Snoop Dogg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Snoop Lion
Snoop Dogg 6, 2011.jpg
Snoop Dogg 2011-ben
Életrajzi adatok
Születési név Cordozar Calvin Broadus, Jr.
Született 1971október 20. (43 éves)
USA Long Beach, Kalifornia
Pályafutás
Műfajok hip-hop; rap
Aktív évek 1992-
Kiadók Interscope, TVT, Star Trak, Geffen, Doggystyle, Death Row, No Limit

Snoop Lion weboldala

Cordozar Calvin Broadus, Jr. (1971. október 20. –) művésznevén Snoop Lion (korábban Snoop Dogg, Snoop Doggy Dogg), amerikai rapper, producer és színész. Ő az egyik legismertebb rapper a nyugati parton. Snoop Dogg a tagja volt a Crips nevű utcai bandának középiskolás korában. A középiskola elvégzése után letartóztatták kokain birtoklásáért és hat hónapot kapott a Wayside megyei börtönben. Zenei karrierje 1992-ben kezdődött, amikor Dr. Dre felfedezte. Sok számon szerepelt Dre debütáló albumán, a The Chronicon.

Debütáló albuma, a Doggystyle 1993-ban jelent meg, a Death Row Recordsnál. Rögtön az első helyen nyitott a Billboard 200-on és az R&B listán. Már az első héten egy millió kelt el belőle, azóta négyszeres platinalemez lett. Az albumról két kislemez jelent meg, a "Gin and Juice" és a "What's My Name". 1994-ben, kiadott egy filmzene albumot a Murder Was The Case című rövidfilmhez. 1996-ban jelentette meg Tha Doggfather című albumát, ami szintén az első helyen debütált a listákon. Erről kislemez a "Snoop's Upside Ya Head" volt. Az album kétszeres platinalemez lett 1997-ben.

A Da Game Is to Be Sold, Not to Be Told (1998), No Limit Top Dogg (1999) and Tha Last Meal (2000) című albumok már a No Limit Recordsnál jelentek meg.