Kőbányai Porcelángyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kőbányai Porcelángyár
A Kőbányai Porcelángyár
A Kőbányai Porcelángyár
Típusceramics manufactory
Cím1106, Budapest, Porcelán utca
Kőbányai Porcelángyár (Budapest)
Kőbányai Porcelángyár
Kőbányai Porcelángyár
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 16″, k. h. 19° 09′ 58″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 16″, k. h. 19° 09′ 58″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kőbányai Porcelángyár témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kőbányai Porcelángyár a Budapest X. kerületének egyik jelentős ipari szereplője volt. Ismertsége inkább a porcelán díszmű tárgyaknak köszönhető, de számtalan területen használták patikai, labor termékeit és műszaki porcelánjait, kerámiáit és az elektronikai alkatrészeket.

Története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

A Drasche téglagyár az 1838-as pesti árvízkatasztrófa miatt jött létre. Pest városa Aloys Miesbachot - Bécs melletti téglagyár tulajdonosát - bízta meg egy téglagyár felállításával. Pest Székesfőváros és Aloys Miesbach között 1838. június 9-én köttetett meg a szerződés, mely szerint Pest szabad királyi város átenged egy 52 holdnyi területet a Rákosfolyó környékén. A törzsgyár, melyet ekkor alapítottak a Jászberényi úton különböző formában 1992-ig működött. A kőbányai gyár vezetését unokaöccsére, Drasche Henrikre bízta Miesbach. Henrik testvérét, Gusztávot is bevonta a vállalat irányításába. Miesbach halála után a Magyarországon lévő érdekeltséget Drasche Gusztáv irányította.

A Hitel Bank kezdeményezésére 1868. július 27-én megalakult a Kőszénbánya és Téglagyár Társulat Pesten Részvénytársaság. A Társaság megvásárolta a teljes Drasche érdekeltséget, első igazgatója Görgei Artúr volt, az adás-vételi szerződéseket ő írta alá.

1879-ig kizárólag téglát és tetőcserepet gyártottak, ekkor vezették be a keramit útburkoló gyártását.

1907-ben megvette a vállalat Őrley-féle téglagyárat, hogy a helyén fajansz- és porcelángyárat létesítsen.

1908-ban kezdték a fajansz és műszaki porcelán termékek gyártását.

1912-13-ban építették a porcelángyári "A" épületet. A "B" épületben a fajansz gyártás folyt.

A gyártott porcelán termékek: kis- és nagyfeszültségű szigetelő, szerelési anyagok (csigák,mennyezeti-rózsák,bevezetők, biztosítók, dugaszoló aljzatok, fiókgombok, fogantyúk), gyógyszerészeti edények, mozsarak. 1936-ban újra indították az edény- és díszműgyártást.

Drasche Porcelángyár NV[szerkesztés]

1948-ban Kőszénbánya és Téglagyár Társulatot államosították, és három téglagyárra, egy tűzállógyárra és egy porcelángyárra osztották. A leválasztott gyáregység, a Drasche Porcelángyár Nemzeti Vállalat 1949. január 01-ével kezdte meg működését az Ipari Minisztérium irányításával, minimális önállósággal. Csak ipari porcelánt gyártottak a továbbiakban.

1949-1950 a Nagybátony-Újlaki Egyesült Iparművek Óbudai Téglagyár telepén működő kerámia (nagyfrekvenciás) üzem átvétele és beköltöztetése a korábban megszüntetett edénygyártás helyére. Az új porcelánnak nevezett „illit porcelán” kifejlesztése, majd 1954-től ismét a kemény porcelán gyártására álltak vissza.

Kőbányai Porcelángyár[szerkesztés]

1951. február 12-én a gyár Kőbányai Porcelángyár néven folytatta tovább jogutódként.

1963. július 01-vel az országban működő hét porcelángyárból az Építésügyi Minisztérium létrehozott egy nagyvállalatot: ÉM Finomkerámiaipari Országos Vállalat (FOV), központja a Tárna utca 4. sz. alatt volt (Kőbányán). Később kiegészült az újonnan alapított Alföldi Porcelángyárral.

1968.január 01-el a vállalat neve Finomkerámiaipari Művek (FIM) lett. A FIM-be tartozó vállalatok: Alföldi Porcelángyár, Budapesti Porcelángyár, Gránit Csiszolókorong és Kőedénygyár, Herendi Porcelángyár, Hollóházi Porcelángyár, Kőbányai Porcelángyár, Pécsi Porcelángyár, Romhányi Építési Kerámiagyár, Városlődi Majolikagyár, Hódmezővásárhelyi Majolikagyár, Kalocsai Porcelánfestő Üzem. A gyárak önállósága megszűnt, a vállalat élén vezérigazgató állt, ő rendelkezett hatáskörrel.

Fejlesztés, termelés

1951-ben a porcelángyár részére külön laboratóriumot építettek (ez lett később a termisztor üzem), mivel a régi nagy labor a szétváláskor tűzállóanyag-gyárhoz került.

1953 a híradástechnikai üzemrészleg átköltözött egy nagyobb épületbe.

1954. Az üresen maradt edénygyári helyiségekben megkezdték a porcelán edény és díszmű gyártást. Sajnos a régi Drasche gyár formáit megsemmisítették az államosításkor, de a gyár tervezői az új design-nal nagyon sok gyönyörű, művészi alkotást hoztak létre. Megkezdték a kerámia kondenzátorcsövek gyártását.

1957. A központi telephelyen megkezdték a lágymágneses ferrit termékek és a trimmer kondenzátorok gyártását.

1958. Saját fejlesztéssel megjelent a Novál-csőfoglalat gyártás.

1961. A központi telephelyen új kondenzátorszerelő csarnokot létesítettek.

1963. A gyár átvette az Egyesült Izzó Rt-től a kerámia félvezetők (termisztorok) gyártását.

1964. A fólia-kondenzátor gyártáshoz műhelyt hoztak létre. Befejeződött a szitanyomásos ezüstfegyverzet felvételi technológiájának kidolgozása. Megtörtént a mikromodul lapkák, a miniatűr tárcsás trimmer és az új csavaros trimmer kondenzátorok nagyüzemi bevezetése. A Kontakta-gyár aluminiumoxidos kerámiaüzemét átvette a gyár.

1967. befejeződtek a PTK-ellenállások kutatási munkái.

1969. január 01-től profiltisztás miatt a Kőbányai Porcelángyárban csak ipari porcelán gyártása zajlott. Az edény és figurák gyártása átkerült a Hollóházi Porcelángyárhoz a Kőbányai Porcelángyár X. Liget utcai telephelyével és a gyártáshoz tartozó gyártó formáival, a művészekkel, dolgozókkal együtt.

1969. Porlasztva szárító berendezés beruházása.

1971. Széntüzelésű, szakaszos üzemű kerek kemencék kiváltása földgáztüzelésű, folyamatos üzemű alagút kemencékkel.

1972. Ferrit-félvezető program.

1973-74. Fólia-monolit kondenzátor program.

1977. Kiskapacitású egy - és többrétegű chip-kondenzátorok prototípusait kifejlesztették.

1978. Magas hőmérsékletű speciális kemence (BICKLEY) kiépítése, 1800 C fok feletti égetést tett lehetővé.

1981. Riedhammer körpályás alagútkemence a kondenzátorok égetésére.

KŐPORC Elektronikai Alkatrész és Műszaki Kerámiagyártó Vállalat[szerkesztés]

1982.július 01-től a FIM nagyvállalat gyárai önálló vállalatként folytatták működésüket, így a Kőbányai Porcelángyár a továbbiakban KŐPORC Elektronikai Alkatrész és Műszaki Kerámiagyártó Vállalat néven folytatta az ipari kerámiák gyártását. A FIM terheit megörökölték az önállósult gyárak.

A vállalat privatizációja 1991-ben lezárult, a francia vevő nem folytatta a termelést, megkezdődött a felszámolás 1994-02-03, és vége:2014-07-28. A gyár termékeinek nem volt piaca, ezért is lett a privatizáció vesztese a Kőbányai Porcelángyár.

Telepek (központi gyártelepen kívül)[szerkesztés]

"Solus" X. kerület Liget utcai Telep - 1954 végén került a Kőbányai Porcelángyárhoz. Itt sajtolt műszaki porcelán szerelési anyagokat, kordierit és pirolit hőtechnikai kerámiákat, majd 1964-től díszmű gyártást és a törzsgyárban gyártott fehéredény festését, dekor égetését végezték. 1969-ben a Hollóházi Porcelángyárnak adták át a díszmű gyártással együtt. A sajtolt és a hőtechnikai termékek gyártását a törzsgyárban a porcelán gyáregységben folytatták.

Balassagyarmat gyáregység (Balassagyarmat, Pozsonyi u. 30.) - 1960-ban vették át a betonüzemet és még ebben az évben kondenzátor szerelő részleget hoztak létre.

Nógrádverőcei telep (Verőcemaros, Magyarkúti u. 1) - 1969-ben a FIM-en belüli átszervezéssel került a gyárhoz. Itt laboratóriumi porcelánokat készítettek, később kondenzátorok szerelése is folyt.

Boldogi telep ("Béke" MGTSZ) - 1973-ban indult és ferrit termékek, monolit kondenzátorok szerelési munkáit végezték.

Bernecebaráti telep (Széchenyi utca 27/b) - 1973-tól trimmer kondenzátorok szerelési munkáját végezték itt.

Debreceni gyáregység (Vágóhíd u. 7.) - Itt gyártott termékek: sajtolt kisfeszültségű műszaki porcelán szigetelők, vegyipari porcelán termékek, laborporcelán termékek, falburkolólap, termisztor.

Termékek[szerkesztés]

Műszaki porcelánok[szerkesztés]

kis és középfeszültségű szigetelők, izzó foglalatok, armatúrák, szigetelőgyöngyök, csövek, gyűrűk, fűtőbetétek

Laboratóriumi, patikai eszközök[szerkesztés]

tároló, mérőedények, dörzsmozsár, dörzstál, lepárlótál, izzítótégely, ekszikkátor betét

Elektronikai alkatrészek[szerkesztés]

kondenzátorok, ferritek, varisztorok, NTK és PTK termisztorok, Hg-gőzlámpa gyújtóellenállás, piezók stb

Edény és díszműáru termékek[szerkesztés]

Bár a gyártás 20 %-át sem érte el az edény és díszmű áru, mégis sokak számára a Kőbányai porcelánt ez jelenti! A figurák, dísztárgyak, teás és kávés készletek, csészék, bögrék, tányérok, tálak nagy népszerűségnek örvendtek kedvező áruk és igényes megjelenésük miatt.

Edény és díszmű gyártás az össz. gyártáshoz képest (tömeg alapján)

  • 1948-1953 0,0%,
  • 1954 7,8%,
  • 1955 17,9%,
  • 1956 14,9%,
  • 1957 16,5%,
  • 1958 13,6%,
  • 1959 11,2%,
  • 1960 9,0%,
  • 1961 15,7%,
  • 1962 18,1%,
  • 1963 12,4%,
  • 1964 6,4%,
  • 1965 0,6%,
  • 1966 0,5%,
  • 1967 0,5%,
  • 1968 0,3%,
  • 1969-1994 0,0%

A formatervezésben keramikus és szobrász művészek vettek részt. A festést ügyes kezű gyári munkások végezték. A teljesség igénye nélkül néhány tervezőművész bemutatása, akik a Kőbányai Porcelángyár meghatározó művészei voltak.

Balogh Béla Füzesabonyban született 1912-ben. Az Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, és 1937-ben szerzett oklevelet. 1945-ig a Herendi Porcelángyárban dolgozott modellkészítő és szobrászként, majd tervező iparművészként 1956-tól a Kőbányai Porcelángyárban tevékenykedett.  Az átszervezés után nyugdíjazásáig a Hollóházi Porcelángyár Liget utcai telephelyén dolgozott. Alkotásaival elnyerte az „Év legszebb terméke” elismerést az Iparművészeti Tanácstól, több kiállításon vett részt műveivel.

Dr. Jakab Zoltánné Seregély Márta 1935-ben Szombathelyen született. Az Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, és 1958-ban szerzett oklevelet. A Herendi porcelángyár tervezője volt, majd a Kőbányai Porcelángyárban dolgozott, az átszervezés után pedig a Hollóházi Porcelángyárban 1990-ig. Kisplasztikai zsánerfigurái többnyire kevés máz alatti festéssel és színes massza kombinációval készültek. Több hazai és nemzetközi kiállításon vett részt alkotásaival, számos díjat nyert.

Némethné Szonntag Éva 1934-ben született Budapesten. Az Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, és 1957-ben szerzett oklevelet. A Kőbányai Porcelángyárban dolgozott, az átszervezés után pedig a Hollóházi Porcelángyárban tervező iparművészként. A kisplasztikák körében fehér és festett porcelán női alakok sorozatát tervezte. A Party-set étkészlete faenzai díjnyertes, a kobaltkék geometrikus motívumokkal dekorált fehér porcelán edényeket fa tálakkal s fedőkkel társítja. Több hazai és nemzetközi pályázaton kapott elismerő oklevelet, díjat. Többek között az „Év legszebb terméke”, Nemzetközi Kerámia Pályázaton aranyérmet nyert.

Ősz Szabó Antónia 1938-ban született Budapesten. Az Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, és 1961-ben szerzett oklevelet. A Kőbányai Porcelángyárban dolgozott, itt kezdte pályafutását gyakornokként. Az átszervezés után a Hollóházi Porcelángyár Liget utcai telephelyén majd a Fővárosi Kézműipari Vállalat Aquincumi Porcelángyárának tervezője, majd vezető tervezője lett. Több hazai és nemzetközi pályázaton kapott elismerő oklevelet, díjat. Többek között a Kisplasztikai Pályázaton, az Amphora pályázaton.

Torma Istvánné Viglási Mária 1935-ben született Vecsésen. Az Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, és 1958-ban szerzett oklevelet. Először a Herendi Porcelángyárban, majd 1961-től a Kőbányai Porcelángyárban dolgozott, az átszervezés után pedig a Hollóházi Porcelángyárban tervező iparművész 1991-ig. Edénykészleteket – kiemelkedik a Varia étkészlet -, porcelán dísztárgyakat tervez gyári tervezőként. Több hazai és nemzetközi pályázaton kapott elismerő oklevelet, díjat. Többek között az Országos Kerámia Biennálén, az Iparművészeti Tanács pályázatán, Amphora pályázaton, a Nemzetközi Kerámia Pályázat Kiállításán Olaszországban, 1990-ben Munkácsy-díjat kapott.

Veress Miklós keramikus művész 1929-ben született Mezőtúron.  Az Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, és 1956-ban szerzett oklevelet.  Pályáját a Kőbányai Porcelángyárban művészeti vezetőként kezdte, majd a Finomkerámiaipari Művek művészeti vezetőjeként dolgozott közel tíz éven át. 1966-tól 1990-ig – nyugdíjba vonulásáig – a Hollóházi Porcelángyár tervezője volt, majd önállóan dolgozott. Több hazai és nemzetközi díjat és elismerést kapott, többek között az „Év legszebb terméke”, miniszteri dicséret, Kisplasztikai pályázat, Amphora pályázat első díj, 1988-ban Izsó Miklós-díj,1994-ben Ferenczy Noémi-díj. Önálló kiállítása volt Mezőtúron, az Iparművészeti Múzeumban életmű kiállítás, Hollóházi Múzeum gyűjteményes kiállítás.

Képgaléria, jelzések[szerkesztés]

Tervezők[szerkesztés]

Veress Miklós, Zumpfe Klára, Torma Istvánné (született Viglási Mária), Jakabné Seregély Márta, Ősz Szabó Antónia, Dabóczi Mihály, Némethné Szonntag Éva, Balogh Béla, Demjén Imre, Őry Ferenc, Horváth Viktorné

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források:[szerkesztés]

  • Bognár József: KŐPORC. Elektronikai alkatrész és műszaki kerámiagyártó vállalat, 1838-1988. Budapest. 1987. 188 old.
  • Grofcsik János - Reichard Ernő: A magyar finomkerámia-ipar története. Finomkerámiaipari Művek. Budapest. 1973. 323 old.
  • Marksteinné Molnár Julianna: A Drasche Gyár története Téglától a porcelánig. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat. Budapest. 2019. 127 old.
  • Veress Miklós -Porcelántervezők, porcelángyárak Magyarországon az elmúlt évtizedekben. Magyar iparművészet, 2000. 4. sz. 75-76. old.