Kenessy Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kenessy Zoltán
Életrajzi adatok
Született1926június 9. (97 éves)
Budapest
Származásmagyar Magyarország
Pályafutása
Híres szerepeiDamis Molière: Tartuffe
Szellemfi Szigligeti Ede: Liliomfi
Bóni gróf Kálmán Imre: Csárdáskirálynő
Zsupán Kálmán Imre: Marica grófnő
Lükeházy Molière: Dandin György vagy a megcsúfolt férj
SablonWikidataSegítség

Kenessy Zoltán névvariáns: Kenessi Zoltán (Budapest, 1926. június 9. –) magyar színész.

Életpályája[szerkesztés]

Pályáját 1949-ben kezdte a Bányász Színházban. 1951-ben a kecskeméti Katona József Színházban játszott. 1952-től az Állami Faluszínház illetve az Állami Déryné Színház tagja volt. Közben, 1955-től egy-egy évadot a kaposvári Csiky Gergely Színházban illetve 1962-től a szolnoki Szigligeti Színházban szerepelt. 1963-tól a győri Kisfaludy Színház színésze volt. 1970-től ismét az Állami Déryné Színház társulatához tartozott. Az utazó színházról 1972-ben így nyilatkozott:

„Hónapok óta össze vagyunk zárva egymással, mi mást tehetnénk, mint hogy jó barátságban éljünk. Ugyanazok az arcok, ugyanaz a darab, immár százegyedszer. Igaz, mindig más közönség előtt, mégis fárasztó ez az egyhangúság, s bármennyire harcolunk a rutin, az elgépiesedés ellen, nem tudjuk teljesen levetkőzni. Az igazán jó közönség persze sokat segít. És mi ugyanolyan hálásak vagyunk nekik, mint ők nekünk a színházért.[1]

1979-től 1982-ig a Népszínház művésze volt. Ezután főleg mesejátékokban szerepelt a Lencse Színpad, illetve a Pitypang Színpad előadásaiban. Színészi munkája mellett készített koreográfiákat is.

Fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

Koreográfiáiból[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]