Microceratus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Microceratus
Evolúciós időszak: Késő kréta
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Alrendág: Ceratopsia
Nem: Microceratus
Mateus, 2008
Szinonimák
  • Microceratops Bohlin, 1953 (preoccupied by Seyrig, 1952)
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Microceratus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Microceratus témájú kategóriát.

A Microceratus (magyarul: „kis szarvú”) a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe és a Ceratopsia alrendágába tartozó dinoszaurusznem.[1]

Tudnivalók[szerkesztés]

Ez az állat a késő kréta korszak idején élt, körülbelül 90 millió évvel ezelőtt; ott ahol manapság Ázsia van. A maradványokból ítélve két lábon járt; a mellső lábai rövidek voltak. Más Ceratopsia-fajokhoz hasonlóan ennek is volt csontos nyakgallérja és papagájszerű csőrszája. A Mongóliában is élő Psittacosaurusszal együtt az első ceratopsziák közé tartozik. Ez a dinoszaurusz legfeljebb 60 centiméter hosszú lehetett.

Mint minden nyakgalléros dinoszaurusz, a Microceratus is növényevő volt. Valószínűleg páfrányokkal, cikászokkal és fenyőfélékkel táplálkozott. E szívós növényekkel való táplálkozását, a papagájcsőre segítette.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mateus, O (2008). „Two ornithischian dinosaurs renamed: Microceratops Bohlin 1953 and Diceratops Lull 1905”. Journal of Paleontology 82 (2), 423. o. DOI:10.1666/07-069.1.  

Források[szerkesztés]

  • Dínók és más őslények, Graph-Art Kft., 2011.
  • Barry Cox, Colin Harrison, R.J.G. Savage, and Brian Gardiner. (1999): The Simon & Schuster Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Creatures: A Visual Who's Who of Prehistoric Life. pg. 162 Simon & Schuster.
  • David Norman . (2001): The Big Book Of Dinosaurs. pg. 317, 318, 319 and 326, Walcome books.
  • Mateus, O. 2008. Two ornithiscian dinosaurs renamed: Microceratops Bohlin 1953 and Diceratops Lull 1905. Journal of Paleontology 82: 423.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Microceratus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.