Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Alapítva1990. március 11.
SzékhelyDunaszerdahely, Szlovákia[1]
Ügyvezető elnökCsémi Szilárd[2]

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség weboldala

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) a szlovákiai magyarok cserkész szervezete. Jelenleg közel 50 cserkészcsapatában 1500 cserkész tevékenykedik. A mostani szövetségparancsnok (ügyvezető elnök) Csémi Szilárd, cserkésznevén Kismedve.

A székhelydolgozók ranglistája Ügyvezető elnök:Csémi Szilárd Cserkésztanács(CST) valamint a Magyar Cserkészek Fóruma, amelybe minden zöld-nyakkendővel rendelkező cserkész beletartozik. Az újabb cserkészingeken látható a CSF jelvénye felvarrva az ing bal oldalán.

A felvidéki magyar cserkészet története[szerkesztés]

A felvidéken Komáromban, 1913-ban alakult meg az első cserkészcsapat, melynek tagjai a magyar cserkészet egyik első jelentős rendezvényén a vági tutajúton is részt vettek. A trianoni békeszerződés után Csehszlovákiába került magyar cserkészcsapatok szorult helyzetbe kerültek. Saját cserkészszövetség létrehozását a hatóságok nem engedélyezték. 1926 után tagjai lehettek a Csehszlovák Cserkészszövetségnek.[3] Ez nem támogatta őket, de legálissá tette működésüket. Az első bécsi döntés után a visszacsatolt területeken az MCSSZ keretein belül működtek a csapatok.

1990. március 11-én megalakult a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, melyet a szlovák belügyminisztérium április 6-án hivatalosan is engedélyezett.[4]

Hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A SZMCS elérhetőségei. (Hozzáférés: 2010. március 27.)
  2. A SZMCS Ügyvezető Elnöke. (Hozzáférés: 2010. március 27.)
  3. Cserkészek a Felvidéken, szmcs.sk
  4. Magyar cserkész-almanach 2000, A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség bemutatása

Külső hivatkozások[szerkesztés]