Kuszeir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kuszeir (القصير, Quseir)
Közigazgatás
Ország Egyiptom
Népesség
Teljes népesség24 344 fő (2006. nov. 11.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság21 m
IdőzónaEET (UTC+2)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 26° 06′ 33″, k. h. 34° 16′ 34″Koordináták: é. sz. 26° 06′ 33″, k. h. 34° 16′ 34″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kuszeir témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kuszeir (arabul: القصير, nyugati átírással: Quseir, Al-Qusayr) város Egyiptomban, a Vörös-tenger partján. Szafagától kb. 85 km-re délre fekszik. Lakossága kb. 50 ezer fő.

A település kb. 5000 éves, az ókori görög neve Leukosz Limen volt (Λευκός Λιμήν, jelentése: „fehér kikötő”). Mint az Hatsepszut halotti templomának reliefjeiből kiderül, a fáraók korában innen indultak a hajók Punt felé. A rómaiak, az iszlám fejedelmek és az ottomán törökök idején is még nyüzsgő kikötőváros volt, ahol a keletről érkezett fűszereket pakolták át a nyugat felé induló karavánokra, és ahol a zarándokok megpihentek a Mekka felé tartó úton. A városnak a 20. század elején a foszfátfeldolgozásból adódóan volt még egy rövid ideig tartó felvirágzása, de ez nem tartott sokáig. Akkor veszítette el fontos kikötővárosként és hajóépítési központként betöltött szerepét, amikor a Szuezi-csatorna megnyitása után feleslegessé vált. Mostanra olyan település, mintha a világ végén lenne. Ritkán lakott, szerény központja fölé egy 16. századi ottomán erőd magasodik, a Szelim-erőd.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Al-Qusayr, Egypt című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • National Geographic: Egyiptom, 2010.