Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ)

Adatok
ElnökNacsa Lőrinc
ElnökhelyettesBarcza Attila
AlelnökHegedűs Dávid
Horváth Ádám
Kiss András
Klesch Dávid
Komlós-Rimár Kitti
Rákos Szabolcs
Sokolowski Márk
Váraljai Zoltán

Alapítva2001
Székház1141 Budapest, Bazsarózsa u. 69.

Ideológia
Politikai elhelyezkedésjobboldal
Parlamenti jelenlét2008 óta (KDNP-frakcióban)
Hivatalos színei
  lila

Magyarország politikai élete
Weboldala

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) ifjúsági társszervezete. Az IKSZ tagjai közül 2008-tól országgyűlésbe is bekerült Rétvári Bence akkori IKSZ elnök, mivel 2008 februárjában Budapest 15. választókerületében országgyűlési képviselővé választották. 2010-ben Stágel Bence IKSZ elnök országos listáról került a Parlamentbe a köztársasági elnökké megválasztott Schmitt Pál helyére.

Az IKSZ elnöke 2015 óta Nacsa Lőrinc, országgyűlési képviselő.[1]

Célkitűzései, tevékenysége[szerkesztés]

A kereszténydemokráciát, értékmegőrző világszemléletet magukénak valló, közéleti szerepre készülő fiatalok számára kíván fórumot teremteni, ezzel párhuzamosan pedig a keresztény vallási és nemzeti értékek ápolását és terjesztését tűzte ki maga elé legfőbb feladatnak. Működése során az ország – különösen az ifjúságot érintő – problémáinak feltárására, azokra gyors, pontos válaszok megfogalmazására törekszik.

Céljai eléréséhez rendszeresen szervez közéleti előadássorozatokat, indít politikai jellegű kezdeményezéseket, rendszeresen állást foglal aktuálpolitikai kérdésekben (elsősorban ifjúsági és egyházi ügyekben), részt vesz az ifjúságpolitikai párbeszédben és segít a KDNP és az MKDSZ kezdeményezéseiben, rendezvényein is.

Az IKSZ tevékenységéhez kötődik még a Morus Szent Tamás Kör, amely Dr. Rétvári Bence kezdeményezésére jött létre 2004 februárjában.[2] A Kör a keresztény értékrendű, közéleti érdeklődésű fiatalok fórumaként működik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elnökség - IKSZ. www.iksz.net. (Hozzáférés: 2019. szeptember 16.)
  2. 10 éves a Morus Szent Tamás Kör. Barankovics István Alapítvány. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 4.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]