Johann Rudolf Huber

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Önarcképe (1710)

Johann Rudolf Huber (Bázel, 1668. április 21. — Bázel, 1748. február 2.) svájci barokk-romantikus stílusú festő, elsősorban portréfestő.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alexander Huber gazdálkodó családban született, 1682-87 közt tanult festészetet Bázelben és Bernben. Tapasztalat-gyűjtés céljából Olaszországba és Franciaországba utazott. A berni és a bázeli céh tagja lett. Eberhard Ludwig von Württemberg hercegtől megrendeléseket kapott mennyezeti és falfestmények elkészítésére a herceg kastélyában, ezek el is készültek barokk stílusban (egy 1939-es tűzeset kapcsán majd mind elpusztult).

1700-1701-ben arcképfestői és épületellenőri szolgálatokat látott el Bázelben, majd 1702-1738 közt Bernben. A berni társadalom számos tagját megfestette, beleértve a város polgármestereit is. 1738-ban visszatért Bázelbe, ott a bázeli városi tanács tagja lett. Sikeres portréfestőként működött, I. József magyar királyt és német-római császárt is lefestette. Mintegy 5000 képet rajzolt és festett, megrendelésre illusztrációkat és miniatúrákat is készített. Csendéleteket, állatképeket és tájképeket is festett.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Rudolf Huber témájú médiaállományokat.