázastársaJill Townsend (1971–1977)
Foglalkozása
  • színész
  • színházi színész
  • filmszínész
  • televíziós színész
IskoláiBirmingham School of Acting
KitüntetéseiSilver Shell for Best Actor (1969)
Halál okanyelőcsőrák
Színészi pályafutása
Aktív évek1963 – 2011
Tevékenységszínész

A Wikimédia Commons tartalmaz Nicol Williamson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nicol Williamson (Hamilton, Skócia, Egyesült Királyság, 1936. szeptember 14.Amszterdam, Hollandia, 2011. december 16.)[6][7] skót színész.

Élete[szerkesztés]

Színpadi színészként kezdte karrierjét, egyes kritikusok Richard Burton mellett kikiáltották az évszázad Hamletjének akkora sikereket ért el a londoni színpadokon és később a Broadwayen is a dán királyfi szerepében, de több John Osborne-színműben is fellépett.

Mozifilmes karrierjét Ian Holmhoz hasonlóan 1968-ban kezdte a The Bofors Gun-ban. Szintén '68-ban egy számára közel sem ismeretlen John Osborne adaptáció, az Inadmissible Evidence főszerepét bízták rá, de egy évvel később Tony Richardson rendezésében Hamletet is eljátszhatta immár a filmvásznon.

1975-ben Michael Caine ellenfele volt A Wilby összeesküvésben (The Wilby Conspiracy). 1976-ban Robin Hood hű társát, Little Johnt keltette életre a Robin és Marian (Robin and Marian) című kalandfilmben Sean Connery és Audrey Hepburn partnereként. Ugyanebben az évben Sherlock Holmes-t is megformálta A hétszázalékos megoldásban (The Seven-Per-Cent Solution), nem is akármilyen társaságban, hiszen Laurence Olivier, Robert Duvall, Alan Arkin és Vanessa Redgrave mellett játszhatott.

1981-ben Williamson Merlin szerepében nyújtott emlékezetes alakítást az Excaliburban. Utána Klaus Kinski és Oliver Reed oldalán a Venom című olcsó horrorban tűnt fel. 1987-ben a Fekete özvegy (Black Widow) című thrillerben következett egy mellékszerep.

1990-ben egy papot alakított a mérsékelt fogadtatású Ördögűző 3-ban (Exorcist III), majd három évvel később Colin Firth és Ian Holm partnere volt A disznó órája (The Hour of the Pig) című filmdrámában. 1996-ban egy Monty Python produkcióban, a Békavári uraságban (The Wind in the Willows) is feltűnt. Utolsó szerepét az 1997-ben készült Spawn című kommersz akciófilmben vállalta.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]