Ilona Slupianek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ilona Slupianek
Született1956. szeptember 24. (67 éves)[1]
Demmin
Állampolgársága
HázastársaHartmut Briesenick
Foglalkozása
TisztségeA Volkskammer tagja (1976–1986)
KitüntetéseiHazafias Arany Érdemrend

Magassága180 cm
Testtömege95 kg
A Wikimédia Commons tartalmaz Ilona Slupianek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Atlétika
Olimpiai játékok
arany
1980 Moszkva
súlylökés
Világbajnokságok
bronz
1983 Helsinki
súlylökés
Atlétikai Európa-bajnokság
arany
1978 Prága
súlylökés
arany
1982 Athén
súlylökés
Fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság
arany
1981, Grenoble
súlylökés
arany
1979, Bécs
súlylökés
ezüst
1977, San Sebastián
súlylökés

Ilona Slupianek (születési neve Ilona Schoknecht) (Demmin, NDK, 1956. szeptember 24. –) német atlétanő, olimpiai bajnok. Nevéhez két világrekordja mellett az NDK doppingprogramjának kezdeti balsikerei fűződnek.

Ilona Slupainek a ma Mecklenburg–Elő-Pomerániában fekvő Demmin városkában született. Középiskoláit Kelet-Berlinben végezte, ahol a Werner Seelenbinder Gimnázium sporttagozatában kezdett atlétikával foglalkozni.[2] Slupainek bekerült az NDK élsportolói programjába. A jobb eredmények elérése érdekében doppingszereket kellett szednie. 1976-ban, 19 évesen vett részt élete első világversenyén, a montreali olimpiai játékokon, ahol ötödik helyet ért el. Egy évvel később megnyerte a Helsinkiben megrendezett atlétikai Európa-kupát. A verseny azonban botrányba fulladt, mivel a győzelem után az ellenőrök a korábban nagy mennyiségben szedett dopping nyomaira akadtak Slupainek szervezetében, akit megfosztottak bajnoki címétől.[3] Az NDK történetének első doppingesete nem törte derékba pályafutását. Egy évvel később Prágában megszerezte a női súlylökés Európa-bajnoki címét. Pályafutása csúcsára 1980-ban érkezett el, amikor a moszkvai olimpián világrekordot jelentő 22,45 méteres eredményével az első helyen végzett. Az olimpia után ismét bekapcsolták a keletnémet sportolók doppingprogramjába. A titkos doppingprogramot kutató Brigitte Berendonk által közzétett dokumentumok szerint 1981 és 1984 között nagy mennyiségű Oral-Turinabolt kapott.[4] A televíziós közvetítések során világszerte felfigyeltek férfiakat megszégyenítő izomzatára. A doppingprogram azonban kifinomultabbá vált, így újabb lebukás már nem következett be. 1982-ben megvédte kontinensbajnoki címét, egy évvel később pedig bronzérmet szerzett az első atlétikai világbajnokságon.

1984-ben az NDK bojkottálta az Egyesült Államokban rendezett olimpiai játékokat. A helyette megrendezett Barátság-játékokon aratott győzelme után Ilona Slupianek bejelentette visszavonulását az élsporttól. 1987-ben megkísérelte a visszatérést, ám az olimpiai válogatón kiesett, nem sikerült kijutnia a szöuli olimpiára. Ezek után végleg felhagyott a sportolással.

1976 és 1986 között az NDK Népi Kamarájának képviselőjeként dolgozott. Sportolói karrierje végeztével férjhez ment Hartmut Briesenick Európa-bajnok súlylökőhöz, akivel családot alapítottak. Jelenleg is házas, egy leánygyermek édesanyja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. World Athletics database
  2. Jutta Hess: Hohe Ziele (német nyelven). Die Zeit, 2002. 08. (Hozzáférés: 2008. november 27.)
  3. Bedő Iván: Azért jöttek, hogy ússzanak, nem azért, hogy énekeljenek. (magyar nyelven), 2000. 06. (Hozzáférés: 2008. november 23.)
  4. Brigitte Berendonk. Doping-Dokumente - Von der Forschung zum Betrug (német nyelven). Berlin: Springer-Verlag, 128. o. [1991]. ISBN 3-540-53742-2 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ilona Slupianek című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.