Herman Hollerith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herman Hollerith
Hollerith.jpg
Született
1860. február 29.
1860. április 29.
Buffalo
Elhunyt
1929. november 17. (69 évesen)
Washington
Foglalkozása feltaláló
üzletember
mérnök
statisztikus
Iskolái Columbia Egyetem
City College of New York
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Herman Hollerith témájú médiaállományokat.

Herman Hollerith (New York, 1860. február 29.Washington, 1929. november 17.) német származású amerikai statisztikus, feltaláló.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szülei Németországból vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba, Herman Hollerith már New York-ban született. Hollerith 1875-ben lépett be a City College-ba, és 1879-ben bányamérnöki diplomát szerzett. Röviddel ezután tanárának, William P. Towbridge-nek az asszisztense lett az Egyesült Államok 1880. évi népszámlálásában.

A következő évtizedekben rövid ideig a Massachusettsi Műegyetem oktatója volt, kísérletezett a légfékkel, s a Washingtoni Szabadalmi Hivatalnak is dolgozott. Eközben igyekezett megoldani azt a problémát, hogyan lehetne automatizálni a népszámlálás eredményeinek táblázatokba foglalását.

1890. szeptember 5-én feleségül vette Lucia Beverley Talcottot (1865. december 3.1944. augusztus 4.). 6 gyerekük született.

1886-ban Herman Hollerith lyukkártya-feldolgozó gépet talált fel, amelyet elektronikus számlálásra lehetett felhasználni. A lyukkártyák szendvicsként helyezkedtek el rézrudak között; ahol lyuk volt a kártyán, ott a rézrudak kontaktust létesítettek, és egy elektromos áramkör záródott. A készüléket arra tervezték, hogy fel lehessen dolgozni vele az 1880-as népszámlálás adatait. Kézi feldolgozással ez több mint egy évtizedig tartott volna

Mire elérkezett az 1890-es népszámlálás, Hollerith már feltalálta azt a gépet, amely a statisztikai adatokat lyukkártyák elektromos leolvasásával és rendszerezésével dolgozta fel. A találmány szép sikert aratott az USA-ban is, de még nagyobbat Európában, ahol sokféle statisztikai célra használták fel. 1896-ban Hollerith megalapította a New York-i Tabulating Machine Companyt a gép gyártására.

Fúziók egész sora nyomán e vállalatból nőtt ki a hírneves IBM 1924-ben.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]