Löwenthal János Jakab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Löwenthal János Jakab
Lowenthal.JPG
Született 1810. július 15.
Pest
Elhunyt 1876. július 20. (66 évesen)
Hastings
Foglalkozása sakkozó, sakkszakíró

Löwenthal János Jakab (Pest, 1810. július 15.Hastings, 1876. július 20.) magyar sakkozó, korának egyik legjobbja. Sakkíró, feladványszerző.

A Chessmetrics historikus pontszámításai szerint 1858 októbere és 1859 áprilisa között a világ második legerősebb játékosa volt (Paul Morphy mögött).[1]

Zsidó kereskedő család gyermeke volt, de felnőtt korában az ugyancsak sakkozó W. G. Ward rábeszélésére a katolikus hitre tért. Saját emlékei szerint egy pesti kávéházban jött meg a kedve a sakkhoz, ahol tömeg gyűlt az ott sakkozó, ekkor már híres játékos, Szén József köré. 1846-ban érte el első jelentős sakksikerét, amikor Bécsben egy páros mérkőzésen diadalmaskodott Carl Hamppe ellen, öt játszmát nyerve és csak négyet veszítve. Szén Józseffel és Grimm Vincével együtt alapították a Pesti Sakk-kört, amely két levelező játszmában 1842 és 1846 közt legyőzte a Párizsi Sakk Kört (Le Cercle des Echecs). Ez hozta meg Löwenthal számára a hírnevet.[2]

Játékereje már külföldön teljesedett ki, ahová 1849 után volt kénytelen menekülni, mert Kossuth Lajos kormányában hivatalt töltött be.

1849. december 29-én New Yorkba érkezett. Legyőzte Charles Stanley-t, akit ekkor az Amerikai Egyesült Államok bajnokának tekintettek.

1850-ben találkozott New Orleansban az akkor 12 éves Paul Morphy-val. Löwenthal három partit játszott Morphy ellen és elveszítette mind a hármat. „A magaménál nagyobb erő gyűrt le” - írta egy későbbi összecsapásukat követően. New Orleansból azzal az elképzeléssel tért vissza Cincinnatibe, hogy telepes lesz a vadnyugaton, erről azonban barátai lebeszélték.

1851-ben Londonban Staunton meghívására részt vett az első nemzetközi sakkversenyen, ahol azonban Elija Williams ellen már az első fordulóban kiesett. 1852-ben váratlan vereséget szenvedett Daniel Harrwitztől. (Már 9-2-re vezetett a 11 nyert partiig menő mérkőzésen, aztán 10-11-re veszített.) 1857-ben a manchesteri sakktornán Adolf Anderssen előtt az első helyen végzett. 1858-ban, egy héttel Morphyval való újabb összecsapása és veresége után, Löwenthal Birminghamben nyert versenyt.

1858 után tíz éven át az angol sakkozók rangelsője. Legjobb öt évének átlag Élő-pontszáma a kalkulációk szerint 2510 volt. Jelentős a brit sakkélet szervezőjeként is a tevékenysége. 1856-ban ő volt a St. George Chess Club titkára. 1861-ben ő alapította a St. James Chess Clubot.

1866-ban Löwenthal készítette le a világ első sakkdemonstrációs tábláját.[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]