Magyar Ifjúsági Konferencia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület (MIK) a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztető fóruma, amely a Magyar Kormány kezdeményezésére Budapesten, 1999. november 27-én széleskörű magyarországi és határon túli magyar szervezeti részvétellel lett életre hívva.

Működése[szerkesztés]

A MIK stratégiai célja a magyar ifjúság bevonása az össznemzeti ifjúságpolitika alakításába. Ennek révén elősegíthető a Magyarország határain túl élő magyar ifjúsági közösségek magyarországi erkölcsi, anyagi, szakmapolitikai és diplomáciai támogatása is. További célkitűzésként szerepel a hazai és külhoni ifjúsági szervezetek közötti párbeszéd, és szakmai fejlesztő találkozások koordinálása, határokon átnyúló programok és rendezvények elősegítése. A közös munka célja, hogy minél több magyar fiatal számára nyíljon lehetőség a szervezetek által megvalósuló programokon, rendezvényeken való részvételre. A MIK a kölcsönös kapcsolatápolást, valamint anyanyelvünk és hagyományaink megőrzése mellett a szülőföldön maradást is szolgálni hivatott. A MIK intézményesített hálózatos együttműködésként indult, 2016. május 4-én pedig önálló jogi személyiséggé vált.

Működési keretei[szerkesztés]

A MIK régiókra bontott szervezeti felépítését a Kárpát medence és azon túl élő magyarlakta területek határozzák meg. Régiói: Bánát és Regát, Burgenland, Erdély, Felvidék, Horvátország, Kárpátalja, Magyarország, Muravidék, Nyugati diaszpóra és Vajdaság.  A MIK működése során tiszteletben tartja a régiók autonómiájának elvét.

A MIK évente két rendes konferenciaülést (közgyűlés) és négy Állandó Bizottsági ülést (elnökség) tart. Az őszi konferenciaüléseit mindig Magyarországon, tavaszi konferenciaüléseit a Kárpát-medence valamely más régiójában tartja. A legfontosabb döntéseit konferenciaülésein elfogadott Zárónyilatkozatai Archiválva 2019. szeptember 2-i dátummal a Wayback Machine-ben foglalják magukban. Két konferenciaülés közötti időszakban a legfőbb döntéshozó szerve az Állandó Bizottság, amelynek tizenegy rendes tagja van (a tíz régió elnök, valamint a MIK Egyesület elnöke).

Régiók[szerkesztés]

A MIK régiói: Bánság és Regát, Burgenland, Erdély, Felvidék, Horvátország, Kárpátalja, Magyarország, Muravidék, Nyugati diaszpóra és Vajdaság. A MIK-ben a magyarországi, határon túli és a diaszpóra magyar ifjúsági szervezeteinek öt típusa jelenik meg: a diákszervezetek, a korosztályos-ifjúsági szervezetek, a cserkészszervezetek, a történelmi egyházak ifjúsági szervezetei, valamint a politikai pártok ifjúsági szervezetei.

A közös munka alapja azon felismerés, hogy a felelős magyar fiatalok és szervezeteik azonos alapértékek mentén dolgoznak, függetlenül attól, hogy melyik régióban fejtik ki tevékenységüket. Ezen értékek: a magyar nemzethez való tartozás tudata, a szülőföldön való megmaradás, hagyományok megtartása és ápolása, a közösségek értékteremtő munkája, a tudás, a képzettség tisztelete, valamint a szabadidő értékes és hasznos eltöltése.

A MIK működése során tiszteletben tartja a régiók autonómiájának elvét, és képviseleti tevékenysége során érvényesíti tagjainak együttesen meghatározott értékeit és érdekeit.

Vezetése[szerkesztés]

A szervezet elnöke Veres Márton (Magyarország), alelnöke Fancsali Barna (Erdély).

Az Állandó Bizottságban az adott régiókat a következő tagok képviselik:

bánsági és regáti régió:  Andacs Zsolt Levente

burgenlandi régió:  Somogyi Attila

horvátországi régió: Hordósi Dániel

erdélyi régió:  Fancsali Barna

felvidéki régió:  

kárpátaljai régió:  Kosztur András

magyarországi régió: Nemes László

muravidéki régió: Varga Teodor

nyugati régió:  

vajdasági régió:  Sóti Attila

Korábbi elnökök[szerkesztés]

Kucsera Tamás Gergely (1999–2002)

Barthel-Rúzsa Zsolt (2002–2004)

Varga Diósi Viola (2004–2008)

Szórád Gábor (2008–2010, 2014–2018)

Saláta Zoltán (2010–2012)

Gulyás Tibor (2012–2014)

Alapító nyilatkozat[szerkesztés]

Mi, alulírottak – a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok és szervezeteik képviselői – a mai napon Budapesten létrehozzuk a Magyar Ifjúsági Konferenciát. Elhatározásunk szerint a Magyar Ifjúsági Konferencia a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok és szervezeteik fóruma, ahol képviselőik együtt gondolkodnak, megismerik és megvitatják terveiket, gondjaikat és együttműködve valósítják meg közös elképzeléseiket.

Közös munkánk alapja azon felismerés, hogy a felelős magyar fiatalok és szervezeteik azonos alapértékek mentén dolgoznak, függetlenül attól, hogy melyik régióban fejtik ki tevékenységüket. Ezen értékek: a magyar nemzethez való tartozásunk tudata, a szülőföldön való megmaradás, hagyományaink megtartása és ápolása, a közösségek értékteremtő munkája, a tudás, a képzettség tisztelete valamint a szabadidő értékes és hasznos eltöltése.

Közös munkánk célja, hogy minél több magyar fiatal számára nyíljon lehetőség határokon átnyúló programokon, rendezvényeken való részvételre, elősegítvén a magyar ifjúság testi, szellemi, erkölcsi fejlődését. Célunk, hogy egyre többen érezhessük át az összetartozás élményét, tapasztalhassuk meg a közös munka örömét, lássuk annak gyümölcseit.

Mi, a Magyar Ifjúsági Konferencia létrehozói elhatározzuk, hogy munkánkat végzendő évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal, a Kárpát-medence különböző pontjain találkozunk közös ügyeink megbeszélése végett.

A Magyar Ifjúsági Konferencia alapítói együtt gondolkodásra és együtt munkálkodásra szólítanak mindenkit, aki felelősséget érez a magyar fiatalság jövőjéért.

Budapest, 1999. november 27.

Tagszervezetek régiók szerint[szerkesztés]

Bánság és Regát[szerkesztés]

Országos Magyar Diákszövetség

Burgenland[szerkesztés]

Burgenlandi Magyarok Népfőiskolája

Erdély[szerkesztés]

Centrum Studiorum Egyesület

Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület

Erdélyi Magyar Ifjak

Magyar Ifjúsági Értekezlet

Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége

Magyar Ifjúsági Tanács

Minta Ifjúsági Szervezet

Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

Országos Magyar Diákszövetség

Romániai Magyar Cserkészszövetség

Felvidék[szerkesztés]

Diákhálózat

Fiatal Reformátusok Szövetsége

Komáromi Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata

Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség

Via Nova Ifjúsági Csoport

Horvátország[szerkesztés]

Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége

Kárpátalja[szerkesztés]

Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet

Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége

Kárpátaljai Katolikus Szent Márton Egyesület

Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség

Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége

Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete

Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet

Momentum Doctorandus

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata

Magyarország[szerkesztés]

Doktoranduszok Országos Egyesülete

Független Ifjúsági Szervezet

Doktoranduszok Országos Szövetsége

Fidelitas – Az új nemzedék

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

Magyar Önkéntes Liga Egyesület

Magyar Református Egyház

Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom

Muravidék[szerkesztés]

Kultúra Fejlődéséért Egyesület

Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet

Nyugati diaszpóra[szerkesztés]

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Vajdaság[szerkesztés]

Vajdasági Ifjúsági Fórum

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség

Vajdasági Magyar Diákszövetség

Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ