Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonat
Típusgyorsvonat
Státuszmegszűnt
HelyEurópa
NévadóIvo Andrić
Első járat2009. június 11.
Utolsó járat2021. december 11.
Jelenlegi üzemeltetőMÁV
Vonal kezdeteBudapest-Keleti
Vonal végeBelgrád Központi pályaudvar
Állomások száma27
Távolság350 km
Járatsűrűségnapi egy pár
Vonatszám342-343
Vasúti járműMÁV V43+Bmz+Bpmz,
MÁV V43+Bhv
Stadler FLIRT
Nyomtáv1 435 mm
Villamos vontatás25 kV 50 Hz AC
SablonWikidataSegítség

Az Ivo Andrić nemzetközi gyorsvonat a budapesti Keleti pályaudvar és Belgrád Központi pályaudvar között közlekedett irányonként napi 1 indulással. A vonatot a MÁV üzemeltette (vonatszám: 342-343).

Története[szerkesztés]

2009 nyári szezontól közlekedik a vonat. Elsősorban a Belgrád felé utazók miatt jött létre az új járat és csak nyári szezonban közlekedett. A 2009-2010-es menetrendváltástól [1] már naponta közlekedik Budapest-Keleti pályaudvartól Belgrád főpályaudvarig. Budapest-Keleti pályaudvartól Kunszentmiklós-Tassig csak Ferencvárosban és Pesterzsébeten áll meg. Kunszentmiklós-Tasstól Kelebiáig mindenhol megáll. A szerb vasúti pályafelújítás miatt a vonat csak Újvidékig járt, és Kelebián át kellett szállni egy másik vonatba. A 2020-as koronavírus-járvány miatt ideiglenesen csak Kelebiáig közlekedik. Nyáron egy rövid ideig újraindult Budapest és Szabadka között, de július 14-étől újra csak belföldön járt. 2021. június 1-jétől a vonat ismét Szabadkáig közlekedik (kelebiai átszállással).

2021. december 12-étől a vonat csak Kelebia és Szabadka között közlekedik név nélküli személyvonatként. Budapest és Kelebia között új személyvonatok pótolják, az átszállás Kelebián biztosított.

Vonatösszeállítás[szerkesztés]

Megszűnése előtt Kelebia felé MÁV V43 sorozat mozdonnyal, két-két BDd/BDbh és Bpmee sorozatú kocsival adták ki, míg Budapest felé általában Stadler FLIRT, vagy fecske Bhv-kocsikban lehetett utazni.

Kelebia és Szabadka között a szerb vasút 711-es sorozatú motorvonata járt. Szabadka és Belgrád között nem közlekedett.

Megállóhelyei[szerkesztés]

A *-gal jelzett állomásokon csak Budapest felé állt meg.

Jegyzetek[szerkesztés]