Maurice Tillet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maurice Tillet
Maurice Tillet.png
Született
1903. október 23.
Oroszország
Elhunyt
1954. szeptember 4.
Franciaország
Művészneve Francia angyal
Foglalkozása pankrátor
Halál oka szívelégtelenség

Maurice Tillet (1903. október 23.1954. szeptember 4.) oroszországi születésű francia pankrátor világbajnok.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tillet 1903-ban született Oroszországban. Tehetséges gyermek volt, több nyelven beszélt, verseket írt, színészkedett. Fiatalon jelentkeztek nála az akromegália tünetei. Ez a genetikai betegség a csontozat rendellenes fejlődésével jár, melytől jellemzően az arc, de a test többi része is deformálttá válik. Betegsége miatt megjelenése rendkívüli volt.

Több évig szolgált a francia haditengerészetnél, ahol mérnökként dolgozott. Az Egyesült Államokba költözött, ahol „francia angyal” művésznéven pankrátorként kezdett dolgozni. Debütálását követően hamar népszerű lett, olyannyira, hogy számos Angyal-imitátor jelent meg a pankrátorok között. Legnagyobb sikerét 1944-ben érte el, amikor Bostonban Steve Casey-t legyőzve világbajnoki címet szerzett.

Tillet a világtól elzárkózva magányosan élt, 51 éves korában szívbetegség következtében hunyt el. Bobby Managoff pankrátor Tillet-t a halála előtt kérte meg, hogy arcáról gipszlenyomatot készíthessen. Tillet belegyezett, így arcáról három lenyomat készült. Ezek közül az egyik ma a Pennsylvania állambeli York-ban a York Barbell Buildingben található.

Tillet-hez kapcsolódik az a népszerű, bár nem bizonyított elképzelés, hogy róla mintázták Shrek, a rajzfilmfigura alakját.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Maurice Tillet című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.