Marta Podhradská

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marta Podhradská
Élete
Született1949. június 28. (74 éves)
Lég
Nemzetiségszlovák
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers
Első műveĎaleko na dosah
(Messze elérhető)
 Marta Podhradská portré

Marta Podhradská (Lég, 1949. június 28. –) szlovák költő, műfordító és politikus.

Élete[szerkesztés]

Somorján végezte a középiskolát, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta a tanulmányait (1968–1972). A Pozsonyi Egyetemi Könyvtárban dolgozott, a Slovenský spisovateľnál publikált, 1994 óta a Matica slovenská tagközpontjának tagja. 1994 és 1998 között a Kulturális Minisztérium sajtóosztályának igazgatója, 1998 óta pedig a Szlovák Köztársaság Országos Tanácsának tagja (a Néppárt – Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom képviselője). 2002. július 17-én kilépett a HZDS-ből, majd csatlakozott a HZD-hez.[1] Később szlovák nyelvet, irodalmat és földrajzot tanított a Légi Általános Iskolában.

Munkássága[szerkesztés]

1980-ban debütált a Messze elérhető verseskötetével. A saját művein kívül magyar és német nyelvű irodalomból is fordít . Munkáiban az érzelmek széles skáláját mutatja be, az érintéstől, a szeretettől az anyaság megéléséig. Továbbá felidéz a hazájából szomorú képeket, és jellemző a művészetére a polgári attitűdök egyértelmű kifejezése, de erotikus és filozófiai hangzás is megjelenik munkáiban.

Művei[szerkesztés]

  • Ďaleko na dosah (versek, 1980) Messze elérhető
  • Veterná studňa (versek, 1984) Jó szél
  • Sonáta časopriestoru (1987) Tér-idő szonáta (társszerző: Cselényi László)[2]
  • Divé stromy (1997) Vad fák

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Podhradská is átlépett a HZD-be Új Szó, 2002. július 27. (magyarul)
  2. Tőzsér Árpád: Az irodalom határai Tiszatáj, 1999. március (magyarul)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Marta Podhradská című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]