Klostertaler-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klostertaler-hágó
(Klostertaler Gscheid)
Kápolna a hágótetőn
Kápolna a hágótetőn
Földrajzi adatok
Országok Ausztria
Alsó-Ausztria
Fekvéseészakkelet-délnyugat
Hosszúsága18.7 km
Legmagasabb pont764 m
Elhelyezkedése
Klostertaler-hágó (Alsó-Ausztria)
Klostertaler-hágó
Klostertaler-hágó
Pozíció Alsó-Ausztria térképén
é. sz. 47° 48′ 36″, k. h. 15° 48′ 01″Koordináták: é. sz. 47° 48′ 36″, k. h. 15° 48′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Klostertaler-hágó
témájú médiaállományokat.

A Klostertaler-hágó, németül: Klostertaler Gscheid, szó szerint magyarítva „Kolostor-völgyi hágó” egy 764 m magas, közúton járható hegyi hágó Alsó-Ausztria déli részén, az Északi-Mészkőalpok hegyvonulat keleti végén, a SchneebergRax hegycsoport és a Gutensteini-Alpok között. Egész évben járható, a turistákon kívül főleg helybeli közlekedők használják. A hágó német–osztrák nevében a „Gscheid (Gescheid)” szó „határt, hágót, útelágazást” jelent.

Fekvése[szerkesztés]

Alsó-Ausztria déli részén, a Neunkircheni járáshoz tartozó Schwarzau im Gebirge és Puchberg am Schneeberg, és a Bécsújhelyvidéki járáshoz tartozó Gutenstein községek háromszögében. Északkeletről, Gutenstein és Pernitz felől a Klostertal („Kolostor-völgy”) jön fel a hágóba, délnyugat felé ról Schwarzau im Gebirge község felől a Vois-patak völgye (Voisbachtal) érkezik fel ide. A hágótetőn kis emlékkápolna áll. A hágótető mindkét oldalán (a keleti és a nyugati hágóútról is) több kijelölt túraösvény indul dél felé, a Faden-nyeregre (1210 m), innen tovább a Schneeberg csúcsaira.[1][2][3]

A hágó vízválasztót képez keleten a Piesting patak és nyugaton a Vois-patak vízgyűjtő területei között. Előbbi a Fischa folyón át, utóbbi a Schwarza patakon és a Lajta folyón át ömlik a Dunába.

Közlekedése[szerkesztés]

A hágón északkelet-délnyugati irányban a L134 számú tartományi aszfaltút (Landesstraße) halad át, mely javarészt a Schneeberg és az Öhler hegytömbök északi lejtőinek oldalában halad. A környék gyéren lakott. Az Alsó-Ausztria és Stájerország között zajló átmenő közúti forgalmat a szomszédos völgyekben futó főutak „elviszik”. A Klostertaler-hágó kisforgalmú útját főleg a környékbeli lakosok és helyi üzemek dolgozói használják, a kirándulókon és turistákon kívül.

A hágóút gyér autóforgalma vonzza a kerékpárosokat és motorkerékpárosokat. Az út egész évben járható, csak ritkán zárják le, extrém nehéz időjárási körülmények és lavinaveszély esetén.[4]

A hágó útja keleti, a Kloster-völgyi szakasza a Bécsújhelyvidéki járás területén Gutenstein előtt a B-21. számú főútba torkollik, mely Pernitz és Markt Piesting községeken keresztül az A2-es autópályára (Südautobahn) vezet. A hágóút nyugati, Vois-patak völgyi szakasza a Neunkircheni járás területén, a B-27. számú, észak-déli irányú főútba torkollik, amely a Rax és a Schneeberg tömbje között, egy meredek sziklafalakkal határolt a szurdokvölgyben, a Höllental („Pokol-völgy”) mélyén halad, a Schwarza patak partján. A 27. főút délen kivezet a Mürz völgyébe, az S-6. számú, Semmering-főútra.

Kilátás a hágóból észak felé
Mariahilfberg szervita kolostor és zarándoktempom
Kaiserbrunn, a Höllental-völgyben

Látnivalók, túracélok[szerkesztés]

Az úgynevezett „Wiener Hausberge”, azaz Bécs „házi hegyei” térségében található, a fővárostól kb. 90 km-re, közúton könnyen elérhető. A Klostertaler-hágó kb. 25 km-es körzetében több látnivaló és túracél található:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Klostertaler Gscheid Fadensteig Klosterwappen Schauerstein. Bergfex.at. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  2. Klostertaler Gscheid (764)-Edelweißhütte (1235)-Nördlicher Grafensteig-Oktobergrat-Oberer Herminensteig (I+)-Klosterwappen (2076). Robertrosenkrantz.at. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  3. Mamauwiese Klostertaler Gscheid. Kerékpáros útvonal Gutenstein Wiener Neustadt-Land. gpsies.com. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  4. Alpenrouten. Motorrad Guide für die Alpen. Alpenrouten.de. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  5. Radtour 2006. Neusiedler See - Gardasee. 2. etappe Gutenstein (Mariahilfberg) - Mariazell. transalp. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  6. Das Wasserschloss in Kaiserbrunn. tourismus-payerbach.at. [2017. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 13.)

Kapcsolódó információk[szerkesztés]