Kalózfilmek kiadásának változatai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kalózfilmek kiadásának változatai olyan formátumú kalózfilmek, amelyek felkerültek az internetre. Minőségben és formátumokban gazdag változatok léteznek, ugyanis többféle forrásból többféle eljárással lehet őket felvenni, az olyan dolgokról nem is beszélve, mint kódolási formátumok. A kalózfilmek kiadásai lehet cam (kamerával felvett), aminek eléggé rossz minősége van; screener vagy workprint lemezek vagy digitális disztribúciós másolatok, telecine kópiák az analóg tekercsekről, VoD vagy TV-felvételek ill. DVD és Blu-Ray ripek.[m 1]

Előzmények[szerkesztés]

Kalózfilmeket többféle formátumban adtak ki különféle változatokban, amik az idő előrehaladtával egyre jobb minőségűek lettek. Ezek általában az időben épp legkedveltebb kódolási eljárással lettek konvertálva. A kalózfilmek forrásai időről időre változtak tekintettel a technológiára és a kalózellenes eszközökre.

Cam-filmek[szerkesztés]

A cam kiadású filmek voltak az első korai próbálkozások, amikor is kamerával vették fel a moziban a kivetített filmet. Sajnos gyorsan rájöttek, hogy ez a módszer nagyon rossz minőségű kiadásokat eredményezett, ill. az operatőr folyamatos lebukáshelyzetben volt.

Pre-release (elő-kiadás)[szerkesztés]

1998-ban a főbb filmeket a warezcsoportok a saját "színházi kiadásukban" elkezdték feltölteni az internetre. Ezek a változatok VCD-n és SVCD-n jelentek meg. A legjobb példa erre az Amerikai pite c. film.[1] Ezt a következő három dolog támasztja alá:

  1. Először készült egy cenzúrázatlan workprint kiadás. A későbbi "színházi" változat több perccel rövidebb lett és több jelenetet át kellett dolgozni, hogy átjusson a Motion Pictures Association of America (az amerikai mozgógép-egyesület) standardjain (pl. a meztelenség elkerülése).
  2. Két hónappal a mozikban való megjelenése előtt adták ki
  3. A filmstúdió emiatt kiadott egy vágatlan DVD-kiadást.

DVD és VoD[szerkesztés]

DivX[szerkesztés]

1999 októberében kiadták a DeCSS nevű programot. Ez azért volt fontos, mivel a Linux alapú számítógépeken enélkül a program nélkül nem lehetett CSS tartalommal ellátott DVD-t megnézni. A szoftver fejlesztője eredetileg csak a lejátszás miatt alkotta meg, de ez azt is jelenthette, hogy az adott lemezt le lehetett egy-az-egyben másolni is; kombinálva az akkor népszerű DivX 3.11-es kodekkel, amit kicsivel később adtak ki, az új kodek lehetővé tette, hogy az addigi, VHS-minőségű videókat szinte tökéletes DVD-minőségben lehessen kódolni.

Xvid[szerkesztés]

A korai DivX-kiadások főleg a warezcsapaton belül voltak használatosak. De miután a kodek elterjedt, ez lett az elfogadott és standard. A munkatársak segítségével, aki vagy egy moziban dolgoztak, filmstúdiónál tevékenykedek vagy videotékát vezettek, a warezkiadók igen nagy mennyiségű nyersanyaggal dolgozhattak, épp ezért a kalózfilmek igen gyors ütemben érkeztek. Viszont amikor a DivX kódolószoftver a 4-es verziójához érkezett, kereskedelmi változatba lépett, nem volt többé ingyenes. Ezért egy ingyenes kodekre volt szükségük, ami az XviD lett (a DivX megfordítottja).[2] Igaz, hogy a DivX kodek fejlődött a 4-es verzióról 10.6-ra az évek alatt, ennek ellenére továbbra is tiltva van a kereskedelmi licenc miatt.

x264[szerkesztés]

2012 februárjában a népszerű kalózcsoportok közösen kiadták az x264-et, az ingyenes H.264 kodeket, ami az elkövetkezendő kiadások standardje lett, felváltva az XviD-et (ami AVI fájl volt).[3] A változás szükségtelenné tette az AVI formátumot az új MP4 és Matroska (MKV) fájlkiterjesztésre állással.[4]

x265[szerkesztés]

Az egyre növekvő online streamelő szolgáltatások (pl. Netflix) és weboldalról lementett filmek egy új, HEVC kodekkel vannak tömörítve Matroska fájlban, ami lehetővé teszi a magas minőségű videót relatív kisebb fájlméretben.

Kiadási változatok[5][6][7][szerkesztés]

A forrásanyag minőségére vonatkozó rövidítések[szerkesztés]

A következő táblázat tartalmazza a kalózkiadások fájlneveiben található rövidítések leírását a legrosszabbtól a legjobb minőség felé.

Típus Címke Gyakoriság
Cam CAM, CAMRip Gyakori; Népszerűtlenebb
A cam egy, a moziban (általában digitális videókamerával vagy mobiltelefonnal) felvett film ripje. Néha használnak hozzá egy kisméretű, háromlábú állványt is, de ez gyakran nem lehetséges, ezért a kamera rázkódhat. Ezen felül a film folyamán nem mindig ülnek nyugton, és lehet, hogy nem pont a vászonnal szemben vették fel. Ha jól van megvágva, akkor ezt nehéz megállapítani, hacsak nincsen felirat a vásznon. De gyakran úgy hagyják, hogy a kép alsó és felső széle nem párhuzamos. A hangot a kamera beépített mikrofonja veszi fel, illetve onnan másolják át, és – különösen vígjátékok esetében – néha nevetés hallható a film során. Ezen tényezők miatt a kép- és a hangminőség gyakran silány, de néha, ha szerencsénk van, szinte üres teremben vették fel és az audiojel is viszonylag tisztán hallható.
Telesync TS, TELESYNC
HDTC
PDVD, PreDVDRip
Nagyon gyakori
A telesyncre is ugyanaz vonatkozik, mint a CAM-re, kivéve hogy külső hangforrást használ (leginkább a székben, a halláskárosultak számára elhelyezett audiobemenetet). A közvetlen hangforrás nem egyenlő a jó minőségű hangforrással, mivel sokféle háttérzaj bezavarhat. A telesyncet gyakran üres teremben, vagy a vetítőfülkéből veszik fel profi kamerával, mely jobb képminőséget eredményez. A TS-ek minősége tág határok között mozog A telesync-ek nagy százaléka tulajdonképpen rosszul elnevezett CAM. A HDTS formátum a magas minőségű (HD)videóra utal.
Workprint WP, WORKPRINT Nagyon ritka
A workprint egy, még be nem fejezett film másolata. Hiányozhatnak belőle egyes jelenetek, a zene; a minősége pedig a kiválótól a nagyon silányig változhat. Némely tartalmaz egy időszámlálót és/vagy vízjelet.
Telecine TC, TELECINE
HDTC
Elég ritka
A telecine gép olyan szerkezet, mely a filmtekercsről digitálisan másolja át a filmet. A kép- és hangminőség valószínűleg nagyon jó, de a készítéséhez szükséges gép és a költségek miatt a telecine-k nem valami gyakoriak. A film oldalaránya általában helyes, de léteztek 4:3-as telecine-k is.
Pay-per-View Rip PPV, PPVRip Nem gyakori
A PPV-ripek a fizetős szolgáltatásokból származnak, általában új filmek, amiket Screener-re vagy DVD-re nem adtak ki.
Screener SCR, SCREENER
DVDSCR, DVDSCREENER
BDSCR
Nagyon gyakori
A Screener egy "pre-VHS" szalag, melyet promóciós célokból küldenek kölcsönzőkbe, és más helyekre. A screenert VHS szalagon adják ki, és általában 4:3 (teljes képernyős) az oldalaránya. Legnagyobb hátulütője a "ticker" (üzenet, mely pl. a képernyő alján futva informál a szerzői jogokról és másolásvédelmi telefonszámról). Továbbá, ha a szalagon sorozatszám, vagy bármi egyéb olyan jelölés van, mely a szalag forrásához vezethetne el, ezeket kitakarják, általában az adott rész feletti fekete jellel. Ez néha csak pár másodpercig tart, de sajnos néhány kópián az egész film során látható, és elég nagy is lehet. A felhasznált eszközöktől függően, a screener minősége a kiválótól (ha MASTER kópiáról készült) a nagyon silányig terjedhet (ha másolt szalagról, régi videómagnóval, gyenge képdigitalizáló eszközzel készítették). A DVDScreener jellemzői ugyanaz mint a screener-nek, csak DVD-ről rippelik. Általában letterbox,[m 2] de a boltban kapható DVD extrái nélkül. A "ticker" általában nem a fekete csíkokon van, és zavarja a filmnézést. Ha a ripper ügyes, a DVDscr-nek nagyon jó minőségűnek kell lennie. Általában SVCD-n vagy DivX/XviD-ben terjesztik.
Digitális disztribúciós másolat vagy Letölthető/közvetlen digitális tartalom DDC Gyakori
Ezen változatok megegyeznek a Screener-rel csak ezek digitálisan letölthetőek, nem fizikai adathordozón vannak. Ez olcsóbbá teszi a terjesztést. A minősége nem üti meg a R5 szintjét, de jobb, mint a CAM ill. TC.
R5 R5
R5.LINE vagy R5.STUDIO-AUDIO
R5.AC3.5.1.HQ
Nagyon gyakori
Ez egy újfajta jelölés. Az 5 a régiókódra utal. Oroszországban a kalózkodás csökkentésére kitalálták, hogy a mozibemutatóval együtt kiadják a filmet DVD-n is, viszont csak az 5. régióra megfelelő hangsávval (pl. orosz, indiai). A videót berippelik és a moziban felvett hangot alávágják (CAM vagy TS/LINE) vagy megszerzik a "stúdióváltozatot" (STUDIO-AUDIO).
DVD-rip DVDRip, DVDMux
WS.DVDRip
Nagyon gyakori
A végleges, kiadott DVD másolata. Ha csak lehetséges, azelőtt kiadják, mielőtt hivatalosan a boltokba kerülne és ismét csak kiváló minőségűnek kell lennie. A DVDRip-eket AVI-ban Xvid kodekkel terjesztik. Használják a WS előtagot a szélesvászon elnevezéshez.
DVD-R DVDR, DVD-FULL, ISORip, DVD-5, DVD-9 Nagyon gyakori
Tulajdonképpen a boltokba kikerült DVD-lemez általában teljes és érintetlen (1:1) változata. Ha DVD-9-es a lemez, akkor azt extrák nélkül adják ki és újrakódolják, hogy megfeleljen a DVD-5 méreteinek. Méretei általánosságban: DVD-5 esetében 4,37 GiB, DVD-9 esetében 7,95 GiB.
HDTV, PDTV és DSRip DSR, DSRRip, SATRip, DTHRip, DVBRip
HDTV, PDTV, DTVRip, TVRip, HDTVRip
Extrém mértékben gyakori
  • A TVRip forrása az analóg tunerkártyával felvett műsor (koaxiális, kompozit, s-video bemenet).
  • A digitális műholdas adás (DSR és társai) nem SD-minőségű digitális forrás, például műhold.
  • A HDTV HD televízióból felvett adás, amíg a PDTV bármilyen kizárólag digitális eljárással felvett forrás az eredeti stream-ből az analóg átalakítást kihagyva, ide nem tartozik pl. a HDMI vagy egyéb kimenet a dekóderből; használják az SD minőségű műsorra a HD adásból. A minősége túlszárnyalhatja a DVD-t.
  • A DVBRip a digitális földfelszíni műsorszórásból származó anyagokat takarja.

Az ezen formátumú filmek esetén reklámcsík vagy ajánló jelenhet meg lejátszás során. Az analóg adások és PDTV minőségét általában 4:3-as képarány esetén 512×384 vagy 640×480. 16:9 esetén 720×404. A HDTV adás minősége 720×404 (360p), 960×540 (540p), 1280×720 (720p) vagy 1920×1080 (1080p), habár ez lehet váltottsoros is (a minőségjelző végén az i áll a p helyett, pl. 480i, 1080i).

VODRip VODRip, VODR Nem gyakori
Az ún. Video-on-Demand (igény szerinti videó) lényege, hogy kábeltévés szolgáltatásból származó filmeket rippelnek:
  1. Rácsatlakoztatnak egy eszközre amely megkeresi a filmfájlt a TV-s rendszerben és letölti.
  2. Számítógépen lejátszás közben képrögzítő eszközzel rögzítik.

Minősége az első esetben kiváló, utóbbi esetben legfeljebb DVDRip, de jobb, mint a CamRip vagy TSRip.

WEB-DL WEBDL, HDRip, WEB-DLRip Extrém mértékben gyakori
Egy fájl, ami le lett másolva a streaming-szolgáltató szerveréről (pl. Netflix, Hulu, de akár ide sorolhatóak a kereskedelmi adók videói is). A minősége elég jó, mert nem kell újrakódolni. A videó általában H.264 vagy H.265 tömörítésű, a hang pedig AC3, AAC kodeket használ. Előnyük, hogy nem tartalmazza a TV/szolgáltató logóját.
WEBRip WEBRip, WEB Gyakori
WEB-DL a preferált
Hasonló a WEB-DL-hez, de újrakódolták a TS, MP4 vagy FLV fájlt MKV formátumba.
WEBCap WEBCAP Gyakori
WEB-DL a preferált
Ez a rip a DRM-védett tartalmakat jelöli, amit kizárólag felvenni tudnak. Minősége függ az internetkapcsolattól és a számítógép hardverkiépítettségétől.
Blu-ray Blu-Ray
BDRip, BRRip
BDMV, BDR
BD25/BD50
Nagyon gyakori
Tulajdonképpen hasonló az elv a DVDRip esetén. Általában az x264 és x265 kódolást használják. A BDRip kifejezés arra utal, hogy a magas minőségű filmet kisebb méretekre alakítják (1080p-t 720p-re vagy akár 480p-re is). Létezik, hogy újrakódolják a forrást DVD-5 méretre, de AVCHD formátumba a Blu-Ray könyvtárstruktúrával.
BDRip BD-R Nincs használva már
Hasonló a DVD-R-hez, csak itt a Blu-Ray lemezről készítenek 1:1-ben másolatot. A mérete BD25 esetén ~25GiB, BD50 esetén ~50GiB.
EGYÉB KIADÁSOK
R6 R6.* N/A
Hasonlóan az R5-höz, csak itt a 6. régióbeli nyelvvel (kínai). Általában feliratok vannak a filmre "ráégetve".
VHS Rip VHSRip Nem gyakori
VHS kazettáról rippelt forrás, minősége a videómagnótól és a szalagtól függ.

A kiadás megjelölésére használt rövidítések[szerkesztés]

Rövidítés Jelentés
PROPER A kiadási szabályzatok alapján az "nyeri meg a versenyt", aki először kiadja az adott filmből a minőségnek megfelelő anyagot. De ha a minőség nem megfelelő és egy másik csapat jobb minőségben adja ki, a fájlnévbe belekerül a PROPER jelző.
LIMITED Általában művészfilmeket adnak le LIMITED-ként.
INTERNAL A rosszabb minőségű változatokat nem adják ki, mert DUPE jelölést kap és ez csorbítaná a kiadó csapat hírnevét, ezért ezt csak "belső körben" adják ki.
STV Olyan filmek, amiket sosem vetítettek moziban (jelentése: Straight To Video).
WS Szélesvásznú oldalarányú videosáv (pl. 2,35:1).
REPACK Ha a kiadó csapat rosszul adta ki a rip-et, a REPACK-ek kijavítják a hibájukat.
NUKED Egy kiadás több ok miatt lehet NUKED, például az adott oldalra nem tölthetnek fel egy bizonyos formátumot (pl. CAM vagy TC) vagy ha kiadás hibás (elcsúszott hang, hiányzó vagy rossz CD (több CD-s kiadás esetében), hibás képarány, rossz félképsorrendű videósáv).
DUPE Ha már létezik egy filmnek megfelelő kiadása, akkor nincs értelme újra kiadni, de ha kiadják, az lesz a DUPE, aminek oka kell, hogy legyen.
2CD/xCD Kettő vagy több 700MB-os részből álló forrás
READNFO Ha a csapatnak közlendője van a feltöltött filmmel kapcsolatban a fájl melletti NFO formátumú szövegfájlban bele van írva, ezek a fájlok általában díszes ASCII fejléccel vannak ellátva.[8]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rip jelentése: teljes értékű (veszteséges tömörítésű) másolat
  2. Amikor egy szélesvásznú film oldalarányát teljesképernyősre nagyítják (a magasságot növelik) majd újra szélesvásznúvá alakítják, ezáltal mind a négy oldalon megjelenik a vékony fekete sáv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pirated movie release types című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.