Karl Wolf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karl Wolf
Életrajzi adatok
Születési névCarl Abou Samah
BecenévKW, Wolfy
Született1979április 18. (45 éves)
Bejrút, Libanon
Pályafutás
MűfajokPop, R&B, Soul
Aktív évek2001–
EgyüttesSky (2002–2005)
Hangszerének, zongora, gitár, oud, dob
Hangtenor
DíjakMTV Europe Music Award for Best Arabia Act (2008)
Tevékenység
KiadókLW Records, LW Entertainment, EMI

Karl Wolf weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Karl Wolf témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Karl Wolf koncert, Montreal, 2011

Carl Abou Samah (eredeti nyelven: كارل أبو سمح), akit Karl Wolf-ként ismerhetünk (Bejrút, 1979. április 18. –) libanoni-kanadai R&B énekes, producer és dalszerző.

1979. április 18-án született Libanon fővárosában, Bejrútban, egy zongoratanárnő és egy gitárművész középső gyermekeként. Bátyja, Michael Abou Samah producer, későbbi művésznevén Michel Samah, avagy Gish 3 évvel előtte, öccse Ralph, a Chainshaw Armageddon dobosa 7 évvel utána született. A polgárháború miatt el kellett hagyniuk az országot, és az Egyesült Arab Emirátusokba, Dubai-ba költöztek, amikor Karl még csak 3 éves volt. Itt 10 évig éltek, majd Montréalba, Kanadába költözött a család. A szülők később visszamentek Dubai-ba, de Karl Kanadában maradt felépíteni a karrierjét. Jelenleg Torontóban van stúdiója.

Karl Wolf a karrierjét a színfalak mögött kezdte, 2001-től kezdve számos előadó, többek között Gabrielle Destroismaisons kislemezmegjelenéseit is támogatta. 2002-től 2005-ig a Sky névre keresztelt kanadai banda énekese volt Antoine Sicotte-tal. A Picture perfect című stúdióalbumon található Dedication és az Invisible life kislemezdalok is az Ő munkáját dicsérik. Az együttes feloszlása után Antoine a Sideways producere lett, Karl pedig 2006. február 14-én a saját kiadójával, a Lone Wolf Recordsszal megjelentette az első szólóalbumát, Face behind the face címmel. Az album első kislemezdala, a Butterflies és az azt követő Desensitize megjelenésekor hallhattuk Karl Wolf nevét először a Közel-keleten. A lemezt egy másik követte, a következő év Július 11-én megjelent Bite the bullet című stúdióalbum, ami az igazi világhírnevet meghozta Karl Wolf számára. Az albumon található első kislemez, Toto 1982-es Africa című dalának, Culture kanadai rapper közreműködésével készült az azonos című feldolgozása egy pillanat alatt a slágerlisták élére kúszott a tengeren innen és túl is. Ezen soundtrack sikerét fellépések és gálák sorozata követte.

2007-ben Karl Wolf-ot jelölték a Juno Awards-ra, Legjobb R&B/Soul Előadó kategóriában. 2008-ban az MTV Europe Music Awards-ról a Legjobb Arab Előadó elismerését vihette el. A 2009-es Much Music Video Awardson Kedvenc Új Együttes/Előadó, és az Év Pop Videója kategóriában is kapott jelölést. 2010-ben a Sounds Of Blackness díjátadóról Az év legjobb angol nyelvű slágere díjjal tért haza, melyet az Africa című szerzeményéért kapott, és a Canadian Radio Music Awards legjobb előadója is ő lett.

2009. november 17-én jelent meg a Nightlife című albuma, amelyről a Yalla Habibi, a Carrera2009, a Hurting és az 80s baby című szerzeményekhez már videóklip is készült. Az előbb említett dalt Rime Salmi arab énekesnővel és Kaz Money rapperrel rögzítették a stúdióban, és az első dal lett arab címmel, amely meg tudta hódítani a kanadai slágerlistákat. A címe egyébként arabról angolra fordítva Come on, baby-t jelent. Az utóbbi az 1980-as éveket idézi fel, és a videóklipjében feltűnik a kultikusnak számító DeLorean is, ami a Vissza a jövőbe című film "időgépének" a pontos másolata. Karl Wolf ezzel az autóval érkezett a 2010-es Much Music Awardsra is, és el is vitte érte a legstílusosabb belépőért járó díjat.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Év Cím Csúcshelyezések Album
CAN JAP
2005 "Butterflies" Face Behind the Face
2006 "Desensitize"(feat. Choclair)
"Referee"
"Triple R"(feat. Snoop Dogg) nem album kislemez
2007 "She Wants to Know" Bite the Bullet
2008 "Africa"(feat. Culture) 2 20
2009 "Carrera" 39
"Yalla Habibi"(feat. Rime Salmi & Kaz Money) 24 51 Nightlife
2010 "Hurting" (feat. Sway DaSafo) 55 Nightlife
"80's Baby" Nightlife
2011 "Ghetto Love" (feat. Kardinal Offishall) 20 Finally Free
"Mash It Up" / "Fuck Shit Up" (feat. Three 6 Mafia) 28 Finally Free
2012 "DJ Gonna Save Us" (feat. Mr. OxXx) 58 Finally Free
""#1" (feat. Demarco) Finally Free
2013 "Go Your Own Way" (feat. Reema Major)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap